vrijdag 26 januari 2007

PC op afstand besturen

Soms is het erg handig als je met jouw computer via het internet de bediening van een andere computer kunt overnemen. En dan heb ik het niet over een stiekeme inbraak op andermans computer maar over software waarmee je op afstand op een computer kunt werken.

VNC-software (Virtual Network Computing) is software waarmee je het beeld en toetsenbord van een andere computer kunt overnemen. Via internet of een netwerk maak je met deze programma's een verbinding met de andere computer. Je krijgt dan in een venster op jouw scherm exact hetzelfde beeld te zien als op de monitor van de andere pc staat. Als iemand op deze pc aan het werk is zie je zelfs de getypte teksten op je eigen scherm verschijnen. Omgekeerd kun je ook via jouw eigen muis en toetsenbord de andere pc bedienen, en ziet de persoon achter die computer alles wat jij van afstand op zijn pc doet en typt.


Hulp bieden op afstand

VNC software wordt vaak toegepast door helpdesks en systeembeheerders. Via deze software kunnen de medewerkers de bediening van een pc overnemen, instellingen aanpassen en dingen uitproberen. Doordat de gebruiker van de pc dit alles kan zien kan de deskundige handelingen voordoen, en eventueel de gebruiker dingen laten uitproberen. Het is alsof beide personen achter dezelfde computer aan het werk zijn terwijl ze in werkelijkheid misschien 100 kilometer bij elkaar weg zitten.


Wat is hiervoor nodig?

Om hiervan gebruik te kunnen maken is op zowel de pc van de beheerder als van de gebruiker software nodig. Op de pc die moet kunnen worden overgenomen is dat zogenaamde serversoftware. Dat klinkt gewichtig, maar deze serversoftware is niets anders dan software die anderen toegang geeft. Natuurlijk voert de software daarbij enige controle uit. Op zijn minst is een wachtwoord nodig om toegang te krijgen tot de computer.
Op de computer van de beheerder draait clientsoftware. Hiermee zoek je verbinding met de over te nemen pc. Dit gebeurt door het intypen van de computernaam (als de over te nemen computer zich op hezelfde lokale netwerk bevindt) of via het intypen van het IP-nummer (als de connectie via internet loopt).
Deze software is voor iedereen gratis beschikbaar. Handig als je bijvoorbeeld een vriend of familielid met beperkte computerkennis regelmatig uit de brand moet helpen. Met deze software gaat dat een stuk makkelijker dan per telefoon waarbij je volldig blind te werk moet gaan. Ook kun je VNC software gebruiken om bijvoorbeeld vanaf je pc thuis op je kantoor te werken. Je kunt dan thuis een boekhoudprogramma gebruiken wat alleen op de computer op kantoor staat.


Windows XP Remote Desktop Manager

Wie Windows XP professional heeft staan heeft al server en client software tot zijn beschikking. Bij dit besturingssysteem wordt namelijk de Remote Desktop Manager meegeleverd. Vanaf een andere pc kun je de controle overnemen met de client die via internet is te downloaden. Een nadeel van dit Windows-onderdeel is dat de gegevens onversleuteld worden verzonden. Gebruik houdt dus een zeker risico in.


RealVNC

Lang niet iedereen gebruikt Windows XP Professional, maar dat is geen enkel probleem. VNC-software is volop gratis te downloaden. Het meest populaire programma op dit gebied is RealVNC. Hoewel dit niet de meest uitgebreide software op dit gebied is, is het wel heel erg makkelijk in het gebruik. Om toegang te krijgen tot een pc hoef je niet meer te weten dan het ip-nummer van de betreffende pc en het wachtwoord. Een ander sterk punt van RealVNC is dat het platformonafhankelijk is. Je kunt dus met een Windows-PC de bediening van een Linux-PC overnemen. Ook andere besturingssystemen worden ondersteund.


TightVNC

TightVNC is een een van RealVNC afgeleid programma wat geoptimaliseerd is voor trage internetverbindingen. Dit past compressie toe op de via internet verstuurde data. Dit maakt het beter geschikt voor analoge modemverbindingen. Daarentegen laat het de beide computers harder werken (die moeten immers de data coderen en decoderen) en is het programma ietsje minder stabiel.


UtraVNC

Een ander programma is UltraVNC. Deze werkt alleen onder Windows (wat voor de meesten geen probleem zal zijn) maar heeft een handige extra functionaliteit, namelijk filetransfer. Dit betekent dat je heel makkelijk bestanden kunt uitwisselen tussen beide computers.


CrossLoop

Crossloop, het nieuwste programma in deze reeks is een echte aanrader. Het biedt een stevige beveiliging door alle gegevens goed te versleutelen, maar wat meer zal aanspreken is het gebruiksgemak. Niet alleen werkt het programma eenvoudig, het vindt zich ook verbazend makkelijk een weg door routers en NAT-beveiliging. Wie met bovenstaande programma's niet kon werken omdat de data niet werd doorgelaten kan het met CrossLoop nog eens proberen. Goede kans dat het dan wel lukt.

11 opmerkingen:

Chevy47 zei

Leuk verhaal, Crossloop werkt ook prima.

Mrinal zei

Jan - Dank u!
A BIG thanks from a small team at CrossLoop for bringing us to your readers. Please let me know if you or they have any questions on CrossLoop
I recommend that you subscribe to our blog (URL against my name) for new updates and releases. We are getting ready for a new one based on user feedback. It will initially be released through private invitation only and I think your readers are going to really like it! Hint hint..... :)

Anoniem zei

Ik gebruikte veel WebEx .....betaald!

Maar sinds Crossloop .... nooit meer het trage WebEx. Geef mij maar Crossloop..... blijf A.U.B. Gratis !!

Joost zei

Jan,
Wat een handige pagina. Ik ga zeker meer lezen en zeker je tips over op afstand besturen gebruiken.
Dank!!
Patricia

Anoniem zei

waar download je die software?

Anoniem zei

waar kan je het downloaden???

Anoniem zei

Everything is very open with a really clear description of the challenges.
It was really informative. Your website is extremely helpful.
Many thanks for sharing!
Also visit my web site :: Poker

Anoniem zei

Hey There. I discovered your blog the usage of
msn. That is an extremely well written article. I'll make sure to bookmark it and come back to read extra of your useful information. Thank you for the post. I'll certainly return.


Feel free to surf to my website; careers
my site :: jobs in uk

Anoniem zei

Hi, all is going well here and ofcourse every one is sharing facts,
that's really fine, keep up writing.

My website: healthy recipes

Anoniem zei

Great article, exactly what I was looking for.


Also visit my weblog :: Personer

Anoniem zei

Howdy would you mind letting me know which webhost you're utilizing? I've loaded your blog in 3 completely
different internet browsers and I must say this blog loads a
lot quicker then most. Can you recommend a good web hosting provider at a
reasonable price? Thanks a lot, I appreciate it!


Here is my web page: Teens Porn