zaterdag 17 februari 2007

Blu-Ray vs HD-DVD


Blu-ray en HD-DVD zijn twee concurrerende formaten, maar met hetzelfde doel: het vervangen van de DVD-schijf. Hoewel beide soorten schijfjes duidelijk verschillen en niet uitwisselbaar zijn, tonen Blu-ray en HD-DVD ook minstens net zo veel overeenkomsten.

De hoge opslagcapaciteit en mogelijkheden voor geavanceerde videocoderingen maken Blu-ray en HD-DVD schijven geschikt om films in HD-resolutie op te slaan. In beide gevallen betreft het 12 centimeter discs, hetzelfde formaat als CD's en DVD's. Hierdoor kun je in zowel Blu-ray als HD-DVD spelers ook probleemloos oude CD's en DVD's afspelen.
De grote technische verschillen met de huidige DVD's komen ook overeen: allereerst past op beide soorten nieuwe schijfjes véél meer data dan op een DVD, daarnaast komt er ook ondersteuning voor krachtigere video codering. Bij DVD wordt het ‘ouderwetse' MPEG2 gebruikt, HD-DVD en Blu-Ray kunnen beide gebruik maken van de nieuwere, en efficiëntere VC1 en H.264 compressie standaarden.
In het kamp van Blu-ray vind je de meeste elektronica bedrijven gericht op de consument, de standaard die oorspronkelijk door Philips en Sony is ontwikkeld als opvolger van de DVD. Technisch gezien is Blu-ray op veel vlakken superieur aan HD-DVD, waardoor op een Blu-ray schijf per laag 27 GB data kan worden opgeslagen.
Ook hier worden meteen dubbellaags varianten geïntroduceerd en Blu-ray discs met 4 of zelfs 8 lagen zijn in ontwikkeling. Een belangrijk onderdeel van de Blu-ray standaard is de ondersteuning voor zogenaamde Java-code. Hiermee kunnen er zeer interactieve menu's op een Blu-ray disc geplaatst worden, met veel meer mogelijkheden dan wat we nu van de DVD gewend zijn.
HD-DVD is oorspronkelijk ontwikkeld door de bedrijven Toshiba en NEC onder de naam AOD, Advanced Optical Disc . HD-DVD heeft een opslagcapaciteit van 15 Gigabyte, dat betekent dat er ruim drie keer mee informatie op een HD-DVD dan op een normale DVD geplaatst kan worden. Net als bij de huidige DVD komen er echter ook varianten met twee lagen, wat de totale capaciteit op 30 GB brengt. Een variant met drie lagen is zelfs ook al in ontwikkeling.
De nieuwste versie van de Nero brandsoftware biedt volledige ondersteuning voor het branden van Blu-ray en HD-DVD discs. De software werkt identiek als met CD's en DVD's met als enige verschil dat er nu 25 GB op één schijfje past.
De Consumentenbond heeft Blu-ray branders getest, waarbij ze gebruik maakten van de Nero CD/DVD Speed test-software. Beide Blu-ray drives zijn getest met BD-R schijven van Imation en Philips. Als lid van de Consumentenbond heb je online toegang tot alle testresultaten. Wil je dus zekerheid hebben van een goede aankoop, bekijk dan de testresultaten van dit onderzoek.

Geen opmerkingen: