maandag 26 februari 2007

Externe harde schijf in het netwerk


Steeds meer externe harde schijven kunnen direct - dus zonder computer - in het netwerk worden opgenomen.

Met een externe harde schijf kun je honderden MB's opslagcapaciteit aan je computer toevoegen. Via de usb-poort koppel je ze aan je computer, en als je de bestanden op een andere computer wilt gebruiken kun je het kastje oppakken, en hem in een andere computer prikken.Dat laatste kan echter veel makkelijker. Tenminste als je thuis of op kantoor over een netwerk beschikt. Steeds vaker worden externe harde schijven voorzien van een Ethernet (netwerk) aansluiting. Zo'n harde schijf kan dan geheel zelfstandig dienst doen als dataserver op het netwerk. Zet bijvoorbeeld je mp3 muziekverzameling op zo'n externe harde schijf, sluit deze aan op het netwerk, en je kunt de muziekbestanden vanaf iedere computer in het netwerk benaderen en afspelen. Hetzelfde geldt voor tekstdocumenten, foto's, films, databases, kortom voor alle soorten computerbestanden die je op de externe schijf plaatst.

Het maakt daarbij niet uit waar in het netwerk je de harde schijf plaatst. De beste snelheden haal je echter door hem direct op de router aan te sluiten. De meeste mensen hebben op hun router nog wel een Ethernet-poort vrij. Plaats de harde schijf dan bij de router en verbindt beide apparaten via een kabel.

Via de router kunnen alle computers in het netwerk (of ze nu draadloos of via een kabel verbonden zijn) de harde schijf gebruiken. De externe harde schijf heeft geen computer nodig om via het netwerk toegankelijk te zijn.

Externe harde schijven met Ethernet-aansluiting zijn niet veel duurder dan externe schijven zonder deze functionaliteit, maar ze zijn een stuk flexibeler in het gebruik. De goedkoopste oplossing blijkt echter een interne harde schijf in een computer plaatsen en deze via het netwerk delen. Deze goedkope oplossing heeft echter vele nadelen: de computer moet altijd aanstaan (dat is duur in de energiekosten), als de computer ook voor andere werkzaamheden wordt gebruikt komt dat de snelheid niet ten goede, en een harde schijf die direct op de router is aangesloten is sneller bereikbaar dan een pc die op een willekeurige plek in het netwerk staat opgesteld.

Kortom, een externe netwerkdrive is het overwegen meer dan waard. Ze zijn te koop in verschillende capaciteiten, zelfs tot boven de 1 terrabyte. En natuurlijk kun je er meerdere in het netwerk hangen, zodat er geen beperking is aan de maximale capaciteit.

Geen opmerkingen: