donderdag 22 februari 2007

Goedkoopste Vista toch niet onaantrekkelijk


Microsoft gaat te ver met haar waarschuwing tegen de goedkope Vista-licentie, vinden geavanceerde gebruikers.

Goedkope versie Vista 'met risico's' schreven we maandag, na een publicatie van Computer Idee met een weerwoord van Microsoft.
Dat leidde tot nogal wat e-mail discussie. Microsoft geeft een zwartgallige voorstelling van zaken, zo was de teneur. De installatie van een OEM-versie van 88 euro verloopt probleemloos, omdat de dvd ook instructie biedt.
Bovendien wordt er een melding gegeven dat alle oude bestanden bewaard worden in een map genaamd Windows.old en niet verdwijnen met het formatteren.

Ook was er niet zoiets als een pré-installatiekit nodig om Vista te kunnen installeren. De schrijver van het artikel in Computer Idee, Martijn Overman, schreef ons dat die 'kit' niet nodig is: "Om er zeker van te zijn dat ik mij niet vergis, heb ik een installatie gedaan op een lege harde schijf. Met slechts de 'boxed' OEM-dvd was Vista in no time geïnstalleerd."
Zijn conclusie: "Het bevestigt wel mijn vermoeden dat Microsoft deze constructie liever niet aan de grote klok hangt, maar op allerlei manieren poogt duidelijk te maken hoe onverstandig het is voor de goedkoopste optie te kiezen. Maar ik deel de kritiek dat het niet verstandig is mensen zonder ervaring met het installeren van besturingssystemen een OEM-versie aan te raden. De groep voor wie deze optie wel interessant is, is echter aanzienlijk groter dan door Microsoft wordt geschetst."
In haar antwoord blijft Microsoft bij de eerder genoemde 'feiten' waaronder:"De systeembouwerversie kan men niet gebruiken om een oudere versie te upgraden. Men kan alleen een zogenaamde 'clean install' doen. Dit betekent onder andere dat alle andere geïnstalleerde software opnieuw geïnstalleerd zal moeten worden. Tevens zullen alle bestaande bestanden, e-mails, persoonlijke documenten en instellingen, voor installatie ge-backupped moeten worden en daarna handmatig terug gezet worden....
De systeembouwerversie kent een verplichte installatie via de OEM Preinstallation Kit (OPK). Dit is speciale software die systeembouwers in een installatieomgeving gebruiken om systemen/PCs te pre-installeren."

Geen opmerkingen: