woensdag 21 februari 2007

PC Tools vernietigend over Windows Defender


Volgens een onderzoek dat PC Tools liet uitvoeren is Windows Vista onvoldoende beveiligd tegen spyware. Het bedrijf ziet daarom een mooie toekomst voor zijn eigen antispywareproducten.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Enex Testlab, een Australisch labo. In opdracht van PC Tools namen de onderzoekers drie antispywarepakketten een jaar lang onder de loep: Windows Defender, Spyware Doctor van PC Tools en Webroot Spy Sweeper.

Uit de resultaten van Enex zou blijken dat Defender aanzienlijk minder goed is in het blokkeren van softwarespionnen dan de andere twee. De Quick Scan-modus van Defender detecteerde bijna 47 procent van de aangeboden spyware, de grondige modus ving 53 procent op. Spyware Doctor en Spy Sweeper hielden respectievelijk 83 tot 89 procent en 63 procent tegen, aldus PC Tools.

De cijfers van Enex zijn wel positiever over Defender dan het onderzoek dat concurrent Webroot in januari publiceerde. Daarin werd gesteld dat Defender slechts zestien procent van de aangeboden spyware tegenhoudt, tegen honderd procent voor het eigen product. Maar over dat onderzoek was veel discussie, omdat Webroot tijdens de test slechts 25 spyware-programma's aanbood. Op het internet zwerven duizenden verschillende softwarespionnen rond.

Microsoft kampt de laatste tijd wel meer met kritiek op zijn beveiligingsinitiatieven. Zo concludeerde een recent vergelijkend onderzoek van Virus Bulletin dat Microsoft OneCare een onvoldoende verdient voor het detecteren van virussen, een bedenkelijke eer die ook producten van G Data, McAfee en Norman te beurt viel.

Een van de redenen voor de wildgroei aan vergelijkende onderzoeken ligt mogelijk bij de ongerustheid van makers van beveiligingssoftware over de intrede van Microsoft in het segment en de beslissing om Windows Vista met een aantal beveiligingsfuncties uit te rusten. Over dat onderwerp zijn onder meer Symantec en Microsoft eind vorig jaar slaags geraakt.

Geen opmerkingen: