woensdag 28 februari 2007

Vista: 'te duur' en bediening te traag


Vista zit qua bedieningssnelheid op het niveau van Windows 98 en is voor Europanen nog 'veel te duur'.

Donkere wolken pakken zich samen boven Microsoft en de nieuwe Vista-besturing. Het lijkt niet voor niets dat Microsoft-bestuurder Steve Ballmer waarschuwde dat de verkoopverwachtingen voor de nieuwe besturing Vista overtrokken zijn; ook al had hij die zelf gewekt.

Van twee kanten komt er nu harde kritiek, op de prijs en op de kwaliteit van Vista. De laatste is op de korrel genomen door de Franse ict-onderzoeker Andreas Pfeiffer. Hij verwierf eerder bekendheid door vergelijkingen van Windows- en Mac-besturing in zijn Pfeiffer Reports. Hij heeft nu voor het eerst in zijn analyses Vista meegenomen. Dat resulteerde in een lijvig verslag, dat zich gezien de vele grafieken goed laat lezen.

Stap terug
Buiten kijf staat voor Pfeiffer dat de bediening van Mac OS X op alle fronten beter was dan die van Windows XP. Het verschil was groot. Heeft Vista die achterstand weten goed te maken? Dat wilde de onderzoeker weten.

Het antwoord is: nee. Vista is wat hem betreft een grote stap terug, zelfs naar het niveau van Windows 98. Betekende XP een grote verbetering van Microsoft wat betreft de snelheid en precisie van de bediening op het scherm, Vista is dat niet.

De oorzaak, schrijft Pfeiffer, is de komst van 3D- beelden in de bediening, door Microsoft Aero genoemd. Deze, door voornamelijk Nederlanders ontworpen, schermen vragen veel tijd met het oproepen van menu's en vervolgens ook voor het werken daarin. Het verschil in snelheid met XP is ongeveer 20 procent.

Ook onderzoekt Pfeifer het precies werken met de muis: foutief klikken ligt immers op de loer bij elke computerbediening. Het resultaat van die vergelijking viel nog slechter uit: Vista presteert qua precies plaatsen van de muis 30 procent minder dan Windows XP.

Pfeiffer adviseert om in Vista te kiezen voor de 'gewone bediening' zodat de snelheid en precisie van Windows XP terugkeert. "Aero ziet er geweldig uit, maar na tien keer heb je het wel gezien en wil je zo snel mogelijk kunnen werken."

Enorm prijsverschil VS/Europa
Het is de vraag of de doorsnee-gebruiker de gemeten verschillen belangrijk vindt. Die vraag hoeft niet gesteld te worden voor de prijs van het pakket. In Engeland is een actie begonnen tegen de prijs van Vista, die wordt gevoerd op de nieuwe site van de Britse regering voor internetpetities. De Britten blijken dol te zijn op online verzoekschriften. Voor een petitie tegen rekeningrijden kwamen al bijna 1,8 miljoen 'handtekeningen' binnen.

Vista Overcharge heet de actie tegen de hoge prijzen van Vista. Het gaat met name om de grote prijsverschillen tussen gelijksoortige pakketten in Europa, dat wil zeggen Engeland, en de Verenigde Staten.

Als voorbeeld geldt een pakket Vista Ultimate, de duurste versie, die voor de Britten maar liefst 80 procent duurder is dan voor de Amerikanen. In de VS is de prijs 380 dollar, 290 euro. In Nederland is Ultimate ook niet bepaald gratis, het pakket wordt aangeboden voor 540 euro.

Reden te meer om voor de goedkope zelf te installeren OEM-versie te gaan, hoewel al meer dan 90 procent van de Microsoft-inkomsten komt uit versies die meegeleverd worden met nieuwe pc's. Vista is in de praktijk vooral een verkoopargument voor hardware.

Overigens waren er vanmorgen nog maar een kleine 5.000 handtekeningen verzameld onder de petitie. De Britten liggen nog niet wakker van Vista.

1 opmerking:

Anoniem zei

[url=http://aluejxfttk.com]pnDfrEOzeoFTIYnD[/url] , YpPdm - http://pyfnknfrtw.com