donderdag 22 maart 2007

Apple TV decoder al in Nederland verspreid


Kastje tussen pc en tv komt in een drukbevolkte markt.

Apple TV wordt deze week naar de winkels verscheept waar ze naar verwachting vrijdag of zaterdag voor het eerst te koop zullen zijn. Apple Nederland biedt Apple TV al in haar webwinkel aan voor 300 euro. Volgens een medewerker van de winkel begint de uitlevering deze week al: "Als u nu bestelt staat u achter in de rij. Er zijn sinds de aankondiging namelijk al veel bestellingen gedaan."

Onder meer Financial Times (plus analyse) en MacWorld schrijven over de lancering van het nieuwe Apple-product, waar veel van verwacht wordt.
Apple TV is een decoder om de pc te verbinden met de tv zodat muziek en film van het internet en van de harde schijf op televisie afgespeeld kunnen worden. De verbinding met de pc is draadloos via wifi, met de tv verloopt die via een kabel naar de HDMI-poort of via de video- en audiopoortjes.

Apple probeert iTunes tot centrale elektronische programmagids te maken voor het afspelen op de televisie van materiaal dat afkomstig is van internet en de computer. Apple 'synchroniseert' daartoe de Apple iTunes-bibliotheek voor de tv.

Net zoals iPods gemiddeld meer dan 90 procent onbetaalde muziek bevatten, gaat het natuurlijk in deze oplossing de meeste kijkers erom de films die ze gedownload hebben of onderling hebben geruild op tv te bekijken. Ook die zijn via Apple TV op televisie af te spelen, evenals 'streaming' video zoals van Youtube, hoewel de resolutie daarvan slechte beelden geeft.
Apple wil met Apple TV voor tv-kijken het succes benaderen dat ze haalde met de iPod voor draagbare muziek. De iPhone moet het succes voor alle draagbare computer-, telefonie- en amusementsfuncties gaan brengen.

Volgens onderzoekers zal Apple in eerste instantie vooral 'in eigen kamp' gaan winnen met Apple TV. Naar verwachting zal uiteindelijk 70 procent van de Mac's worden verbonden met Apple TV en de televisie.

Apple maakt de entree in de markt die nu voornamelijk wordt beheerst door digitale televisie van de satelliet en tv-kabel, die overigens geen van beide de link met internet nog hebben gelegd.

Partijen die dat wel doen zijn bijvoorbeeld in Nederland PC Zapper en Philips met Streamium. Microost kondigde aan de Xbox spelcomputert te gaan uitbreiden tot kastje om pc-functies alle op de tv te kunnen vertonen, terwijl ook Sony, HP en Cisco Systems met dit soort apparaten komen.

In Nederland werkt een aantal start-ups aan oplossingen om pc en tv te verbinden. Deze partijen zullen het naar verwachting moeilijk krijgen als aanbieders met krachtige merken en marketing zoals Apple en Microsoft deze markt voor zich komen opeisen.

Geen opmerkingen: