vrijdag 9 maart 2007

Beiers dorp boos op Google Earth om 'Hitler-berg'


In het bergachtige zuiden van Beieren ligt een dorp, Wackersberg geheten. Een lieflijk klein dorpje zoals er in dit deel van Duitsland nog honderden liggen.

Maar de inwoners van Wackersberg zijn boos, erg boos. Googe Earth heeft het namelijk gewaagd om de trots van het dorp, de ruim twaalfhonderd meter hoge berg Heigelkopf, aan te duiden als de 'Hitlerberg'.
En dat pikken ze niet, daar in het Alpendorp. De burgemeester van het dorp, Georg Kellner, is 'verontwaardigd' over de 'onzin' op Google Earth. Volgens hem is er in geen enkele officieel document de naam Hitler-berg terug te vinden. Het bedrijf heeft volgens het weekblad Der Spiegel inmiddels toegezegd de naam bij de volgende actualisering te wijzigen.

Een hele onterechte actie van de makers van de kaarten op Google Earth is het overigens niet. Van 1933 tot 1945 droeg de berg namelijk wel de naam Hitlerberg en was de berg ook nog eens voorzien van een tien meter hoog ijzeren hakenkruis dat 's nachts verlicht werd. Hitler werd toentertijd ereburger gemaakt van Wackersberg, net als dat in vele andere dorpen gebeurde.
Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de berg zijn traditionele naam weer terug.

Geen opmerkingen: