maandag 19 maart 2007

Pensioenfondsen beleggen in wapens


Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenbedrijven die onder meer clusterbommen en landmijnen produceren.
Het Vara/NPS programma Zembla liet zondagavond zien dat onder meer de grote pensioenfondsen ABP, PGGM en het Spoorwegpensioenfonds miljoenen euro's beleggen.

Uit de uitzending van het televisieprogramma blijkt dat Nederlandse pensioenfondsen in 2006 voor 229 miljoen euro hebben belegd in Amerikaanse clusterbommenproducenten. Vorig jaar staken de fondsen 59 miljoen euro in mijnenfabrieken. Ook zou veel geld gaan naar bedrijven die het niet zo nauw nemen het kinderarbeid en milieu.

'Clustermunitie is verwerpelijk wapentuig, maar we hebben voor ons zelf geen richtlijnen die ons verbieden om daarin te beleggen', aldus directeur beleggingen R. Munsters van het ABP. Het fonds voor ambtenaren (2,5 miljoen deelnemers) belegt volgens Zembla in zeven bedrijven die clusterbommen produceren.

Ondanks dat Nederland het internationale landmijnenverdrag heeft ondertekend, ziet Munsters geen beletsel. 'Onze strategie is om een aantrekkelijk rendement te maken en de ondernemingen die in de wapenindustrie opereren laten soms een aantrekkelijk rendement zien.'

Voorzitter H. Alders van het pensioenfonds PGGM voor de zorgsector, liet Zembla weten dat over de controversiële beleggingen wordt gesproken en dat hij niet uitsluit dat het fonds tot de conclusie komt dat 'wij dat niet meer moeten doen'.
De voorzitter van het Spoorwegpensioenfonds, E. Nikkels, maakte bekend dat zijn fonds 'op voorhand geen bedrijven uitsluit. Ook geen wapenfabrikanten.'

Geen opmerkingen: