zaterdag 3 maart 2007

Spam niet te stoppen


Tegen de verwachtingen in heeft de maand februari een nieuw spamrecord opgeleverd. Negen van de tien e-mails bevatte ongevraagde reclame.

Dat heeft beveiligingsbedrijf CleanPort vandaag bekendgemaakt. Het spampercentage kwam uit op een indrukwekkende - en droevig stemmende - 91 procent. In december en januari schommelde dit rond de negentig procent. "De verwachte daling van het aantal spamberichten na de traditioneel drukke spammaand december is daarmee definitief uitgebleven", concludeert het bedrijf.

In de laatste twee weekends van februari werden zelfs records gebroken. Toen lag het gemiddelde aandeel spam in de e-mailstroom achtereenvolgens op 94,5 en 96 procent. "Het spampercentage is traditioneel hoger in de weekenden, omdat het aandeel van de zakelijke e-mail in de totale reguliere e-mailstroom gedurende deze dagen zeer klein is", verklaart CleanPort.

Het bedrijf geeft geen verklaring voor de recordpercentages. Mogelijk heeft een nieuw Aziatisch botnet er iets mee te maken. Het Australische beveiligingsbedrijf Marshall maakte vorige week melding van dit zombienetwerk. Het botnet zou mede hebben gezorgd voor een toename van het spamvolume met dertig procent. "Het totale spamvolume is op zijn hoogste punt ooit en is met 280 procent gestegen sinds oktober vorig jaar", aldus Marshall.

Volgens dit bedrijf schommelt het aandeel spam in de mailstroom overigens rond de 85 procent. Als de huidige ontwikkelingen zich voortzetten, zal dit percentage tegen het eind van het jaar rond de negentig procent liggen, zo is de verwachting.

Geen opmerkingen: