woensdag 30 mei 2007

Opvolger Vista moet "fundamenteel anders"


Om optimaal gebruik te maken van processors met meerdere kernen, zullen toekomstige versies van Windows fundamenteel verschillen van Vista, stelt een topman van Microsoft.

"Vista is ontwikkeld voor processors met één, twee of misschien vier kernen", verklaart Ty Carlson, hoofd technische strategie van Microsoft op de toekomstconferentie Future in Review in het Californische Cornado.
We lopen nu warm voor processors met twee of vier kernen, maar rekenmonsters met 8, 16, 64 of zelfs meer kernen komen er onvermijdelijk aan. Processors met nog meer kernen zijn de toekomst, aldus Carlson.

En dat stelt Microsoft voor nieuwe uitdagingen. Wil het besturingssyteem Windows optimaal gebruikmaken van deze 'meerkernige' rekenmonsters, dan zullen nieuwe versies van Windows onvermijdelijk "fundamenteel anders" in elkaar steken, voorspelt Carlson.
Het merendeel van de huidige software is nog geoptimaliseerd voor seriële processen: de taken of processen worden netjes één voor één verwerkt. Hoe sneller een processor is (ooit uitgedrukt in MHz, nu in GHz), hoe sneller de volgorde van taken kan worden verwerkt.
En dat was ook jarenlang de strategie van chipfabrikanten als AMD en Intel: processors met een hogere kloksnelheid op de markt brengen. Maar de GHz-wedloop was niet langer vol te houden. Om de prestaties van processors verder te verhogen, kozen chipfabrikanten voor een nieuwe strategie: meerdere processorkernen, die meerdere processen gelijktijdig kunnen verwerken.
Intel en AMD hebben nog geen concrete plannen voor processors met meer dan acht kernen. Toch heeft Intel al een processor met tachtig kernen voorgesteld, al betrof het nog maar een onderzoeksproject en draaide de processor op speciaal ontwikkelde programmeercode.
Maar Carlson is ervan overtuigd dat softwareontwikkelaars zich moeten voorbereiden op een multicorewereld. Programmeurs moeten programma's schrijven op een manier die optimaal gebruikmaakt van parallelle processen over meerdere kernen: "Over tien tot vijftien jaar beschikken we allemaal over ongelooflijke computerkracht. We moeten een ecosysteem opvoeden dat de kennis heeft om hiervoor programma's te schrijven."

donderdag 24 mei 2007

KPN mag Tiscali overnemen


DEN HAAG (ANP) - Het telecombedrijf KPN mag de internetaanbieder Tiscali inlijven. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ,,na diepgaand onderzoek'' bepaald. De combinatie vormt geen machtsblok op de Nederlandse markt voor breedbandinternet, aldus de NMa woensdag.
Het marktaandeel van KPN stijgt met de overname van Tiscali met 4 procent, waarmee het telecombedrijf bijna de helft van de Nederlandse huishoudens van de internetdiensten bedient. De karteltoezichthouder concludeert dat andere ADSL-spelers, zoals Orange en Tele2, samen met kabelbedrijven voldoende tegenwicht kunnen bieden aan KPN op de consumentenmarkt voor breedbandinternettoegang.
KPN maakte in september vorig jaar bekend het Nederlandse deel van de Italiaanse internetprovider voor 225 miljoen euro over te willen nemen.

dinsdag 22 mei 2007

Verbod op gloeilamp helpt milieu niet veel


Australië wil hem in 2010 in de ban doen en de Amerikaanse staat Californië overweegt al enige tijd de ban the bulb campaign te volgen. En de Duitse minister van Milieu Sigmar Gabriel pleitte eerder dit jaar voor een verbod op de gloeilamp in de Europese Unie binnen drie jaar. Het peertje is razendsnel uitgegroeid tot hét symbool van een energieverspillende levensstijl. Het voorstel van minister Cramer om de gloeilamp in Nederland te verbieden komt dus niet onverwacht.
Toch zal de maatregel nauwelijks helpen het energiegebruik van de Nederlanders omlaag te brengen. Wanneer in elk huishouden de helft van alle lampen wordt vervangen door spaarlampen, daalt het energiegebruik van huishoudens namelijk met 1 procent. Van het totale energiegebruik van huishoudens gaat immers 14 procent op aan elektriciteit, en daarvan wordt eenzesde gebruikt voor verlichting.

Harry Hendriks, bestuursvoorzitter van Philips Nederland, rekent daarom liever in bespaarde vaten olie. Zo bekeken leveren spaarlampen 10 tot 15 miljoen bespaarde vaten olie per jaar op. Het elektronicaconcern steunt Cramers voorstel, hoewel daarvoor gloeilampenfabrieken van Philips zouden moeten worden gesloten. De spaarlamp is een innovatief product met een hogere marge.

Voor consumenten is dat geen reden tot klagen. De aanschaf van spaarlampen wordt vanzelf terugverdiend. Nadelen van de oude typen, zoals de vertraagde aankniptijd en snelle slijtage, zijn vrijwel weggewerkt en sommige typen geven nu ook zachtere kleuren licht.
Een nadeel vormen de zware metalen in spaarlampen. Als ze stuk zijn, moeten ze bij het klein chemisch afval. Veel consumenten weten dat niet en van klein chemisch afval wordt maar 60 procent geretourneerd. Bijna de helft van de spaarlampen komt zo in de verkeerde afvalstroom terecht.

Het grootste gevaar is dat de spaarlamp maatregelen in de weg zit die wel zoden aan de dijk zouden zetten. Zo bespaart wie één keer niet naar Amerika vliegt bijvoorbeeld 12 keer zoveel als met de aanschaf van twintig spaarlampen. Kiezen voor groene stroom levert 10 keer zoveel op, met groen gas wordt 23 keer zoveel bespaard.

Ook met zonneboilers, hybride auto’s, gasgestookte wasdrogers en zuinige koelkasten zou in elk huishouden meer te sparen zijn dan met spaarlampen. Met een goede, gegarandeerde subsidieregeling voor dit soort innovaties – bijvoorbeeld gefinancierd door een hoge luchtvaartbelasting – zou de minister veel meer bereiken dan met een ban op het peertje.

maandag 21 mei 2007

Vista bewaart oude documenten


U kunt zich voorstellen dat met name bedrijven niet zitten te wachten op medewerkers die in een onoplettend moment belangrijke bestanden overschrijven of wissen. Daarom wordt er daar vaak gebruikgemaakt van 'version tracking', een techniek die ervoor zorgt dat alle documenten automatisch in een database worden opgeslagen en worden voorzien van commentaar. Een dure verzekering die er echter wel voor zorgt na een calamiteit toch opgelucht adem kan worden gehaald.
Maar wist u dat u als gewone Vistagebruiker ook zoiets aan boord hebt?
Ga naar de map Mijn documenten en klik met de rechtermuisknop op een bestand. Kies uit het menu dat verschijnt voor 'Vorige versies herstellen' en u krijgt een lijst met voorgaande versies. Voilà!

Jammer is wel dat Microsoft deze voorziening alleen heeft aangebracht in het duurdere Vista Business, Ultimate en Enterprise. Bezitters van Vista Home en Premium kunnen letterlijk naar hun documenten fluiten. Jammer, want het zijn vooral de thuisgebruikers die in de risicogroep vallen...

vrijdag 18 mei 2007

iGoogle: Je persoonlijke Google-homepage


Vroeger was startpagina.nl voor velen dé entree op internet. Google heeft dat stokje overgenomen. Google is al lang niet meer alleen maar een zoekmachine. In deze tips en trucs: wat kun je met iGoogle?
Google is ongetwijfeld de meest populaire zoekmachine. In Nederland zoekt zo’n 9 van de 10 personen met deze zoekmachine. Geen wonder dat veel mensen Google ook als startpagina hebben ingesteld. Sinds de beursgang in 2004 die ruim anderhalf miljard dollar opleverde, introduceert of koopt Google regelmatig nieuwe diensten. Enkele bekende zijn Gmail, Google Maps en Google Earth.
Sinds deze maand is Personalized Homepage van Google omgedoopt tot iGoogle. Wie een Google-account aanmaakt, kan zelf zijn of haar eigen startpagina inrichten en bewaren. Op de standaard iGoogle- pagina staat natuurlijk de zoekfunctie centraal. Daaronder zijn in de Nederlandse versie al de koppen te vinden van verschillende sites zoals Nu.nl, de Volkskrant en Webwereld, maar ook het weerbericht.
Dankzij de gebruikte Ajax-techniek (een combinatie van onder andere Javascript en XML) kun je de indeling van de pagina grotendeels zelf bepalen. De onderdelen van een pagina worden gadgets genoemd.
Wie bijvoorbeeld meer nieuwskoppen van de gadget Nu.nl wil zien op zijn startpagina, kan het aantal wijzigingen van 3 naar maximaal 9. Ook de plaats op de pagina van de Nu.nl-gadget mag je zelf bepalen. Door simpelweg de gadget aan te klikken en te slepen naar de gewenste plaats op de pagina. En mocht Nu.nl je als gadget niet bevallen, dan is die te verwijderen van je persoonlijke startpagina.

De gadgets zijn ingedeeld in 10 rubrieken van populair, nieuws, leuk & games, lifestyle tot technologie. Alleen al op het gebied van nieuws zijn er honderden gadgets die je kunt toevoegen aan je persoonlijke startpagina. De gadgets van de rubriek nieuws bijvoorbeeld variëren van buitenlandse titels als BBC News en CNN tot aan Nederlandse titels als Trouw, AD en de Flitsservice Snelheidscontroles.
Een paar Google-gadgets verdienen speciale aandacht. Wie ook een Gmail-account heeft, kan deze integreren in de persoonlijke startpagina. Standaard krijg je de laatste 5 inbox-berichten te zien, maar dat aantal is aan te passen. Gmail is toe te voegen aan jouw Google-startpagina via deze link.

Wie geen Gmail-account heeft, kan ook Outlook onderdeel maken van de persoonlijke startpagina. Deze Outlook-gadget biedt toegang tot de inbox, de agenda, taken en contactpersonen. Met één muisklik open je vanuit je iGoogle-pagina een nieuw Outlook-bericht. Je hebt er minimaal Outook XP voor nodig. Via deze link is Outlook toe te voegen aan je persoonlijke startpagina. Firefox-gebruikers moeten eerst IE Tab installeren.

Een andere Google-gadget is sticky notes. Van deze virtuele plakbriefjes kun je zelf onder ander het formaat, lettertype en achtergrondkleur bepalen. Reuze handige gadget om nooit meer iets te vergeten. Web Stickies Mod v3.o is via toe te voegen als gadget aan je iGoogle.

Andere interessante Google-gadgets zijn: A Photo gadget om foto’s via iGoogle met anderen te delen. Daily Me gadget, waarin je zelf een foto kunt plaatsen, je quotes van de dag, en welke gedachten je hebt. Door de gadget-optie ‘naar een vriend verzenden’ is de inhoud hiervan ook te delen met anderen. En wie pacman nog steeds een leuke game vind: via de deze link toe te voegen. Andere tip: Google Docs & Spreadsheets.

zondag 13 mei 2007

Microsoft Patchdag: 7 patches


Microsoft heeft op de maandelijkse patchdag zeven patches uitgebracht om 19 lekken te dichten. Alle patches worden als 'kritiek' aangemerkt.

Op de maandelijkse Patch Tuesday bracht Microsoft in totaal zeven patches uit. De patches dichten in totaal 19 lekken, waaronder 11 lekken in Office-producten.
Wanneer je Automatische Update ingeschakeld hebt, krijg je de patches automatisch binnen. Je kunt ook de Microsoft Update site bezoeken of de updates handmatig via onderstaande links downloaden.

OfficeDe eerste patch dicht drie lekken in Office Excel. De lekken kunnen leiden tot het uitvoeren van willekeurige code op een ongepatchte computer.
De tweede Office-patch is voor Word. Ook nu kan succesvol misbruik van een van de drie lekken tot uitvoeren van code leiden. Deze lekken worden actief misbruikt.
De derde patch is voor Office algemeen.
Overige patchesIn Exchange werden vier lekken ontdekt die gedicht worden door patch nummer vier. Voor zover bekend worden deze lekken nog niet actief misbruikt.
De vierde patch is een zogenaamde cumulatieve update voor Internet Explorer. De update dicht vijf lekken in de browser, waarvan sommige actief misbruikt worden.
De zesde patch is vrij specifiek: gebruikers van Cryptographic API Component Object Model (CAPICOM) of BizTalk 2004 dienen deze patch te installeren.
De zevende en laatste patch dicht een lek in de Windows DNS RPC Interface. Deze kwetsbaarheid wordt actief misbruikt en met name beheerders van servers dienen zo snel mogelijk te patchen.

Waar zijn de massale virusaanvallen gebleven?


Zijn er tegenwoordig minder grote uitbraken en meer kleine, gerichte virussen? Kan de virusscanner in de vuilnisbak? En hoe te beschermen tegen de nieuwe bedreigingen?

Dirk Hengst van Virusalert: "Het aantal virussen blijft maandelijks gelijk maar de hype die er bijvoorbeeld twee jaar geleden wel was rond virussen, is er niet meer. De bedreiging schuift van e-mail naar p2p en bijvoorbeeld MSN."Heeft Virusalert als waarschuwingsdienst nog betekenis, moet die niet anders worden? Hengst: "Het aantal abonnees groeit nog altijd met nu zo'n 130.000, en ook het dagelijks aantal bezoekers aan de site is hoog. En er blijkt nog steeds behoefte aan virusbeschrijvingen. Wel worden het aantal alerts wat wij versturen minder, omdat er simpelweg minder grote uitbraken zijn. Dit komt hoofdzakelijk omdat e-mailproviders hun mail goed filteren."

Virusbestrijder Eset, bekend van Nod32, bevestigt via de Amerikaanse woordvoerder Randy Abrams dat de hoeveelheid virussen en wormen afnemen. Maar, zo zegt hij, geen reden tot minder zorg: "De hoeveelheid Trojaanse paarden met kwaadaardige software als keyloggers, bots, rootkits, backdoors en andere vormen van malware nemen nog wel toe, maar zijn minder berdreigend. De moderne cyberboef legt zich toe op diefstal van persoonlijke data om daarmee aankopen te doen en commerciële informatie voor spionagedoeleinden."

De vormen van schade zijn niet minder nu virussen minder vaak per e-mail binnenkomen, zegt Abrams, die een vergelijking trekt: het is het verschil tussen een bazooka gedragen door een soldaat te voet of vervoerd met een vrachtwagen. Die bazooka is nog even gevaarlijk, maar versplaatst zich veel sneller dan voorheen. Niet langer zijn e-mail en e-mailadresboeken nodig voor snelle verspreiding, want de boeven van vandaag beschikken over botnetten van geïnfecteerde computers."

Albert Verhulst, technisch support manager van de Nederlandse dochter van Eset/Nod32 verwijst naar Virusradar.com, maar daar kun je alleen de bedreigingen zien van het afgelopen jaar, de maanden, weken en dagen maar niet het verloop.
Verhulst ziet vooral de 'mass-mail wormen' die ongezien spam versturen vanaf besmette pc's als gevaar: "Indien een klein percentage mensen uit spam iets koopt, zoals medicijnen, dan gaat het nog over grote bedragen. Ook rootkits en sommige trojans zijn hier voorbeelden van. Klassieke virussen helpen/hielpen niet om de bouwer er financiëel beter van te laten worden, maar de huidige lichtingen wel."
Van e-mail naar websites.
Marnix van Meer, de directeur van Sophos Benelux heeft de exacte cijfers: in 2006 41,536 malware patronen, waarvan bijna 9.500 ontdekt in eerste kwartaal van 2006. In 2007 is dat aantal, tot vandaag, om precies te zijn opgelopen tot 23.864. "Dus een forse groei ten opzichte van 2006."
Sophos ziet dus geen teruggang maar een verschuiving van infectie via e-mail naar infectie via websites. Van Meer: "E-mail wordt nog wel gebruikt om bezoekers te lokken naar websites maar de dreiging zelf vinden we zelden meer in attachments."
De aanvallers worden steeds geslepener en benaderen kleinere hoeveelheden personen tegelijkertijd, met bijvoorbeeld slim opgestelde Phishing-berichten. "Het gaat ook meer en meer om een op het oog legitieme link naar een gerenommeerde website waarvan de beheerder niet eens weet dat deze daarvoor misbruikt wordt. Ook kopen spammers en malware schrijvers via Adwords van Google en dergelijke advertentiesystemen van de topposities in zoekmachines om zo een grotere en snellere besmetting tot stand te brengen."Sophos vindt dagelijks ruim 5.000 geïnfecteerde websites waarvan 70 procent besmet is geraakt als gevolg van onvoldoende beveiligingsmaatregelen en achterstallige installatie van patches of plakkers om beveiligingsgaten te dichten.
En wat kost dit zoal? Van Meer: "De schade is nauwelijks in kaart te brengen en wordt door derden vaak gegokt of gebaseerd op schattingen. Vandaag de dag is de meeste malware gericht op het stelen van informatie. Hiervan is de waardebepaling en schade lastig vast te stellen. De informatie is soms van directe financiële aard, maar soms ook vertrouwelijk. Ook kan de waarde van de informatie sterk afnemen afhankelijk ven verstreken tijd sinds bemachtiging en moment van misbruik ervan. Malware blijft ook vaak onopgemerkt waardoor inschatting en bepaling van schade niet eens te doen is."

Volstaat antivirus dan nog als bescherming indien de elleende op de pc niet meer via e-mail bijlages tot ons komt? Verhulst van Nod32: "Wel als de antivirus oplossing is uitgebreid naar een AntiMalware oplossing die je met name proactief tegen de meest nieuwe (vaak nog onbekende) malware kan beschermen. Dat is nu ons doel."
Van Meer categporiseert het kwaad nog even:
Groep 1, altijd schadelijk: Malware waarvan bekend is dat deze direct of indirect schadelijk is. Denk aan virussen, spyware, trojans, wormen enzovoorts.
Groep 2, vaak schadelijk: Ongewenste applicaties waarvan verkeerd gebruik schadelijk kan zijn. Denk aan bijvoorbeeld remote management software.
Groep 3, ongewenst: Applicaties zoals messengers, peer tot peer, games, distributed networks en VoIP-software die zakelijk niet specifiek schadelijk zijn maar waarvan het gebruik ongewenst is uit oogpunt van bijvoorbeeld beheer of productiviteit.

Van Meer: "Een goede virusscanner zou voor al deze groepen een oplossing moeten bieden, maar dan ook wel gecombineerd in één client-, update- en beheersproces."
En dat bieden de meeste antivirusbedrijven tegenwoordig.

dinsdag 8 mei 2007

Simultaan werken op één pc binnenkort mogelijk


In zijn Indiase hoofdkwartier heeft Microsoft Research software ontwikkeld om met meerdere personen aan één pc te werken. Het scherm kan in tweeën worden gedeeld en iedere gebruiker kan vervolgens werken met zijn eigen toetsenbord en muis.

Gloednieuw is de technologie niet. Vorig jaar werd de mogelijkheid al voorgesteld in India voor grote klassen die te weinig computers hebben. Zo konden meerdere muizen die binnen één scherm werken worden aangesloten.
Het is wel de eerste keer dat er sprake is om de toepassing in kleine bedrijven of in het huishouden toe te passen. Bedrijven kunnen dus één computer kopen en er meerdere gebruikers op aansluiten.

"In eerste instantie wordt het mogelijk om met twee personen volledig individueel samen te werken op één computer, op hetzelfde scherm", zei assistent-onderzoeker en projectleider Udai Singh Pawar tegen Discovery Channel.
Naast het individueel werken op één computer met twee personen wordt het mogelijk om met de cursor naar de andere helft van het scherm te gaan. Er kan ook een derde gemeenschappelijke ruimte worden geopend. Dit moet een gedeelde werkomgeving en een betere samenwerking mogelijk maken.

Voorlopig is er nog maar weinig bekend over de nieuwe technologie. Het is dus niet duidelijk of dit een optie binnen Windows wordt of als aparte software op de markt komt. Met meerdere gebruikers die simultaan op één systeem werken, rijst ook de vraag wat het effect op de prestaties van de computer zal zijn.