vrijdag 31 augustus 2007

Service Pack voor Vista aangekondigd


Microsoft heeft officiëel het eerste Service Pack voor Windows Vista aangekondigd.

Na eerdere geruchten over een Service Pack (SP) voor Windows Vista, heeft Microsoft nu officëel SP1 aangekondigd. Een kleine groep testers heeft de afgelopen tijd een vroege testversie uitgeprobeerd. In de komende weken zal die testgroep worden uitgebreid, om in het eerste kwartaal de versie voor eindgebruikers aan te kunnen bieden.

Service Pack 1 voor Windows Vista zal de eerdere updates (1 en 2) voor Vista die Microsoft uitbracht, bevatten. Daarnaast zal het bedrijf middels het SP1 proberen de veiligheid, stabiliteit en performance van het besturingssysteem te verbeteren. Een uitgebreide opsomming is na te lezen in het whitepaper.

woensdag 22 augustus 2007

Garmin rijdt TomTom van de weg


Garmin verkoopt voor het eerst in twee jaar meer navigatiesystemen dan TomTom.
Hoewel het Nederlandse navigatiebedrijf zijn omzet sinds 2006 verdubbelde, is het allang niet meer de hardste groeier op de mobiele GPS-markt.

Het Engelse onderzoeksbureau Canalis concludeert uit de jongste kwartaalcijfers van de grootste navigatiebedrijven dat de complete markt in een jaar tijd meer dan verdubbeld is. In 2006 kochten een slordige 3,5 miljoen mensen een GPS-navigator. Een jaar later is dat aantal gegroeid tot meer dan 7,4 miljoen verkochte apparaten. "Het is lastig een onderdeel van de hi-tech industrie te vinden dat zo hard groeit als de navigatiemarkt", zegt Canalis-hoofdanalist Chris Jones.

Zowel het Amerikaanse Garmin (165 procent groei) als TomTom (118 procent groei) deed goede zaken in het afgelopen jaar, maar er zijn kapers op de kust. Beide bedrijven leunen nu nog comfortabel op een kwart marktaandeel, maar ook de kleinere bedrijven zijn bezig aan een razendsnelle opmars. Nummer drie Mio Technology groeide met 135 procent en heeft bijna 700.000 GPS-apparaten verkocht. Magellan, nummer vier op de ranglijst, wist zijn verkoop te vervijfvoudigen en komt rond de vierhonderdduizend verkochte toestellen uit.

Zowel Garmin als Magellan profiteert optimaal van de Amerikaanse consument, die autonavigatie plotseling ontdekt lijkt te hebben. TomTom probeert zich er tussen te wurmen door een real-time verkeersdienst te introduceren voor zijn navigatiemodellen, zo meldt de New York Times. Voorlopig moet het Nederlandse bedrijf, dat zich vorige maand in de schulden stak om kaartenmaker Tele Atlas te kopen, concurrent Garmin nog even voor laten gaan.
Het is echter een outsider waar alle navigatieverkopers zich zorgen over moeten maken. Nokia, dat zich met de dure N95 op de navigatiemarkt stortte, maakte onlangs bekend dat het al anderhalf miljoen exemplaren van dit toestel heeft verkocht. Het Britse onderzoeksbureau weet te melden dat Nokia zich daarmee vlak achter de vijf best verkopende bedrijven heeft genesteld.

TomTom en consorten zijn zelf ook bezig met de ontwikkeling van kleinere draagbare modellen, maar Canalis schat in dat consumenten weinig trek hebben in registratie voor de nieuwe diensten die daar bij horen. Volgens het onderzoeksbureau zal dit jaar de samensmelting tussen navigatie en telefoon een feit worden. Jones: "Als je naar de ophef kijkt die Apple op de gsm-markt veroorzaakte met zijn iPhone, is het niet moeilijk om je voor te stellen dat een bedrijf hetzelfde gaat proberen op de navigatie/telefoonmarkt."

Mac hacken kinderlijk eenvoudig


Tijdens hackersconventie Black Hat in Las Vegas laat onderzoeker Charles Miller zien dat de beveiliging van het nieuwe besturingssysteem van Mac, Leopard, een gatenkaas is. "Macs zijn net zo makkelijk om te hacken als het is om ze te gebruiken."

Miller en zijn collega's van Independent Security Evaluators ontdekten dat Leopard onderdak biedt aan meer dan vijftig zogenoemde suid root programs . Met deze verborgen applicaties krijgt een gebruiker tijdelijk administratorrechten, zodat hij programma's kan draaien. Onbevoegde toegang tot deze suid- of set user id -programma's is een gegarandeerde bron van ongeluk.

Safari, zo lieten de hackers zien, is een andere bron van onveiligheid. Eenmaal geopend start de browser een groot aantal andere Mac-applicaties op, waaronder iTunes, Script Editor, QuickTime Player, Terminal en DiskImageMounter. Een foutje in elk van deze programma's kan makkelijk misbruikt worden over het web. Dat komt doordat de OS X-bouwers al hun onderdelen als geheugensoorten en dynamische bibliotheken steevast op dezelfde plek neerzetten. Een beetje hacker weet dus precies waar in het geheugen Mac zijn programma's laadt.

Leopards belangrijkste achilleshiel is echter openbronsoftware. Miller doceert hoe eenvoudig een hacker toegang kan krijgen tot het systeem via een van de openbaar ontwikkelde programma's. "Vind een openbronpakket waarvan je weet dat het verouderd is. Daarvan zijn er genoeg te vinden." De onderzoeker raadt vervolgens aan om het change log door te kijken om te zien wat er in de laatste update is gerepareerd. Vervolgens weet de inbreker exact hoe hij de computer van een Mac OS X-gebruiker kan aanvallen met het lek dat in de nieuwste versie is gedicht.

KPN brengt internet naar afgelegen gebieden


KPN wil vanaf volgend jaar snel draadloos internet aanbieden in afgelegen gebieden.
Het telecombedrijf test momenteel in Drenthe twee varianten van snel draadloos internet, Wimax en HSPA.
De test is succesvol en eind dit jaar zal het concern een keuze maken tussen beide varianten.

Woningen en bedrijven die te ver van een centrale zitten, kunnen nu geen gebruik maken van breedbandinternet via het telefoonnet (adsl). Volgens de marktleider gaat het om enkele honderdduizenden huishoudens en tienduizenden bedrijven.