zondag 30 september 2007

Excel 2007 maakt rekenfouten


Wie Excel allang heeft ingeruild voor het rekenmachientje, moet toch even natellen. In Excel 2007 zit een bug waardoor een aantal vermenigvuldigingen steeds uitkomt op 100.000. De fout is ondertussen doorgegeven aan Microsoft.

De bug kwam aan het licht op een Google-discussiegroep over Excel. Aanvankelijk meldde een gebruiker dat het programma de uitkomst van 850 maal 77,1 flink afrondde tot honderdduizend. Al snel kwamen meer rekenaars met soortgelijke fouten. De echte uitkomst van de berekeningen is steeds 65.535.

Dat getal heeft niet toevallig een binaire waarde van zestien keer 1. Het is de grootste waarde die binnen zestien bits kan worden berekend, voor hogere getallen moet het programma 32 bits gebruiken. Programmeerfouten komen wel vaker voor bij waardes die op het einde van een reeks uitkomen. Voor berekeningen met uitkomsten groter dan 65.535 zijn er dan ook nog geen fouten bekend. Deze specifieke bug lijkt nieuw, want op de versie van 2003 lukte het ons niet om de slordig afgeronde waarde van honderdduizend te krijgen.

Kleurenprint even goedkoop als zwart-wit


Dankzij twee nieuwe kantoorprinters van Xerox wordt afdrukken in kleur even duur als printen in zwart-wit, belooft de fabrikant. De apparaten maken gebruik van de nieuwe generatie van Xerox' solid ink -technologie; een alternatief voor laser en inkjet.

De maandag aangekondigde Xerox Phaser 8860 en Xerox Phaser 8860MFP gebruiken vernieuwde, krijtachtige inktblokjes. Deze zijn groter en compacter; ontwikkeld om zo lang mogelijk mee te gaan. De inktblokjes hebben geen patronen nodig. Ze worden geplaatst in de inktladen voor de verschillende kleuren.
Door zo veel mogelijk pagina's uit één blokje te halen, brengt Xerox de prijs van een kleurenprint terug van 15 naar 5 dollarcent per pagina; ofwel de kosten van een zwart-witprint. Dat is een stuk goedkoper dan wat de concurrentie presteert. Analisten schatten de kosten van een kleurenpagina, geproduceerd door een printer van een andere fabrikant, op 8 tot 13 dollarcent.

De kleureninktblokjes kosten ieder een derde van de prijs van zwarte toners. De zwarte inkt, met een opbrengst van 14.000 pagina's, kost 210 euro. Elk kleurenblokje, met eveneens een opbrengst van 14.000 pagina's, kost 70 euro. Dat maakt afdrukken in kleur tegen dezelfde prijs als in zwart-wit mogelijk.

Voor Xerox moet daar natuurlijk iets tegenover staan. De nieuwe printers, met hun afdruksnelheid van dertig pagina's per minuut, zijn flink aan de prijs. De Phaser 8860 kost 2.499 euro en voor de Phaser 8860MFP moet u 4.299 euro neertellen. Het is een verschuiving van de bekende strategie om hardware tegen weinig of geen winst te verkopen, en de omzet te halen uit inkt.

De nieuwe printers zijn daarom vooral aantrekkelijk voor 'kleurgrootgebruikers'; bedrijven die tussen de duizend en tienduizend kleurenpagina's per maand afdrukken. Ondanks de hogere aanschafprijs is printen met de Phaser 8860 twee keer goedkoper dan wanneer men laserprinters van andere fabrikanten gebruikt, beweert Xerox. Een bedrijf dat gedurende vier jaar gemiddeld vierduizend pagina's per maand afdrukt, waarvan zeventig procent in kleur, kan volgens Xerox tot vijftig procent kosten besparen.
De Phaser 8860 is nu al beschikbaar in Europa, de MFP-versie volgt in november.

Microsoft weigert gratis XP voor ontevreden Vista-klanten


Het meldpunt voor klachten over Vista heeft uiteindelijk circa 5.200 klachten opgeleverd. De Consumentenbond gaat met Microsoft praten over een oplossing voor mensen die problemen hebben met het nieuwe besturingssysteem.
De Consumentenbond richtte het meldpunt in augustus op, om inzicht te krijgen in de klachten die computergebruikers hebben over Vista. Mensen konden op een speciale webpagina op de site van de belangenorganisatie een vragenformulier invullen. Uiteindelijk kwamen 5.200 klachten binnen.

"Voor die grote hoeveelheid klachten kan Microsoft zijn ogen niet sluiten. Het bedrijf moet zijn verantwoordelijkheid nemen", vindt de Consumentenbond. De organisatie wil dat mensen bij wie Vista niet goed werkt, zonder meer de kans krijgen om gratis over te stappen naar Windows XP. De Consumentenbond is "teleurgesteld" omdat Microsoft dit vooralsnog weigert, en gaat binnenkort nader overleggen met het bedrijf.

Microsoft verklaarde eerder deze maand tegenover ZDNet dat het eerst meer inzicht wil hebben in de aard van de klachten. De teller van het meldpunt stond destijds nog op 4.200 klachten. "Niet zo veel" op een totaal van bijna een miljoen Vista-gebruikers in Nederland, vond een woordvoerster. De conclusie dat Vista nog geen volwaardige vervanger zou zijn voor XP, vindt het bedrijf onterecht.

dinsdag 25 september 2007

PC en besturingssysteem verplicht scheiden


De Brusselse denktank Globalisation Institute pleit ervoor computerfabrikanten te verplichten de PC en het besturingssysteem los van elkaar te verkopen. Daarmee zou de concurrentie op de markt voor besturingssystemen gestimuleerd worden.

Het marktaandeel van Microsoft op het gebied van besturingssystemen is nog altijd te hoog. Dat vindt niet alleen de Brusselse denktank. Ook Nelie Kroes, de Europees Commissaris belast met de portefeuille mededinging, stelt zich op dat standpunt. Onlangs boekte zij nog een succes bij het bestrijden van Microsofts monopoliepositie toen een boete van bijna 500 miljoen dollar door de rechter werd bevestigd. Kroes heeft tot nu toe vooral haar pijlen gericht op de Microsoft-software voor servers en het bundelen van Windows Media Player met het besturingssysteem.

De denktank verwacht echter weinig heil van deze maatregelen. Het pleit voor een andere strategie om concurrentie op het gebied van besturingssystemen te bevorderen. Microsoft zou concurrentie uit de markt drukken waardoor andere besturingssystemen geen kans hebben. Dat leidt ertoe dat er te weinig innovatie plaatsvindt op het gebied van besturingssystemen. Overigens zegt het Globalisation Institute dat het Apple niet als een echte concurrent ziet van Microsoft, omdat het bij Apple gaat om een ‘premium’ product. Het maakt de vergelijking met Bang & Olufsen, dat ook een premiummerk is.

In de korte publicatie schrijft het instituut dat het Windows-monopolie ieder bedrijf in de Europese Unie onnodig op kosten jaagt, aangezien de prijs van een besturingssysteem hoger is dan het zou zijn als er wel competitie zou zijn. Bovendien zijn ook de kosten voor ondersteuning te hoog door het gebrek aan concurrentie.

De organisatie heeft verschillende manieren tegen het licht gehouden om de concurrentie te vergroten. Zo is overwogen om computerfabrikanten te verplichten van ieder computersysteem meerdere versies aan te bieden. Bijvoorbeeld één met Windows en één met Linux. Dat zou goed kunnen werken bij de aanschaf van een computersysteem op internet, maar in winkels kan het tot logistieke problemen leiden. Van ieder systeem zouden meerdere versies op voorraad gehouden moeten worden.

Een andere mogelijkheid is om de consument bij de eerste keer dat hij de computer aanzet de keuze te bieden Windows te gebruiken of er vanaf te zien. In het laatste geval zou hij een bedrag teruggestort krijgen. Maar dat kan, redeneert het instituut, bureaucratie in de hand werken en kan tot twist leiden over de hoogte van het bedrag.

Uiteindelijk is de organisatie uitgekomen bij de eis om het besturingssysteem verplicht los te verkopen van de computer of laptop. Dat zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op het marktaandeel van Windows, zegt de organisatie. Met name consumenten die op de prijs letten, zoals studenten, zullen al gauw kiezen voor een voordeliger besturingssysteem.
Doordat de consument slechts een dvd in het systeem moeten schuiven waarna het systeem zichzelf automatisch installeert zou het niet moeilijker worden voor consumenten. Als een dergelijk systeem wordt ingevoerd zouden computerfabrikanten computers gaan aanbieden die gecertificeerd zijn voor verschillende besturingssystemen, verwacht het Globalisation Institute.

vrijdag 21 september 2007

OpenOffice wordt versie ouder


De nieuwe versie van OpenOffice.org is nu definitief klaar. Versie 2.3 brengt de gebruikelijke lading bugfixes en betere ondersteuning voor uitbreidingen. U kunt bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit OpenOffice.org bloggen.

Het principe van de uitbreidingen is bekend van programma's als Firefox en Thunderbird. Het zijn kleine, handzame modules die nieuwe mogelijkheden brengen naar OpenOffice.org. Er is bijvoorbeeld een uitbreiding die OpenOffice.org-documenten meteen omzet naar Google Docs, of eentje waarmee u vanuit Writer teksten kunt uploaden naar een blogserver. Een aantal uitbreidingen is afkomstig van Sun, de grote sponsor van OpenOffice.org. Een exhaustieve lijst van extraatjes vindt u op deze pagina .

De lijst van nieuwe features in OpenOffice.org is op z'n minst uitgebreid te noemen . Meestal gaat het om kleine verbeteringen, maar er zitten ook belangrijke nieuwigheden bij. Zo werd er tijdens een Google Summer of Code een functie ontwikkeld die probeert de taal van teksten te raden, zodat spellingscontroles efficiënter verlopen.

De spellingscontrole van OpenOffice.org 2.3 werkt bovendien samen met de nieuwste woordenlijst van OpenTaal. Die doet niet onder voor de lijsten van Van Dale en het Spectrum; dat bewijst het Keurmerk Spelling dat OpenTaal door de Nederlandse Taalunie in juni opgespeld kreeg.

Op taalgebied is er nog iets nieuw in het open kantoorpakket. OpenOffice.org bevat nu ondersteuning voor het Fries en kan ook uitgerust worden met een interface in die taal.
Maar bij een OpenOffice.org-update gaat het niet enkel om nieuwe dingen. Even belangrijk zijn de - soms ernstige - kwetsbaarheden op veiligheidsvlak die aangepakt worden. In versie 2.3 is er een lek opgelost, een zwakke punt in de code die zorgt voor het op het scherm tonen van TIFF-beelden.

Prinsjesdag geeft macht aan consument


De gisteren gepresenteerde kabinetsplannen voor 2008 tonen een lijn die het afgelopen jaar al langzaamaan duidelijk werd. Klanten van internet- en telecomaanbieders krijgen meer macht naar zich toegeschoven.

Even niet opgelet en het is te laat: uw mobiele telefoonabonnement is weer met een jaar verlengd. Aan die praktijken van telecomaanbieders komt volgend jaar een eind. De almaar doorlopende stilzwijgende verlenging van contracten wordt aan regels gebonden. Na afloop van het eerste jaar moeten consumenten hun telecomabonnement per maand kunnen opzeggen.

Een andere tot uitsterven gedoemde situatie is die van de telemarketeer, die u 's avonds stoort met irritante telefoontjes. Er wordt een verplicht 'bel me niet'-register ingevoerd, zoals ZDNet twee maanden terug al schreef . Wie niet meer gebeld wil worden door studenten die in hun vrije tijd abonnementen proberen te verkopen, kan zich hier straks voor aanmelden.

Consumenten krijgen meer keuze in - breedbandige - mobiele communicatietoepassingen. Er wordt namelijk een aantal frequenties in de 2,6 GHz band geveild voor mobiele communicatiediensten, zoals mobiele telefonie en WiMAX. Dat moet ook meer ruimte opleveren voor innovatie.

De problemen die mensen tegenkomen als ze wisselen van internetprovider, worden aangepakt. Staatssecretaris Heemskerk maakt over een goede overstapregeling afspraken met de sector . Hij heeft gewaarschuwd dat strenge maatregelen volgen, als de moeilijkheden niet snel worden opgelost.

Ook aan de lange en dure wachttijden bij 0900-nummers van telecomaanbieders en ISP's maakt het ministerie een eind . Als de bedrijven de situatie niet genoeg verbeteren, volgen er vanaf april volgend jaar maatregelen zoals een maximumtarief. Consumenten worden bovendien verlost van de bewijslast bij geschillen over dure 0900-nummers. Momenteel brengt Heemskerk de wachttijden en tarieven van telefonische klantenservices per bedrijf in kaart.

Opta krijgt het druk. De toezichthouder krijgt meer bevoegdheden om de verspreiding van spyware en malware aan te pakken, en heeft die taak in 2008 bovenaan zijn lijstje staan. Zo kunnen voortaan ook bedrijven die spam versturen, worden beboet. Nu kan de OPTA slechts aan personen een boete opleggen.

dinsdag 18 september 2007

Buienradar geeft driedaagse regenprognose


Buienradar.nl is begonnen met een regenprognose voor drie dagen. De buienverwachting geldt voor heel Europa, zo maakte de website maandag bekend. Buienradar is voor de nieuwe dienstverlening gaan samenwerken met het Zwitserse bedrijf Meteoblue.

De huidige radarbeelden geven een verwachting voor maximaal twee uur. Edwin Rijkaart, initiatiefnemer van de populaire website: 'Vaak geeft de weersverwachting een regenprognose af in procenten. Maar dan weet je nog steeds niet of dat voor je eigen regio is. Met deze beelden kun je dat wel zien.'

Meteoblue baseert zich op het zogenoemde Numerical weather prediction model. Het model is volgens Rijkaart verbeterd door een samenwerking van Meteoblue met de universiteit van Basel.

Buienradar is momenteel de vierde website van Nederland, aldus Rijkaart op basis van cijfers van de STIR (Stichting Internetreclame). 'In de maand juli piekten we met 5,5 miljoen bezoekers. Ook in de maand augustus, die droger was dan juli, bleven de bezoekersaantallen hoog. Toen bezochten 4,6 miljoen mensen onze site.'

Google Earth krijgt scherpere beelden


Morgen gaat er een nieuwe satelliet de ruimte in die beelden maakt van de aarde met een extra hoge resolutie. Het zal de nauwkeurigheid van de beelden op Google Earth verder vergroten.

De nieuwe, geavanceerde kunstmaan heet WorldView I. De lancering vindt plaats vanaf de luchtmachtbasis Vandenberg in het Amerikaanse Californië. Deze is live te volgen op internet.
Het gaat om een initiatief van het bedrijf
DigitalGlobe dat al langere tijd beelden levert aan Google’s satellietprogramma Google Earth. Het bedrijf heeft al de Quickbird-satelliet in de ruimte hangen die dagelijks plaatjes van de aarde schiet. In combinatie met de nieuwe satelliet kan het bedrijf nu foto’s maken met een resolutie van een halve meter.
De toegenomen resolutie van de beelden maak het mogelijk tot op enkele meters nauwkeurig objecten te lokaliseren. Zonder extra referentiepunten op aarde is de nauwkeurigheid tussen de 3 en 7,5 meter. Met referentiepunten zelfs 2 meter.

Dergelijke scherpe beelden maken het herkennen van objecten op aarde een stuk eenvoudiger. Een zoektocht via Google Earth, zoals die nu plaatsvindt naar de verdwenen avonturier Steve Fossett, zou daarmee een stuk nauwkeurige worden.
DigitalGlobe kan met de twee satellieten in de ruimte dagelijks beelden verzamelen van 600.000 vierkante kilometer, zo vertelde CEO Jill Smith aan een journalist van Reuters. De huidige satelliet doet daar in zijn eentje bijna een week over. Eind 2008 zal nog een satelliet de lucht in gaan, de WorldView II. Dan zal het bedrijf een miljoen vierkante kilometer per dag in beeld kunnen brengen.

Het satellietbedrijf is van de plan de komende jaren naar de beurs te gaan. Het profiteert volop van de populariteit van Google Earth en zegt steeds meer opdrachtgevers te krijgen. Nu al heeft het de grootste collectie commercieel verkrijgbare satellietbeelden.
De bouw van de satelliet werd deels betaald door de National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) van het Amerikaanse ministerie van defensie. Het bedrijf kan beelden commercieel verkopen, mits de resolutie boven de halve meter blijft.

DigitalGlobe is niet het enige bedrijf dat actief is in deze markt. Ook GeoEye doet goede zaken en zal in het voorjaar van 2008 een nieuwe hogeresolutiesatelliet lanceren.

maandag 10 september 2007

Microsoft past Vista aan na klacht Google


Microsoft gaat zijn nieuwe besturingssysteem Windows Vista aanpassen na een klacht van Google over oneerlijke concurrentie.

In Windows Vista staat het zoekprogramma Instant Search van Microsoft automatisch als standaard ingesteld. Met dit zoekprogramma kunnen alle bestanden op de computer worden doorzocht aan de hand van sleutelwoorden. Google pleitte ervoor dat concurrerende zoekprogramma's ook als standaard ingesteld moeten kunnen worden.

In overleg met de Amerikaanse justitie heeft Microsoft besloten de nieuwere versies van Windows Vista aan te passen om alternatieve zoeksystemen meer kans te geven, zo maakten Microsoft en justitie woensdag bekend. De eerste testversie van het aangepaste systeem wordt aan het eind van het jaar verwacht.

Vista niet goed genoeg voor Olympische Spelen


Pc-fabrikant Lenovo vertrouwt niet op Windows Vista voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Het besturingssysteem is niet stabiel, meent Lenovo, dat de IT-infrastructuur voor het mega-evenement levert. Het bedrijf blijft voor de belangrijke functies liever bij Windows XP.
Lenovo-topman Yang Yuanqing maakte dit vandaag bekend tijdens een persconferentie in Peking, meldt IDG Newsservice. De Olympische Spelen vereisen volgroeide, stabiele technologieën, verklaart Yuanqing. Een dergelijk groot en belangrijk evenement is niet geschikt om nieuwe technologieën uit te proberen: "Als het niet stabiel is, kan het problemen krijgen."

Windows XP zal het besturingssysteem zijn voor alle computers die vitale taken moeten uitvoeren, zoals systemen voor gamesmanagement, resultaten, personeelsschema's en informatie voor commentators. Vista zal enkel draaien op de pc's in de internetruimtes, waarvan de atleten gedurende de Spelen gebruikmaken.

Ook WiFi wordt als te riskant gezien. Voor het dataverkeer en back-upsysteem vertrouwt Lenovo liever op bedrading. "Op de Olympische Spelen hebben we het meest betrouwbare en stabiele systeem nodig", aldus een andere topmanager van het bedrijf. Er is de afgelopen jaren al met al weinig veranderd: ook voor de Spelen in 2004 in Athene werd afgezien van WiFi. Het zou te veel beveiligingszorgen met zich meebrengen.

Lenovo voltooide deze week zijn derde grote hardwarelevering aan het organiserend comité van de Olympische Spelen, zo meldde het bedrijf dinsdag. Inmiddels zijn er twaalfduizend desktops, tweeduizend printers, achthonderd laptops en zevenhonderd servers verstrekt. Nog eens vijfduizend pc's zijn bestemd voor internetgelegenheden en marketingdoelen.

De belangrijkste pc's binnen de IT-infrastructuur zijn de ThinkPad T60 notebook PC en de ThinkCentre M55e. Verder koos Lenovo voor de SureServers R520, T350 en R630. Die servers zullen straks honderdduizenden verzoeken per seconde moeten afhandelen, van biografische informatie over atleten en de laatste scores tot de organisatie van activiteiten van het comité.

Alle aspecten van de IT-infrastructuur worden vanaf nu getest. De 42 sportevenementen die gisteren onder de titel 'Good Luck Beijing' van start gingen in Peking, vormen daar een goede gelegenheid voor. De tests gaan door tot enkele weken voor de openingsceremonie van de Spelen op 8 augustus 2008.

Verder maakt Lenovo bekend dat vanaf 8 februari tot aan het begin van de Spelen elke maand een limited edition notebook (zie foto) online wordt geveild. Het ontwerp is geïnspireerd door de Olympische vlam. Een aantal machines zal worden gesigneerd door medaillewinnaars. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Je beeldscherm kijkt terug


Sharp heeft een beeldscherm ontwikkelt dat dienst doet als scanner en aanraakscherm.
Een beeldscherm met een aanraakgevoeligheid (een zogenaamd touchscreen) is niets bijzonders. De gemiddelde PDA of smartphone (zoals de iPhone) beschikt over een aanraakgevoelig scherm.
De manier waarop een scherm kan detecteren waar je vinger of stylus zich bevindt, is echter niet altijd bevorderlijk voor de leesbaarheid. Vaak wordt een extra laagje over de display gelegd waardoor het scherm dikker en minder goed leesbaar wordt. Ook kan de gevoeligheid na verloop van tijd verminderen.

Touchscreen en scannerSharp heeft een nieuwe manier ontwikkeld om een beeldscherm met touchscreenfunctionaliteit te realiseren. Niet alleen worden de beeldschermen aanraakgevoelig, ze zouden ook scan-functionaliteit krijgen. De beeldschermen van Sharp zijn vooralsnog alleen in staat tot basale scans, zoals een visitekaartje dat tegen het beeldscherm wordt gehouden. In de toekomst zouden de scanners in staat moeten zijn ook vingerafdrukken te lezen.
Dankzij de gebruikte techniek - elke pixel in het beeldscherm bevat tevens een optische scanner - kunnen de nieuwe beeldschermen zonder problemen overweg met 'multitouch'. Het aanraken van meerdere plaatsen tegelijk op het beeldscherm is zo geen probleem. De eerste proefversies zijn deze maand al beschikbaar, terwijl massaproductie dit voorjaar moet beginnen. Sharp hoopt dan de beeldschermen van 3,5 inch diagonaal (480x320 pixels) in hardware als smartphones, mini-computers en digitale camera's in te bouwen.

Consumentenbond: 'XP beter dan Vista'


Het meldpunt van de Consumentenbond voor klachten over Vista blijkt een succes: ruim vierduizend klachten kwamen binnen.

Consumenten kunnen sinds 10 augustus bij de Consumentenbond terecht met klachten over Vista. Het nieuwste besturingssysteem van Microsoft blijkt bij veel gebruikers problemen op te leveren.
De bond meldt na ongeveer vier weken een totaal van 4200 (uitgewerkte) klachten. De grootste ergernis betreft het niet (meer) werken van programma's: 59% van de respondenten meldt hier problemen over.

Bijna de helft van de klachten betreft het niet langer (goed) functioneren van hardware, zoals videokaarten of printers. Dat Vista zware systeemeisen stelt, was bekend, maar toch is 34% van de meldingen gereserveerd voor trage en vastlopenden computers. Netwerkproblemen blijken ook voor de nodige meldingen te zorgen: 17% meldt problemen, met name met draadloze netwerken. De minste klachten kwamen binnen over trage of niet opstartende computers: die zorgen voor 12% van de meldingen.

De Consumentenbond is van mening dat Microsoft verplicht is een goedwerkend besturingssysteem te leveren: het bedrijf zou dan ook een gratis 'terugstap' naar XP mogelijk moeten maken voor consumenten bij wie Vista niet goed werkt. Daartoe stuurt de bond een brief naar Microsoft om hierover in overleg te treden. Tenslotte adviseert de Consumentenbond de aanschaf van Vista goed te overwegen. Bij XP blijven zou een goede optie zijn, maar een alternatief als Mac OS X of Linux-variant Ubuntu moet ook niet vergeten worden...
Microsoft is teleurgesteld over de relevantie van de uitkomsten. Volgens het bedrijf zijn de conclusies van de Consumentenbond niet representatief, aangezien er "Nederland bijna een miljoen Vista-gebruikers kent". De klachten beperken zich tot compatibiliteit met randapparatuur, terwijl Microsoft graag gebruikerservaringen had willen zien. Ook verzuimt de Consumentenbond te vermelden hoeveel tevreden Vista-gebruikers er zijn. Voor vragen bij installatie en gebruik kunnen Vista-gebruikers terecht op deze site.

donderdag 6 september 2007

Een F16 besturen in Google Earth


De laatste versie van Google Earth is niet alleen uitgebreid met een module om de sterrenhemel te observeren. In het programma zit ook een rudimentaire vluchtsimulator verborgen.
Wie de 'geheime' toetsencode indrukt, kan het luchtruim verkennen met een F16 of een slomere SR22 met propeller. Om te leren vliegen over de satellietfoto's van Google, moet u beschikken over Google Earth 4.2 .
Dan is het een kwestie van de toetsencombinatie Control+Alt+A (Windows en Linux) of Command+Option+A (Mac) indrukken. U hoeft de magische toetsencombinatie ook maar één keer aan te slaan; daarna verschijnt een optie 'Flight Simulator' onder de hoofding 'Tools'.

Op het scherm verschijnt een venster waarin u kunt kiezen tussen een F16 of een SR22 en aangeeft van welk punt u wenst te vertrekken. De lijst van luchthavens is vrij beperkt en bevat geen locaties in België of Nederland, maar u kunt ook opstijgen vanaf een willekeurige plek die u bezocht in Google Earth.

U bedient de vluchtsimulator met een joystick (indien aangesloten) of met de muis en het toetsenbord. Een overzicht van alle relevante toetsen vindt u hier bij Google .

Hoe mooi de vlucht uiteindelijk is, hangt af van uw instellingen. Exact dezelfde beelden worden getoond als tijdens de gewone Google Earth-modus. Als u dichter bij een locatie komt, moet er voldoende tijd zijn om een gedetailleerdere foto af te halen. Als u met de F16 een plotse duikvlucht neemt richting stadscentrum, krijgt het programma dus waarschijnlijk niet op tijd de gepaste beelden gedownload. Hetzelfde geldt voor 3D-gebouwen die op kaarten zijn geplaatst.