woensdag 28 november 2007

Google komt op korte termijn met opslagdienst




Google is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe online dienst waarmee gebruikers bestanden van hun harde schijf naar de servers van Google kunnen uploaden. Dat zegt de krant The Wall Street Journal. De krant baseert zich op bronnen binnen Google.

Gebruikers kunnen met de nieuwe dienst, die Google de codenaam ‘My Stuff' heeft gegeven, de gebruikelijke bestanden als documenten, muziek, videofilms en afbeeldingen naar Google uploaden. De nieuwe opslagdienst moet alle diensten van Google - zoals Gmail, Picasaweb, Google Calendar en Google Docs - aan elkaar koppelen.
Een gebruiker moet via de opslagdienst zijn bestanden op een gemakkelijke manier kunnen doorzoeken en bijvoorbeeld een afbeelding van Picasaweb in een document of e-mailbericht kunnen zetten.
Volgens de Wall Street Journal kan een gebruiker vanaf een computer of een mobiele telefoon toegang krijgen tot de geüploade bestanden met een enkele gebruikersnaam en wachtwoord. Google gaat ook gratis opslagruimte voor de bestanden aanbieden. Hoeveel opslagruimte een gebruiker standaard krijgt, is niet bekend. Een gebruiker kan extra opslagruimte voor een meerprijs kopen.De dienst zal binnen enkele maanden worden gelanceerd. Google wilde geen commentaar geven op de geruchten.

Microsoft Genuine Advantage helpt echt tegen piraterij


Microsoft's Genuine Advantage-techniek heeft maar bar weinig fans, maar volgens Microsoft zelf is de techniek redelijk succesvol in het mensen laten overstappen van een illegale naar een legale versie van Windows.

Veel Windows-gebruikers zijn niet happig op een programma dat elke keer checkt of de gebruikte Windows-versie wel legaal is, en daarvoor contact opneemt met Microsoft-servers. Microsoft streeft er dan ook naar om de techniek zo transparant te maken dat gebruikers niet door hebben dat WGA op de achtergrond draait.

Hoe dan ook, volgens Microsoft werkt Genuine Advantage wel degelijk. De verkopen van Windows zijn in het laatste kwartaal met 20 procent gestegen terwijl de verkoop van pc's en laptops slechts met 14 tot 16 procent steeg. Het verschil komt, volgens Microsoft, doordat mensen met een illegale versie van Windows zijn overgestapt op een legale versie. Microsoft heeft waarschijnlijk ook hardere cijfers over het aantal bestellingen dat via de WGA-pagina op internet gedaan wordt, maar wil hier niets over kwijt.

dinsdag 27 november 2007

Gevaarlijke Nederlandstalige spamgolf'


Kaspersky Lab, het internationale softwarebedrijf dat bescherming tegen virussen en hackers ontwikkelt, waarschuwt maandag voor een grootschalige Nederlandstalige spamgolf. Het gaat om twee verschillende e-mails die gelijktijdig zijn verstuurd.

De eerste e-mail gaat over een vrouw genaamd Polina die op zoek is naar een vaste vriend. De tweede e-mail gaat over een radioactieve besmetting in Amsterdam. Beide e-mails bevatten een link naar een geocities.com-adres, waar plaatjes zouden staan. Daar wordt de gebruiker gevraagd om een plug-in te installeren om de foto's te kunnen bekijken.
Dat is echter een zogenaamde spyware, een programma dat uit is op de persoonsgegevens van de ontvanger van de mail.

zondag 25 november 2007

Meer Vista-virussen en VoIP-aanvallen in 2008


Beveiliger McAfee orakelt over de bedreigingen die de argeloze computergebruiker in 2008 te wachten staan. Als alle voorspellingen uitkomen, verdrinkt hij bijna in videospam, VoIP-malware, Vista-virussen en chatwormen.

Volgens McAfees Avert Labs zullen cybercriminelen zich massaal storten op nieuwe communicatiemethoden die aanslaan bij de internetgemeenschap. Het bedrijf ziet het aantal aanvallen op Voice-over-IP-diensten met de helft toenemen. Criminelen zullen hierbij landlijnen na-apen (phishing ) om creditcardinformatie te kapen. Sociale netwerksites zijn goudmijnen vol informatie voor phishers die persoonlijk gerichte aanvallen willen uitvoeren op welvarende slachtoffers.
Het marktaandeel van Windows Vista is nu nog lager dan tien procent, maar zodra het eerste servicepack voor dit besturingssysteem beschikbaar komt, zullen veel nieuwe gebruikers de overstap wagen. De kudde schapen, zo verwacht McAfee, zal ook een aantal wolven bevatten die nieuwe manieren verzinnen om de verdediging van Vista te slechten. De beveiliger kijkt voor deze bewering naar XP, dat in zijn tweede levensjaar dubbel zo veel kwetsbaarheden moest repareren. Omdat Vista in de eerste negen maanden ongeveer net zo veel lekken telde als zijn voorganger, denkt McAfee dat de geschiedenis zich zal herhalen.

2008 moet ook het jaar worden waarin een monsterworm voor chatcliënten de kop opsteekt. Deze zal zich net zo snel verspreiden als een uitbraak van het Ebola-virus. McAfee telde dit jaar tien kritieke lekken in programma's als Live Messenger en Yahoo Messenger, terwijl dit aantal in 2006 nog nihil was. Omdat ook wormen net zo snel volwassen worden als deze tak van communicatie, verwacht de malwarebestrijder bezoek van gevaarlijke nieuwe exemplaren.

Dit jaar registreerde McAfee honderdduizend nieuwe virussen en nieuwe wormen, met uitschieters als het watervlugge Storm Worm-virus. Een nog grotere toename betekent meer werk voor de antivirusonderneming en meer trammelant voor de gebruiker.

Test: SP1 maakt Windows Vista amper beter


Kijkt u reikhalzend uit naar de komst van het eerste grote updatepakket (SP1) voor Windows Vista, hopend op een sneller besturingssysteem? Laat die hoop dan maar varen, stellen onderzoekers van het Exo Performance Netwerk ( xpnet ). Volgens hen is Vista mét SP1 niet noemenswaardig beter dan Vista zonder.

SP1 is nog in aanbouw; het updatepakket wordt begin volgend jaar verwacht. Er zijn al wel testvarianten uitgebracht, zoals onlangs de releasekandidaat RC0 v.658. Voer voor xpnet, een gemeenschap rondom het testen van Windows-systemen. Het netwerk is opgezet door softwarebedrijf Devil Mountain Software (DMS) in Florida.
Het onderzoeksteam van deze club heeft het effect van RC0 v.658 gemeten. Als vergelijkingsmateriaal is de release to manufacturing (RTM)-versie van Windows Vista genomen: dus zoals het besturingssysteem ruim een jaar geleden naar de hardwarefabrikanten is gestuurd.

Het team draaide verschillende testscenario's op Vista-configuraties van vóór en na de SP1-update. Dat gebeurde op een dualcore Dell-notebook met 1 GB werkgeheugen. De onderzoekers gebruikten benchmarksoftware van Devil Mountain Software: DMS Clarity Studio. Om te beginnen hebben zij Microsofts kantoorpakket Office 2007 een reeks productiviteitstaken laten uitvoeren. Daarnaast hebben ze met stressmodules beproefd hoe goed Vista mét en zonder update kan multitasken .

De resultaten zijn teleurstellend. Bij de tests met Office 2007 behaalde het besturingssysteem mét SP1 een statistisch gezien onbeduidend snelheidsvoordeel van twee procent. De systeem- en procesmetingen voor CPU, geheugendruk en I/O contention waren zowat gelijk aan die van Vista RTM. Ook bij de multitask-test bespeurden de analisten qua prestaties amper verschil tussen de beide configuraties.

De onderzoekers concluderen dat de prestatieverbeteringen waarop Microsoft heeft gehint nooit zijn bereikt: "Vista met SP1 is niet sneller dan Vista RTM". Volgens hen is het probleem geen kwestie van afstelling of ongerepareerde fouten, maar wringt de schoen bij de architectuur van Vista. "SP1 is eenvoudigweg niet het wondermiddel dat velen hebben voorspeld."

dinsdag 20 november 2007

Internetcursus helpt tegen depressie


Een internetcursus helpt vijftigplussers met depressieve klachten beter dan een groepstherapie. Dat is de uitkomst van een onderzoek waar psychologe Viola Spek van de Universiteit van Tilburg eind november op promoveert.
Voor het eerst is het nut van een digitale zelfhulpcursus voor depressieve klachten wetenschappelijk onderzocht. De resultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende Europese psychologietijdschrift Psychological Medicine.
Aan de internetcursus die werd ontwikkeld door het Trimbos-instituut komt geen therapeut te pas. Zo kunnen eenvoudig veel mensen worden bereikt, zegt de onderzoekster.
Jaarlijks krijgen een miljoen Nederlanders te maken met depressieklachten. Bij een derde is het de voorbode van een echte depressie.
'Internet biedt de mogelijkheid om anoniem iets aan je klachten te doen. Bovendien op een tijdstip dat het iemand het beste uitkomt', aldus Spek maandag. Het positieve effect van de internetcursus bleef tot een jaar na de afronding merkbaar.

Spotgoedkope films op nieuwe Russische site


De filmmaatschappijen in Hollywood kunnen hun messen slijpen. Of moeten ze sidderen van angst?
Er is een nieuwe kaper op de kust: ZML.com. Hier kunnen filmliefhebbers complete rolprenten downloaden voor slechts een paar dollar.
ZML is een creatie van - het zal eens niet - Russische komaf. De site past dezelfde formule toe als de beruchte muziekdownloadsite Allofmp3.
Na een stille start zijn er inmiddels ruim 1.500 films te vinden, waaronder Spiderman 3, Transformers, Simpsons The Movie en 300. De titels zijn meestal beschikbaar in verschillende formaten en hebben uiteraard geen kopieerslot.
Het downloaden duurt vooralsnog lang, zo blijkt uit een test door Ars technica. Daar staan mooie prijsjes van twee tot vijf dollar tegenover. De verklaring voor die bedragen is duidelijk: ZML betaalt geen royalty's aan filmstudio's. De site zegt te handelen in overeenstemming met de licentie van de Russische Organisatie voor Multimedia en Digitale Systemen (ROMS).
De bal wordt slim bij de gebruiker neergelegd. "De klant heeft geen recht om bestanden van de site te downloaden, als dit de wetten van zijn land schendt", luidt het in de algemene voorwaarden. Maar de sitebeheerders doen verder niets om de gebruiker hiervan te weerhouden.

zaterdag 17 november 2007

Vista's ontwaakprobleem aangepakt met update


Microsoft verspreidt een aantal updates die bekende problemen met Windows Vista moeten oplossen. Ze worden vandaag automatisch verdeeld via Windows Update, kondigt productmanager Nick White aan op de Windows Vista Team-blog.
De eerste update verkort de opstarttijd, evenals de hersteltijd nadat Windows Vista een tijdje inactief is geweest. Dit laatste zal veel gebruikers plezieren. De lange 'ontwaaktijd' die Vista nodig heeft na bijvoorbeeld de slaapstand, is immers een veelgehoorde irritatie. De update zorgt er verder voor dat batterijen in notebooks langer meegaan en dat draadloze netwerkdiensten stabieler werken.
Daarnaast is er een update voor USB-kerncomponenten. Niet minder dan 21 problemen hiermee, zoals apparaten die niet langer werken na terugkeer uit de sluimerstand, zorgen volgens White voor één tot twee procent van alle gerapporteerde crashes. Ten slotte is er de reparatie voor het Windows Media Center. Deze lost interactieproblemen op wanneer de Xbox 360 wordt gebruikt als Media Center Extender.
De updates konden eerder afzonderlijk worden gedownload . Ze zullen ook in het komende eerste servicepakket (SP1) voor Vista zitten. Dat wordt begin volgend jaar verwacht.