maandag 29 september 2008

Jongen van twaalf vindt 3D-zonnecel uit

Nieuwe methode neemt tot vijfhonderd keer meer licht op
Een nieuw, driedimensionaal type zonnecel kan tot vijfhonderd keer meer licht absorberen dan huidige exemplaren kunnen. Nog opmerkelijker is dat de cel niet werd bedacht door een universiteitscampus, maar door een jongen van twaalf.

De Amerikaan William Yuan is geen doorsnee schooljongen. Al enkele jaren houdt hij zich bezig met zaken als nanotechnologie en kernfysica. “Gewone zonnecellen leken onvoldoende gebruikt, terwijl er eigenlijk maar een paar problemen mee zijn”, verklaart hij tegenover nieuwssite Katu.com.

Yuan had aanvankelijk moeite om zijn eigen berekeningen te geloven. Als zijn cel effectief werkt, dan neemt deze vijfhonderd keer meer licht op dan commerciƫle zonnecellen en negen keer meer dan de meest geavanceerde exemplaren. De cel gebruikt bijvoorbeeld zowel zichtbaar licht als UV-stralen. Dit betekent dat zonne-energie op veel meer plaatsen bruikbaar wordt als stroombron.

Het onderzoek heeft de twaalfjarige jongen alvast geen windeieren gelegd. Hij krijgt een studiebeurs van 25.000 dollar en wint meteen ook de Davidson Fellow-award, een prijs voor getalenteerde jongeren onder de achttien.

Geen opmerkingen: