dinsdag 2 september 2008

Opera 9.5

Als één technologie laat zien hoe ver Microsoft op de concurrentie achterloopt, dan is het in de browserwereld. Internet Explorer 7 ziet er naast Firefox en Opera uit als een stuk antiek.

Dat beide andere browsers inmiddels nieuwe versies op de markt hebben terwijl Internet Explorer 8 een ‘project’ is, helpt niet. Maar wat hebben de nieuwe versies te bieden? En wat is de beste browser op dit moment?

Opera 9.5
Het Noorse Opera timmert al lang aan de weg, maar kent een onverdiend klein aantal gebruikers. De laatste versie van deze browser biedt standaard opties zoals een eigen e-mailclient en RSS-feedlezer, en bevat zoals alle goede browsers een eigen phishingfilter, aangevuld met een malwarefilter. Interessant aan dit pakket is dat u een uitgebreide browser krijgt zonder daarvoor plug-ins of add-ons te moeten installeren. De belangrijkste vernieuwingen in versie 9.5 zijn Opera Link, Quick Find en een snellere browsermotor.

Bij het surfen is Quick Find zeer praktisch. Dit is een uitbreiding van het automatisch aanvullen van ingetypte adressen in andere browsers. Quick Find gebruikt niet alleen URL’s die u eerder bezocht, maar vult dit aan met uw browsergeschiedenis en bladwijzers. Dat maakt het heel makkelijk om snel content terug te vinden.

Opera Link vereist een gratis registratie bij Opera. Hiermee kunt u van een aantal Web 2.0-diensten gebruikmaken. Direct relevant voor de browser is de mogelijkheid om uw bladwijzers te synchroniseren. U heeft dan een back-up als er iets misgaat op uw systeem, en het is heel eenvoudig om de bladwijzers te synchroniseren met andere systemen zoals uw werkcomputer of met uw mobiele telefoon als u Opera Mini gebruikt.

Een praktisch onderdeel dat al in de vorige versie zat, is de geïntegreerde BitTorrent-client, waardoor u gewoon met uw webbrowser torrents kunt downloaden. Ook de SpeedDial-overzichtspagina is nog steeds aanwezig. Hier zet u negen favoriete websites op die als miniatuurweergave klaarstaan om toegang te bieden naar de volle pagina. De contentblokkering van Opera moet ook genoemd worden. Die vervult de taak van AdBlock in Firefox zonder dat u een extra applicatie dient te installeren.

Opera is zeer goed uitgerust om eenvoudig mee te navigeren. Het is de eerste browser die bij het vergroten en verkleinen van webpagina’s de volledige inhoud meeneemt, inclusief afbeeldingen. Via muisbewegingen kunt u navigeren zonder de knoppen van uw browser aan te raken. Of als u dat liever wilt, kunt u met uw toetsenbord surfen zonder de muis aan te raken.

Wie absoluut de browser wil modificeren, kan een eigen skin downloaden via een speciaal gemaakt menu dat voorzien is van een previewoptie. Wilt u extra applicaties vanuit uw browser bedienen, dan kunt u gebruikmaken van een keur aan widgets.

Het laatste onderdeel dat niet over het hoofd gezien mag worden, is de manier waarmee Opera met tabbladen en surfsessies omgaat. U krijgt standaard de beschikking over een sessiemanager die op verzoek alle pagina’s laadt die open stonden toen u Opera de laatste keer afsloot. Bij een crash krijgt u deze optie ook aangeboden. Daarnaast heeft Opera een prullenbak waaruit u per ongeluk afgesloten webpagina’s kunt terughalen. Handig als u iets te enthousiast tabbladen afsluit.

Geen opmerkingen: