donderdag 27 maart 2008

SP3 voor Windows XP blijft in testfase

Microsoft heeft gisteravond weer een nieuwe versie van het derde servicepakket voor Windows XP vrijgegeven. Maar de software blijft in de testfase. Het bedrijf wil eerst meer feedback van gebruikers, voordat SP3 groen licht krijgt.Vorige maand verscheen al de publieke release candidate 2 van SP3. Microsoft noemt de gisteren uitgebrachte versie een "Refresh". XP-gebruikers kunnen deze afhalen bij het Microsoft Download Center in het Engels, Duits en Japans. Deze opgefriste RC2 bevat enkele reparaties voor een soepeler werking met Windows Update en ondersteuning voor HD Audio. Verder zijn er weinig veranderingen.

Boze tongen beweren dat Microsoft SP3 uitstelt. Zo zou het bedrijf klanten willen bewegen om over te stappen op Vista, dat deze maand zijn langverwachte eerste servicepakket heeft gehad. Microsoft-volger Mary Jo Foley had aanvankelijk vernomen dat Microsoft SP3 deze week definitief had willen uitbrengen, maar Tech ARP spreekt van medio april.

Speculaties doen ook de ronde over hoelang XP zelf nog beschikbaar zal zijn. ZDNet-blogger Ina Fried gelooft dat de deadline in juni - wanneer grote computermakers moeten stoppen met de verkoop van het oudere besturingssysteem - zal worden uitgesteld. Microsoft heeft de aanvankelijke deadline van 31 januari 2008 immers ook al eens uitgesteld en behoefte aan XP is er nog genoeg in de markt.

De software kan zijn nut bijvoorbeeld nog bewijzen in ontwikkelingslanden. Microsoft heeft al toegezegd dat Windows XP Starter Edition tot en met 2010 beschikbaar blijft voor de derde wereld. XP kan tevens dienen als Microsofts troef in de groeiende markt van goedkope, op flashgeheugen gebaseerde notebooks zoals de Asus Eee PC. Dat zijn machines waarop Linux goed scoort.

Beveiliging Blu-ray schijven gekraakt


De beveiliging van Blu-ray is gekraakt. Met het programma AnyDVD HD 6.4.0.0 is het nu mogelijk om van beveiligde Blu-ray schijven een back-up kopie te maken.

Softwarebedrijf SlySoft meldt met enige trots dat ze de BD+ beveiliging hebben omzeild. "We zijn er trots op dat het ons is gelukt met de veel geprezen en voorheen onkraakbaar geachte BD+ techniek", aldus Peer van Heuen, hoofd High Definition technologie bij SlySoft. "Maar we moeten ook toegeven dat de Blu-ray schijven tot nu toe nog niet alle mogelijkheden van BD+ gebruiken voor de beveiliging van de inhoud. Van Heuen verwacht dat Blu-ray schijven in de toekomst een verbeterde versie van BD+ bevatten. "We zijn hier op voorbereid en wachten de ontwikkelingen rustig af", aldus een zelfverzekerde Van Heuen.

De techniek van BD+ is in handen van Macrovision. BD+ is de tweede anti-kopieer techniek van Blu-ray die is gekraakt. Eind 2006 moest de eerste techniek, de Advance Access Content System (AACS), er aan geloven. Van BD+ werd verwacht dat het jaren zou duren voordat het eventueel zou worden gekraakt. Toch is het kat-en-muisspel tussen de krakers en de beveiliger nog lang niet voorbij. "BD+ is een beveiligingstechniek die is ontwikkeld om te reageren op aanvallen", vertelt Eric Rodli, manager bij Macrovision. Dat betekent dat een geüpdatete BD+ beveiligingscode de kraak van AnyDVD ongedaan kan maken. Macrovision wil niet vertellen of ze hier inmiddels aan werken.

SlySoft beweert overigens dat ze het kraaknieuws sinds eind vorig jaar voor zich hebben gehouden. Heuen: "Uit strategisch oogpunt wilden we wachten op de uitkomst van de strijd tussen HD DVD en Blu-ray". Onlangs werd bekend dat Blu-ray die strijd heeft gewonnen en de 'opvolger' wordt van DVD.

zaterdag 15 maart 2008

Gratis bellen in de browser


Voixio introduceert een online dienst om volledig gratis te kunnen bellen naar vaste nummers over de hele wereld. De gebruiker moet wel eerst naar een videoboodschap kijken.

De nieuwe dienst, die officieel volgende maand van start gaat maar nu al te gebruiken is, werkt volledig op basis van Flash in de browser. Er hoeft dus geen software geïnstalleerd te worden. De applicatie herkent zelf of er een microfoon of webcam is aangesloten.

Voordat de verbinding tot stand wordt gebracht, krijgt de gebruiker een reclamefilmpje van een minuut te zien, daarna is er een gesprek van 15 minuten te voeren. De maximale lengte van de gesprekken hangt af van het nummer waarnaar wordt gebeld. Bij gesprekken naar Nederlandse mobiele nummers kan twee minuten worden gebeld, maar dat werkt nu nog niet. Uit een eigen test blijkt dat de dienst prima werkt, al is er wel een duidelijke vertraging hoorbaar.

De dienst kan een uitkomst zijn voor gebruikers die dure telefoongesprekken naar het buitenland moeten voeren. Voor gebruik in Nederland is de vertraging vervelender. Gebruikers kunnen ook van browser naar browser bellen door een e-mailadres in te voeren, maar dat is niet uniek op het internet. Met Skype kan ook gratis worden gebeld van PC naar PC, al moet daarvoor wel software worden geïnstalleerd. Voor bellen naar vaste nummers met Skype worden wel kosten in rekening gebracht, al zijn die lager dan normale telefoontarieven.

Er zijn al eerder soortgelijke diensten geweest, die allemaal weer vrij snel verdwenen. De kosten voor het onderhouden van een VoIP-dienst bleken te hoog, en niet op te brengen met alleen advertenties. Ook VoIPBuster biedt gratis of heel goedkoop bellen aan via speciale software. Bij VoipBuster kan een gebruiker ook zijn eigen telefoontoestel aansluiten op een speciaal modem en op die manier goedkoop bellen. Dat is bij Voixio niet mogelijk.

donderdag 13 maart 2008

Gadget: BlackBerry 8830


Het nummer 8830 kan je een beetje in de war maken en je doen denken dat het hier om een Nokia gaat, maar dit is toch echt een BlackBerry GSM. Het nieuwste model om precies te zijn. De eerste telefoon van BlackBerry die alle features heeft die elke nieuwe Nokia telefoon ook bevat.

Behalve gewoon bellen, kun je met de 8830 ook switchen van GSM naar GPRS netwerk. Daardoor kun je er overal ter wereld mee bellen. Het toestal heeeft een ingebouwde GPS-module, net als de Nokia N95, waardoor je de telefoon ook als navigatiesysteem kunt gebruiken. Ook beschikt de GSM over een mediaspeler die elk standaard mediaformaat aan kan. Opslaan kan op de bijgeleverde 64MB memorycard. Verder heeft deze telefoon: draadloos e-mailen, speakerphone, Voice Activated Dialing, programmeerbare toetsen, Instant Messaging, SMS, MMS, Bluetooth, BlackBerry Maps, een browser en een organizer.

Fans van BlackBerry weten dat de toestellen in het algemeen niet de kleinsten zijn. Daar kunnen veel gebruikers op afknappen. Maar met dit toestel beschik je wel over een volwaardig qwertytoetsenbord en een scherm dat twee keer zo groot is als op de gemiddelde Nokia. Ook heeft het scherm een ingebouwde lichtsensor, waardoor de lichtsterkte van het scherm zich automatisch aanpast op de verlichting buiten. Het scherm is dus altijd goed te lezen.

Dit toestelletje mag op z’n minst redelijk prijzig genoemd worden. Momenteel is de 8830 alleen in Amerika te krijgen en daar kost het toestel 400 dollar, mét een 2-jarig Verizon contract. Hopelijk is het toestel wanneer het in Nederland verschijnt wel gratis in combinatie met een contract.

dinsdag 11 maart 2008

ComputerPlusBus verhelpt eenzaamheid ouderen


Als ouderen de weg weten op internet, zullen ze misschien minder snel vereenzamen en kunnen ze zich beter redden. Maar dan moeten ze wel eerst over de digitale streep worden getrokken. Daarom begint de vandaag gelanceerde ComputerPlusBus aan een toer langs Nederlandse zorgcentra.

De ComputerPlusBus is een initiatief van het Nationaal Fonds Ouderenhulp en KPN. In de bus kunnen ouderen kennismaken met internet, e-mail en andere toepassingen. Zo ervaren ze dat deze technologie niet 'eng' is, en dat ze zelf kunnen kiezen welke elementen voor hen leuk of belangrijk zijn. Als ouderen dan besluiten dat ze meer willen leren, wordt actie ondernomen zoals installatie van apparatuur of het samen uitzoeken van een geschikte cursus via SeniorWeb.

De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat ouderen bekend raken met ICT, nu ze steeds langer (vaak alleen) zelfstandig blijven wonen. Nederlanders tot 64 jaar doen goed mee op de computer en internet. Maar na die leeftijd zakt de participatie sterk terug. Dat heeft verschillende oorzaken. Sommigen blijven achter vanwege fysieke klachten maar een grote groep durft zich er gewoon niet aan te wagen. Ze weten niet goed wat internet is en zijn bang om fouten te maken.

De ComputerPlusBus is deze week begonnen aan een langdurige toer door Nederland, te beginnen in de provincie Utrecht. Iedere werkdag is het voertuig bij een woonzorgcentrum of openbaar punt (pleinen, winkelcentra) te vinden. Medewerkers van KPN zullen de bezoekers introduceren op de computer. In één jaar tijd zal de bus 160 locaties aandoen.

Packard Bell verlaagt prijs minilaptop met 200 euro


Packard Bell komt met een tweehonderd euro goedkopere opvolger van de Easynote XS20. Het nieuwe model XS10 heeft zowat alle attributen van zijn voorganger, maar kost slechts vierhonderd euro. Dat is dezelfde prijs als die van de nieuwe Eee PC 900.

Het belangrijkste verschil tussen de Easynote XS10 en zijn oudere broer XS20 is op het eerste gezicht het werkgeheugen. Dit is met de helft teruggebracht tot 512 MB. Verder zijn de specificaties gelijk: een 7 inchscherm, webcam, 4-in-1 kaartlezer, WiFi, twee USB-poorten en Ethernet-aansluiting. Dit met een VIA C7-M processor van 1,2 GHz en een 30 GB harde schijf. De omvang (23 x 17 x 3 centimeter) en het gewicht (950 gram) van de XS10 zijn ook identiek aan die van zijn voorganger. Beide modellen draaien Windows XP.

Nieuwe Asus Eee PC. De Easynote XS10 komt in april op de markt. Dat is een paar maanden eerder dan de nieuwe troef van Asus; de deze week aangekondigde Eee PC 900. Deze zal vanaf het midden van de zomer in verschillende landen verkrijgbaar zijn en gaat eveneens vierhonderd euro kosten. Dat is honderd euro méér dan de prijs van de huidige Eee PC, maar daar staat een grote upgrade tegenover. De Eee PC 900 heeft namelijk een scherm van 8,9 inch, 12 GB flashgeheugen en werkgeheugen van 1 GB. Kopers kunnen kiezen tussen Xandros Linux en Windows XP.

Het wordt interessant om te zien welk toestel de meeste aantrekkingskracht op consumenten gaat uitoefenen: de Easynote XS10 of de Eee PC 900.

Het weer in Google Earth


Google Earth kan veel meer dan inzoomen op je eigen buurt. Bekijk bijvoorbeeld het weer en speel zelf voor Erwin Krol.

Vink in het linkermenu, onder Lagen, de optie Weer aan. "Hier en daar wat sluierbewolking met kans op een bui", zou Krol kunnen zeggen bij de aanblik van Nederland. Google Earth laat de bewolking 'real time' zien: wie naar buiten kijkt ziet dezelfde bewolking, maar dan van de onderkant. Of, 'vlieg' in Google Earth naar de grond en kijk omhoog voor hetzelfde effect.

Wil je ook de buien in de gaten houden in Google Earth, ga dan naar buienradar.nl en download daar de Nederlands beelden of de Europese beelden.

maandag 3 maart 2008

Iedereen webmaster met Google Sites


Google kocht vorig jaar het wikibedrijf Jotspot op. Daar zijn nu de resultaten van zichtbaar. Met Google Sites kunnen bedrijven, scholen en andere organisaties gemakkelijk collectief aan websites bouwen. De nieuwe dienst wordt ondergebracht in het Google Apps-pakket.

Online samenwerken aan websites moet met Google Sites kinderlijk eenvoudig worden. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld werknemerslijsten opmaken met profielen, die de werknemers dan zelf kunnen aanvullen met documenten, video's, gadgets of andere content.
Het principe bestaat natuurlijk al langer (zie Wikipedia). Een belangrijke troef moet zijn dat websites die worden opgebouwd met Google Sites probleemloos kunnen samenwerken met Googles online tekstverwerker, spreadsheet, Google Calendar en Gmail.
De zoekgigant bouwt daarmee verder op het bestaande Google Page Creator, waarmee individuele gebruikers gemakkelijk websites kunnen opstellen. Opmerkelijk is dat Google niet horen wil van de term 'wiki'. Het hoopt dat websites waar collectief aan gesleuteld wordt binnenkort gemeengoed zijn.

In de toekomst zal Google Sites worden uitgebreid met enkele sociale functies. Gebruikmakend van het OpenSocial-platform wil Google Sites kunnen concurreren met Ning, dat particulieren zelf sociale netwerksites laat bouwen. Wanneer het sociale gedeelte er komt, is nog niet bekend.
Wie aan de slag wil met Google Sites, heeft daarvoor wel een geregistreerde domeinnaam nodig.

Microsoft zet software vaker online


Net als Google richt ook Microsoft zich steeds meer op het leveren van software via internet. Behalve op de consumentenmarkt, waar gebruikers bijvoorbeeld steeds meer van hun documentatie online kunnen opslaan, zorgt dit ook voor een verschuiving op de zakelijke markt.

Microsoft is hier veruit de grootste speler. 'Over tien jaar staat de helft van onze software online', aldus directeur Chris Capossela van de kantoorsoftwaredivisie van Microsoft dit weekeinde tijdens een internationale persconferentie over de toekomst van bedrijfssoftware in Redmond.
Steeds meer klanten willen een vast bedrag per maand betalen voor software, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Bovendien hoeven ze de software niet meer te beheren. Aan deze zogenoemde 'software as a service' (Saas) kleven echter ook nadelen. Capossela: 'Het hoeft niet goedkoper te zijn, want bij het ouderwetse licensie-model hoef je maar één keer te betalen en ben je voor altijd eigenaar van de software.'