dinsdag 29 april 2008

Foxit Reader 2.3 Snelle PDF-lezer krijgt tabbladen

Foxit Reader maakt er een sport van om in elke nieuwe versie zoveel nieuwigheden te stoppen dat u even zoet bent met uitproberen. De 2.3-versie van deze Adobe Reader-concurrent is daar geen uitzondering op.

Tabbladen duiken tegenwoordig in de meest uiteenlopende programma's op, dus waarom niet in Foxit Reader? Deze PDF-lezer, die veel gebruikers aantrok dankzij zijn korte opstarttijd, gaat voortdurend met zijn tijd mee en introduceert naast een nieuwe pagina-indeling ondersteuning voor multimediabestanden en bewerkbare bookmarks.

U kunt de interface eenvoudig via de taakbalk in een andere taal zetten. Voor de optie 'Dutch' moet Foxit Reader wel nog een taalpakket binnenhalen. Dit is echter in luttele seconden gedaan, waarna de interface keurig in het Nederlands verandert. Heropstarten van het programma is daarbij niet nodig.

Vrijwel alle opties die in Adobe Reader voorkomen, zijn hier ook aanwezig. U kunt documenten pagina per pagina op het scherm toveren, zoeken en tekst selecteren. Daar komen in deze versie nieuwe gereedschappen aan te pas, waaronder een vergrootglas, linealen om uw plaats op de pagina te bepalen en spreekballonnen waarmee u snel een commentaar kunt achterlaten.

Foxit Reader is gratis en licht: iets meer dan 2,5 megabyte tegenover 20 megabyte voor het alternatief van Adobe. Naast nieuwe functies heeft het Foxit-team veel geïnvesteerd in de stroomlijning van de oorspronkelijke software. Zoals gewoonlijk is de lijst met veranderingen aan de lange kant, dus kijk vooral zelf wat u aan nieuws kunt verwachten.

Foxit Reader is te gebruiken bij Windows 98/Me/2000/XP/2003/Vista.
Met tabbladen en ondersteuning voor multimedia kan niemand Foxit Software ervan beschuldigen dat het niet op de hoogte is van de laatste trends op softwaregebied. Verder blijft deze PDF-lezer nog altijd een snelle tegenhanger van Adobe Reader.

maandag 28 april 2008

Microsoft verspreidt Vista SP1 automatisch


Voor het eerst verspreidt Microsoft Service Pack 1 voor Windows Vista automatisch via Windows Update. SP1 verschijnt nu zonder tussenkomst van de gebruiker op het systeem.

Gebruikers van een Nederlandstalige Vista moeten nog zelf aan de slag als ze Service Pack 1 (SP1) willen hebben. SP1 voor de Nederlandstalige Vista is er al wel gewoon, maar hij wordt nog niet automatisch via Windows Update verspreid. Microsoft kiest ervoor om de update in fases in verschillende talen aan te bieden. Als eerst zijn Engels, Frans, Duits, Japans en Spaans aan de beurt. Wie Vista in een van die talen heeft, en ook automatisch updates aan heeft staan, downloadt SP1 vanzelf.

Nederlandstalige gebruikers van Vista die handmatig controleren op updates zien SP1 ook in de lijst verschijnen. Wie toch geen SP1 ziet, heeft kans dat zijn systeem in de ogen van Microsoft beschikt over rotte drivers. Pas als die drivers zijn geüpgraded naar Vista-fähig, maakt Microsoft SP1 voor die systemen beschikbaar. SP1 biedt niet zozeer nieuwe functies, maar is voornamelijk een verzameling bugfixes. Ook probeert Microsoft met SP1 de algehele prestaties van Vista te verbeteren.

Naast SP1 heeft Microsoft deze week ook nieuws voor zijn inmiddels bij na zeven jaar oude Windows XP: Service Pack 3 (SP3) is klaar. Volgende week donderdag moet SP3 te downloaden zijn voor de consument.

zaterdag 26 april 2008

Ubuntu komt met versie 8.04


De nieuwste versie van het Linux besturingssysteem Ubuntu is officieël uitgebracht. Versie 8.04 heeft als codenaam 'Hardy Heron' (ruige reiger) meegekregen, en brengt onder andere support voor Windows en zakelijke toepassingen.

Ubuntu is de meest populaire linux-distributie voor desktopgebruik. Het systeem onderscheidt zich door gebruiksvriendelijkheid. De naam is afkomstig van de Afrikaanse levenswijsheid ubuntu, dat iets als 'menselijkheid jegens anderen' betekent. Ubuntu is van oorsprong een Zuid-Afrikaanse linuxversie, maar vrijwilligers van over de hele wereld werken er aan mee.

De 8.04 release is een zogenaamde LTS-release. De versie zal daardoor drie jaar ondersteund worden door commerciële sponsor Canonical. Ubuntu brengt twee versies per jaar uit, steeds in april en in oktober. Iedere twee jaar brengt Ubuntu een LTS-release.

Ubuntu 8.04 richt zich op zakelijk gebruik en een eenvoudige integratie met Windows. Dankzij een speciale Windows-installer is het extra makkelijk geworden om een computersysteem 'dual-bootable' te maken, waarbij de computer naar keuze in Windows of Linux wordt opgestart. Eventueel kan het systeem ook vanuit Windows weer worden verwijderd.

Een van de wensen uit de zakelijke wereld was een langere ondersteuningstermijn. Daar heeft Ubuntu nu aan toegegeven. Met geavanceerde toepassingen voor toegangsbeheer en een aansluiting op ActiveDirectory moet het pakket extra aantrekkelijk zijn voor bedrijven. Voor consumenten is er veel nieuws op het gebied van audio en video.

De nieuwste Ubuntu is nu te downloaden in meerdere talen, waaronder het Nederlands. Het systeem bevat allerlei software voorgeïnstalleerd en is gratis.

donderdag 24 april 2008

Gratis antivirusscanner AVG in nieuw jasje


Ontwikkelaar AVG Technologies is niet op de handen blijven zitten bij het updaten van AVG Free Version. De achtste versie krijgt een nieuwe interface en een speciale browserplug-in tegen webaanvallen.

Het is de eerste keer dat het voormalige Grisoft zijn laatste aankoop, Exploit Prevention Labs, inzet bij de strijd tegen malware. Dit Amerikaanse bedrijf ontwikkelt LinkScanner, een browserplug-in die waarschuwt tegen gevaarlijke verstekelingen in de zoekresultaten van Google, Yahoo en MSN. Het van oorsprong Tsjechische AVG Technologies stopt het programma zowel in de gratis versie als zijn commerciële pakket AVG 8.0.

In de nieuwe gratis versie van AVG Free Version 8 zit een optie waarmee gebruikers anonieme statistieken terug kunnen sturen naar het hoofdkwartier van de antivirusonderneming. Zo hoopt het bedrijf meer informatie te krijgen over de golven Trojanen en andere malware die het internet overspoelen.

maandag 21 april 2008

Camcorder Sony kan niet kleiner

Titanium is het grote geheim dat de nieuwe Handycam HDR-TG3E een van de lichtste handcamera's ter wereld maakt. Producent Sony zegt dat zijn gadget ook meteen het allerkleinste is.

De Japanse fabrikant beweert dat de HD-camcorder, die opneemt met een resolutie van 1920 x 1080i, niet veel groter is dan de gemiddelde mobiele telefoon. Sony heeft voor titanium in de behuizing gekozen omdat het materiaal veertig procent lichter is dan staal en krassen voorkomt.

Sony wil vooral ook vertellen over de capaciteiten van zijn nieuwe Handycam. Het apparaat beschikt over een automatische zoommicrofoon, neemt op met 5.1-kanaals surroundgeluid en kan tot maximaal acht gezichten herkennen met de Face Detection-functie. Om ook beginnende gebruikers aan zich te binden, biedt het bedrijf een basisstation waarmee films na een druk op de knop op dvd kunnen worden gebrand.

De camera is vanaf mei in de winkel verkrijgbaar en zal 899 euro gaan kosten. Daarbij levert Sony een 4 GB Memory Stick Pro Duo om de eerste opname te kunnen maken.

dinsdag 8 april 2008

Nieuwste EEE pc-concurrent komt uit Nederland

Weleens gehoord van Van Der Led? Het is een - aan de site te zien vrij nieuw - bedrijf dat vooral in led-lampen handelt, maar dat vanaf eind mei ook met een nieuwe ULC-pc op de markt komt.

De Jisus heet het apparaat, dat erg leunt op de EEE pc van Asus. Voor nog geen 300 euro moeten de Jisus-en straks over de toonbank gaan.

Op de site van Van Der Led vinden we de volgende specificaties:
Monitor: 8.9" LCD screen (800×480 pixels), LED backlight, VGA port; 1 GHz, 64-Bit Loongson 2F processor; 512 MB DDR2-667 werkgeheugen; 4 GB opslagcapaciteit; 2 usb-poorten; Wi-Fi: 802.11b/g wireless LAN; Realtek 8139 10/100Mbps Ethernet controller; 1 x 10/100Mbps RJ45 port; ingebouwde stereo speakers; accuduur 4,5 uur én draaiend op Ubuntu.

donderdag 3 april 2008

Nieuwe Eee PC krijgt touchscreen

De volgende generatie van de populaire Asus Eee PC krijgt een 8,9 inch groot aanraakscherm. Bovendien wordt de Eee 900 waarschijnlijk met GPS-ondersteuning uitgevoerd.Dat zegt Kevin Lin, vicepresident van de verkoopafdeling van Asustek, tegen de website Digitimes.

Enthousiastelingen slaagden er al in om het scherm van hun Eee PC (momenteel verkrijgbaar in 7 en 9 inch) om te bouwen tot een touchscreen, maar deze functie wordt niet officieel ondersteund door Asus.

De Eee 900 wordt waarschijnlijk al in mei of juni naar het Verenigd Koninkrijk verscheept en zal ongeveer vijfhonderd dollar kosten (321 euro). Asustek wil op hetzelfde moment ook de desktopversie van de Eee PC, de E-DT, gaan verkopen; voor de prijs van 199 dollar (127 euro), weet Digitimes verder te melden.

Ondertussen blijven nieuwe geruchten over de volgende Eee PC de kop opsteken. De redacteuren van Dailytech.com gingen snuffelen in gegevens van de Amerikaanse regulator FCC en ontdekten dat de goedkope notebook ook met een multitouchpad en Bluetooth uitgerust zou zijn.

Momenteel kan de computerfabrikant de Eee PC niet aanslepen. Lin meldt dat Asustek maar aan de helft van de vraag in Taiwan en de regio Hong Kong kan voldoen. Voor de rest van de wereld wordt een tekort van zeventig procent verwacht in het eerste kwartaal van 2008.

Internet Explorer 8 béta

Deze download is eigenlijk verplichte kost voor elke Windows-gebruiker. U mag dan wel de voorkeur geven aan FireFox of Opera, Internet Explorer achter de hand hebben kan nooit kwaad. Microsoft heeft in versie acht enkele nieuwe dingen gestopt. Zo gebruikt de surfplank automatisch enkele webstandaarden, iets waardoor de browser in het verleden vaak kritiek kreeg.

In totaal krijgt IE een stevige opfrisbeurt. Zo bouwt Microsoft Webslices in, een functie die doet denken aan een RSS-lezer. Al gaat uw browser de pagina vooral controleren op nieuwe informatie. Handig is dat u deze functie ook kunt gebruiken om een object op eBay te volgen.

Veiligheid en stabiliteit is een punt waarop Internet Explorer streng wordt aangepakt en dat heeft Microsoft begrepen. Het bedrijf voorziet een verbeterde phishingfilter en automatisch crashherstel. Zo voorkomt u dat u bij een foutmelding al u pagina's kwijtspeelt.

Internet Explorer mag dan wel regelmatig kritiek krijgen, enkele nieuwe functies maken deze browser opnieuw een stuk interessanter.
Geschikt voor Windows XP/Server 2003/Vista