maandag 29 september 2008

Maken virussen mijn pc trager?

Vraag:
Mijn computer is kortgeleden met virussen en malware overspoeld. Dit gebeurde op het XP-gedeelte van een dualboot met Vista. Met AVG Free 8.0 heb ik de meeste malware en virussen kunnen verwijderen, maar sindsdien is mijn verbinding met het internet aanzienlijk trager geworden en de pc ook.

Ik heb toen BitDefender v10 geïnstalleerd om de overige infecties te verwijderen. BitDefender heeft alle verdachte bestanden gevonden, maar bij sommige is het desinfecteren mislukt. In plaats daarvan zijn ze naar een beveiligde quarantainemap geplaatst waar ze geen schade aanrichten.

Nu heb ik twee vragen. Kan deze aanval de oorzaak zijn van de vertraging van mijn pc (alleen XP; Vista gaat snel zoals normaal) en zijn de virussen in die quarantainemappen echt geneutraliseerd?

Antwoord:
Virussen in quarantainemappen van de virusscanner kunnen geen kwaad meer op uw systeem. Ze kunnen overigens wel door andere virusscanners weer (terecht) als virus aangemerkt worden, maar zijn onschadelijk.

Quarantainemappen zijn ingevoerd omdat een bestand soms ten onrechte als virus bestempeld wordt. Als zo'n bestand verwijderd wordt, kan dat ervoor zorgen dat een legitieme toepassing niet meer werkt. Door het in quarantaine te plaatsen, is er nog een mogelijkheid om dat bestand terug te zetten.

Wat betreft de snelheid van uw systeem is het moeilijker om een sluitend antwoord te geven. De kans dat uw verbinding na het opschonen van een systeem trager is geworden, is minimaal.
Ook is de kans niet groot dat uw computer na het opschonen trager wordt. In beide gevallen zou er eerder van het tegendeel sprake moeten zijn; uiteindelijk zit er nu niets meer in de weg om de verbinding en het systeem te vertragen.

Het enige Wat mogelijk een groot probleem kan geven, is de aanwezigheid van twee virusscanners op uw systeem. Als u nog steeds AVGFree draait naast BitDefender, dan is het na het opruimen tijd om een van de virusscanners van uw systeem te verwijderen.

Microsoft onthult Windows 7 op 28 oktober

Wie niet genoeg heeft aan een handvol gelekte screenshots om zijn nieuwsgierigheid naar Windows 7 te bevredigen, kan 28 oktober alvast in zijn agenda zetten. Op die dag toont en bespreekt Microsoft een pre-bèta build op de Professional Developers Conference (PDC). 'Unveiling Windows 7 to the world', zo kondigt de softwaregigant aan op de PDC-site.

Steven Sinofsky, senior vicepresident van de Windows en Windows Live Engineering Group, zal op dinsdag 28 oktober een toespraak houden over het nieuwe besturingssysteem. De toehoorders kunnen daarna deelnemen aan sessies over ontwikkelen voor Windows 7. Zij krijgen de pre-bèta build van Windows 7 uitgereikt op een externe harde schijf van 160 GB.

Volgens Microsoft-watcher Mary Jo Foley gaat het niet om de 'M3'-build waarvan vorige week screenshots uitlekten. Een aantal van de Windows 7-sessies die op de PDC-agenda staan, behandelen namelijk elementen van de gebruikerinterface die níet in de M3 zitten. Foley noemt een 'Desktop Taskbar' als voorbeeld.

Het is niet vreemd dat Microsoft geheimzinnig doet over de gebruikerinterface van Windows 7. Dit element werkt erg onderscheidend voor een nieuw besturingssysteem. De gelekte M3-build deed bijvoorbeeld nog sterk denken aan Vista. Ongetwijfeld weten we meer over een maand. De eerste echte bèta van Windows 7 staat overigens op de rol voor december.

Jongen van twaalf vindt 3D-zonnecel uit

Nieuwe methode neemt tot vijfhonderd keer meer licht op
Een nieuw, driedimensionaal type zonnecel kan tot vijfhonderd keer meer licht absorberen dan huidige exemplaren kunnen. Nog opmerkelijker is dat de cel niet werd bedacht door een universiteitscampus, maar door een jongen van twaalf.

De Amerikaan William Yuan is geen doorsnee schooljongen. Al enkele jaren houdt hij zich bezig met zaken als nanotechnologie en kernfysica. “Gewone zonnecellen leken onvoldoende gebruikt, terwijl er eigenlijk maar een paar problemen mee zijn”, verklaart hij tegenover nieuwssite Katu.com.

Yuan had aanvankelijk moeite om zijn eigen berekeningen te geloven. Als zijn cel effectief werkt, dan neemt deze vijfhonderd keer meer licht op dan commerciële zonnecellen en negen keer meer dan de meest geavanceerde exemplaren. De cel gebruikt bijvoorbeeld zowel zichtbaar licht als UV-stralen. Dit betekent dat zonne-energie op veel meer plaatsen bruikbaar wordt als stroombron.

Het onderzoek heeft de twaalfjarige jongen alvast geen windeieren gelegd. Hij krijgt een studiebeurs van 25.000 dollar en wint meteen ook de Davidson Fellow-award, een prijs voor getalenteerde jongeren onder de achttien.

woensdag 17 september 2008

Rechter vindt aftappen internet niet strafbaar

Bandbreedte en dataverkeer geen wettelijke goederen
Ongevraagd meeliften op andermans internet is niet strafbaar, oordeelt de Amsterdamse rechtbank. De verloren bandbreedte en verbindingssnelheid zijn wettelijk gezien geen goederen.

Deze uitspraak is de uitkomst van een geschil tussen de eigenaar van een studentenflat en een groep verdachten die begin 2005 stiekem een klein datacenter hadden aangesloten op de aanwezige 100 MB-internetverbinding. Een van de verdachten werkte destijds als loodgieter in het pand en had de anderen via een chatgroep aangeboden om computers te installeren, die uit het zicht werden gehouden door tijdelijk verwijderde plafondplaten.

Toen de eigenaar een half jaar later in de gang van de flat een zoemend geluid hoorde, ontdekte hij vijf aangesloten machines en enkele routers, waarna hij de politie inschakelde. De groep werd diefstal van dataverkeer, capaciteit van bandbreedte en van snelheid van de internetverbinding verweten.

“Door ongeoorloofd gebruik te maken van bandbreedte verliest de rechthebbende immers niet noodzakelijkerwijs de feitelijke macht”, oordeelt de meervoudige strafkamer van de Amsterdamse rechtbank in het opvallende vonnis.

Men trekt die conclusie door naar het verlies aan snelheid en dataverkeer. De rechtbank wijst daarbij op het feit dat de genoemde zaken geen goederen zijn zoals onder artikel 310 van het wetboek van Strafrecht staat aangegeven, waardoor van diefstal geen sprake is.

Nog geen supersnel internet bij Ziggo

Kabelaar biedt pas 100 Mpbs in 2009
UPC heeft zijn offensief tegen ADSL en glasvezel gelanceerd: supersnel kabelinternet op basis van Eurodocsis 3.0.

Klanten van die andere grote kabelaar, Ziggo, vragen zich af wanneer hun aanbieder met dezelfde upgrade komt. Ze zullen nog even geduld moeten hebben als het gaat om snelheden van 100 Mpbs en hoger.
Ziggo is nog steeds van plan om na oktober te starten met de uitrol van Eurodocsis 3.0, zegt woordvoerder Gradus Vos. Het is de bedoeling om dit jaar internet te bieden met een snelheid van 30 of 40 Mbps en wellicht hoger. Medio volgend jaar moet dan internet met een snelheid van 100 Mbps (of hoger) over de coaxkabel mogelijk zijn.

Ziggo is al een paar maanden bezig met het gereedmaken van zijn kabelnetwerk voor de upgrade naar Eurodocsis 3.0. Het bedrijf had deze zomer echter ook een andere klus af te handelen, te weten de samenvoeging van fusiepartners Casema, Multikabel en @Home. De kabelaar wil dit administratief en technisch gezien helemaal in orde hebben, alvorens te starten met het daadwerkelijke aanbod van het snellere internet, zei Vos vorige maand. De uitrol zal vervolgens regio na regio gebeuren, met het doel om fouten tijdig te signaleren en de omschakeling te kunnen behappen.

donderdag 4 september 2008

Sony: blu-ray wordt laatste optische formaat

Een woordvoerder van Sony heeft tijdens een interview bevestigd dat blu-ray vermoedelijk het laatste optische formaat van het bedrijf zal zijn. Sony denkt dat er geen nieuwere formaten op zullen duiken, omdat het niet mogelijk is een laser met een kortere golflengte te gebruiken.

Sony benadrukt wel dat het verwacht dat blu-ray een lange levensduur zal hebben, door continue verbeteringen aan de techniek aan te brengen. Mocht er een nieuwe opslagtechniek komen, dan zal deze niet op een optisch schijfje lijken.

De huidige blu-ray-schijfjes kunnen tot 50 GB aan informatie opslaan. In de toekomst komen er schijfjes met meerdere lagen, waardoor er gemakkelijk een veelvoud van deze capaciteit bereikt kan worden. Hier is behoefte aan, want het huidige hd-formaat (1920x1080) zal in de toekomst vervangen worden door super hi-vision video (tot 7680x4320) waardoor de bitrate van 40 Mb/s (blu-ray) naar maximaal 600 Mb/s omhoogschiet.

Internet Explorer 8 vreet geheugen

Internet Explorer 8 is een geheugenvreter. Dat concludeert Craig Barth van Devil Mountain Software.
De tweede betaversie van Internet Explorer 8 heeft 52 procent meer geheugen nodig dan Internet Explorer 7 en gebruikt driemaal zoveel threads.
Barth heeft Internet Explorer 8 Beta 2, Internet Explorer 7 en Firefox 3.0.1 met elkaar vergeleken aan de hand van een scenario van tien sites die gebruik maken van veel mediabestanden. Waar Firefox 3.0.1 de sites wist te openen met een geheugengebruik van 159 MB en Internet Explorer 7 hier 250 MB voor nodig had, gebruikte Internet Explorer 8 maar liefst 380 MB aan systeemgeheugen.
Volgens Barth is het geheugengebruik van Internet Explorer 8 onder Vista even hoog als de complete kernel van Windows XP. Hij raadt gebruikers met een singlecore-systeem dan ook af up te graden naar deze nieuwe browser. Hoewel Barth verwacht dat de final-versie nog iets geoptimaliseerd zal worden, verwacht hij geen grote verschillen met de huidige beta.

woensdag 3 september 2008

Google bevestigt lancering eigen browser

Google waagt zich met de lancering van Chrome op een van de weinige terreinen op internet waar het zich tot nu toe afzijdig heeft gehouden: de browsermarkt. Daarmee opent het een nieuw front in de oorlog met Microsoft.

Philipp Lenssen, auteur van Google Blogoscoped, ontving maandag een stripboek in de brievenbus waarin gedetailleerd werd uitgelegd wat de eigenschappen van de browser zijn. Zonder aarzelen scande de Google-kenner de strip, en nadat ook Kara Swisher van de Wall Street Journal het gerucht van een browser bevestigde, kwam de zoekmachine met een officiële verklaring naar buiten op zijn officiële blog.

“Wat we echt nodig hadden, was niet alleen een browser maar ook een modern platform voor webpagina’s en applicaties, en dat hebben we ons voorgenomen om te bouwen”, schrijven hoofd productontwikkeling Sundar Pichai en hoofdontwikkelaar Linus Upson. De twee zeggen dat de browser vanaf de grond is opgebouwd en tot openbronproject is bestempeld. “We zijn verschuldigd aan openbronprojecten en we zijn van plan om door te gaan op hun pad”, valt te lezen op de blog.

Google Chrome draait op Webkit, een openbron browsermotor die ook is terug te vinden in Safari en Nokia-telefoons, en bevat ook elementen uit Firefox. De zoekmachine heeft ook een aantal vindingen van zichzelf, waaronder een virtuele machine voor de snelle verwerking van Javascript en sandbox-beveiliging voor aparte tabbladen.

Het bevat ook een functie die vergelijkbaar is met Microsofts privacymodus InPrivate Browsing. Incognito is daarmee het directe antwoord op uitspraken van privacystrateeg Peter Cullen van Microsoft. Hij zei gisteren nog dat Google tien jaar achterloopt wanneer het op privacy aankomt.
Reactie MozillaMozilla-baas John Lilly, die kortgeleden bekendmaakte dat Google de financiering van zijn stichting voor nog eens drie jaar voortzet, reageert laconiek op de aankondiging van een nieuwe concurrerende browser. “Het zal niet als een echte verrassing komen dat Google iets heeft gedaan op dit terrein – hun werkveld is het web, en ze hebben duidelijk meningen over hoe zaken er voor moeten staan en slimme mensen die nadenken over hoe ze beter kunnen worden.”

De gratis browser is volgens Google vanaf woensdag in meer dan honderd landen beschikbaar als gratis download.

dinsdag 2 september 2008

Opera 9.5

Als één technologie laat zien hoe ver Microsoft op de concurrentie achterloopt, dan is het in de browserwereld. Internet Explorer 7 ziet er naast Firefox en Opera uit als een stuk antiek.

Dat beide andere browsers inmiddels nieuwe versies op de markt hebben terwijl Internet Explorer 8 een ‘project’ is, helpt niet. Maar wat hebben de nieuwe versies te bieden? En wat is de beste browser op dit moment?

Opera 9.5
Het Noorse Opera timmert al lang aan de weg, maar kent een onverdiend klein aantal gebruikers. De laatste versie van deze browser biedt standaard opties zoals een eigen e-mailclient en RSS-feedlezer, en bevat zoals alle goede browsers een eigen phishingfilter, aangevuld met een malwarefilter. Interessant aan dit pakket is dat u een uitgebreide browser krijgt zonder daarvoor plug-ins of add-ons te moeten installeren. De belangrijkste vernieuwingen in versie 9.5 zijn Opera Link, Quick Find en een snellere browsermotor.

Bij het surfen is Quick Find zeer praktisch. Dit is een uitbreiding van het automatisch aanvullen van ingetypte adressen in andere browsers. Quick Find gebruikt niet alleen URL’s die u eerder bezocht, maar vult dit aan met uw browsergeschiedenis en bladwijzers. Dat maakt het heel makkelijk om snel content terug te vinden.

Opera Link vereist een gratis registratie bij Opera. Hiermee kunt u van een aantal Web 2.0-diensten gebruikmaken. Direct relevant voor de browser is de mogelijkheid om uw bladwijzers te synchroniseren. U heeft dan een back-up als er iets misgaat op uw systeem, en het is heel eenvoudig om de bladwijzers te synchroniseren met andere systemen zoals uw werkcomputer of met uw mobiele telefoon als u Opera Mini gebruikt.

Een praktisch onderdeel dat al in de vorige versie zat, is de geïntegreerde BitTorrent-client, waardoor u gewoon met uw webbrowser torrents kunt downloaden. Ook de SpeedDial-overzichtspagina is nog steeds aanwezig. Hier zet u negen favoriete websites op die als miniatuurweergave klaarstaan om toegang te bieden naar de volle pagina. De contentblokkering van Opera moet ook genoemd worden. Die vervult de taak van AdBlock in Firefox zonder dat u een extra applicatie dient te installeren.

Opera is zeer goed uitgerust om eenvoudig mee te navigeren. Het is de eerste browser die bij het vergroten en verkleinen van webpagina’s de volledige inhoud meeneemt, inclusief afbeeldingen. Via muisbewegingen kunt u navigeren zonder de knoppen van uw browser aan te raken. Of als u dat liever wilt, kunt u met uw toetsenbord surfen zonder de muis aan te raken.

Wie absoluut de browser wil modificeren, kan een eigen skin downloaden via een speciaal gemaakt menu dat voorzien is van een previewoptie. Wilt u extra applicaties vanuit uw browser bedienen, dan kunt u gebruikmaken van een keur aan widgets.

Het laatste onderdeel dat niet over het hoofd gezien mag worden, is de manier waarmee Opera met tabbladen en surfsessies omgaat. U krijgt standaard de beschikking over een sessiemanager die op verzoek alle pagina’s laadt die open stonden toen u Opera de laatste keer afsloot. Bij een crash krijgt u deze optie ook aangeboden. Daarnaast heeft Opera een prullenbak waaruit u per ongeluk afgesloten webpagina’s kunt terughalen. Handig als u iets te enthousiast tabbladen afsluit.