maandag 26 januari 2009

Fujitsu-pc verbruikt niets als hij slaapt


Een computer die nul watt verbruikt, het lijkt een fantasie. Toch is Fujitsu van plan om in maart op de Cebit-beurs een pc voor te stellen die in slaapstand geen energie nodig heeft. De Esprimo Green komt een jaar nadat de Japanse fabrikant lcd-schermen uitbracht met dezelfde zuinige eigenschap.

Het lijkt misschien logisch dat computers in slaapstand niets verbruiken. Dat is echter niet het geval. Een doorsnee-pc die 'slaapt', kan nog tot vijf watt verbruiken. Dat is niet echt veel, maar tikt toch aan over een langere termijn. Dat geldt zeker voor firma's met honderden tot duizenden computers.
Opvallend is dat de op bedrijven gerichte Esprimo Green van op afstand beheerd kan worden. Ook als hij zich in slaapstand bevindt.

Met de zuinige pc is Fujitsu Europese wetgeving voor. Nieuwe regels die vanaf 2010 gelden, bepalen dat computers in slaapstand minder dan een watt moeten verbruiken. Europa wil op deze manier overbodige stroomconsumptie, met bijhorende CO2-productie, door het sluipverbruik van allerlei elektronische apparaten terugdringen.

Geen opmerkingen: