woensdag 11 februari 2009

Opta mag kabelmarkt openbreken

Alternatieve kabelaar eind dit jaar een feit

De Europese Commissie heeft Opta toestemming gegeven om de Nederlandse markt voor kabeltelevisie open te breken. Door onvoldoende concurrentie hebben consumenten te weinig keuze uit televisieaanbieders en betalen zij wellicht te veel. Opta wil de grote kabelaars UPC en Ziggo verplichten om hun analoge kabelaansluiting door te verkopen aan alternatieve aanbieders, zoals Youca. Daarnaast worden UPC, Ziggo, CAIW en Delta verplicht om digitale tv-signalen van deze alternatieve aanbieders via hun kabelnetwerken te leveren aan de consument.

KPN mag géén gebruik maken van deze toegangsverplichting, net zoals kabelbedrijven geen toegang krijgen tot het telefonie- en breedbandnetwerk van KPN.
"Doordat de kabelbedrijven en KPN met elkaar én met alternatieve aanbieders concurreren, worden zij extra geprikkeld om in hun netwerken te investeren", licht Chris Fonteijn, voorzitter van Opta, toe. "Dankzij deze concurrentiestrijd krijgt de consument lagere prijzen, meer keuze en supersnelle verbindingen."

Op 9 februari heeft de Europese Commissie groen licht gegeven om de kabelmarkt te openen. "Opta kan daarom nu op korte termijn haar definitieve marktanalysebesluiten voor de omroepmarkt afronden", luidt het. De organisatie richt nu haar aandacht op het vormgeven van de technische en administratieve maatregelen die UPC en Ziggo moeten nemen om andere aanbieders op de kabel toe te laten.

"Daarnaast moeten alternatieve aanbieders nog de auteursrechten van het tv-pakket regelen", aldus Opta. "Als alternatieve aanbieders voortvarend aan de slag gaan met de toegang tot de kabelnetwerken van UPC en Ziggo, kunnen consumenten eind 2009 kiezen voor een andere aanbieder via hun kabelaansluiting."

Geen opmerkingen: