woensdag 28 februari 2007

Vista: 'te duur' en bediening te traag


Vista zit qua bedieningssnelheid op het niveau van Windows 98 en is voor Europanen nog 'veel te duur'.

Donkere wolken pakken zich samen boven Microsoft en de nieuwe Vista-besturing. Het lijkt niet voor niets dat Microsoft-bestuurder Steve Ballmer waarschuwde dat de verkoopverwachtingen voor de nieuwe besturing Vista overtrokken zijn; ook al had hij die zelf gewekt.

Van twee kanten komt er nu harde kritiek, op de prijs en op de kwaliteit van Vista. De laatste is op de korrel genomen door de Franse ict-onderzoeker Andreas Pfeiffer. Hij verwierf eerder bekendheid door vergelijkingen van Windows- en Mac-besturing in zijn Pfeiffer Reports. Hij heeft nu voor het eerst in zijn analyses Vista meegenomen. Dat resulteerde in een lijvig verslag, dat zich gezien de vele grafieken goed laat lezen.

Stap terug
Buiten kijf staat voor Pfeiffer dat de bediening van Mac OS X op alle fronten beter was dan die van Windows XP. Het verschil was groot. Heeft Vista die achterstand weten goed te maken? Dat wilde de onderzoeker weten.

Het antwoord is: nee. Vista is wat hem betreft een grote stap terug, zelfs naar het niveau van Windows 98. Betekende XP een grote verbetering van Microsoft wat betreft de snelheid en precisie van de bediening op het scherm, Vista is dat niet.

De oorzaak, schrijft Pfeiffer, is de komst van 3D- beelden in de bediening, door Microsoft Aero genoemd. Deze, door voornamelijk Nederlanders ontworpen, schermen vragen veel tijd met het oproepen van menu's en vervolgens ook voor het werken daarin. Het verschil in snelheid met XP is ongeveer 20 procent.

Ook onderzoekt Pfeifer het precies werken met de muis: foutief klikken ligt immers op de loer bij elke computerbediening. Het resultaat van die vergelijking viel nog slechter uit: Vista presteert qua precies plaatsen van de muis 30 procent minder dan Windows XP.

Pfeiffer adviseert om in Vista te kiezen voor de 'gewone bediening' zodat de snelheid en precisie van Windows XP terugkeert. "Aero ziet er geweldig uit, maar na tien keer heb je het wel gezien en wil je zo snel mogelijk kunnen werken."

Enorm prijsverschil VS/Europa
Het is de vraag of de doorsnee-gebruiker de gemeten verschillen belangrijk vindt. Die vraag hoeft niet gesteld te worden voor de prijs van het pakket. In Engeland is een actie begonnen tegen de prijs van Vista, die wordt gevoerd op de nieuwe site van de Britse regering voor internetpetities. De Britten blijken dol te zijn op online verzoekschriften. Voor een petitie tegen rekeningrijden kwamen al bijna 1,8 miljoen 'handtekeningen' binnen.

Vista Overcharge heet de actie tegen de hoge prijzen van Vista. Het gaat met name om de grote prijsverschillen tussen gelijksoortige pakketten in Europa, dat wil zeggen Engeland, en de Verenigde Staten.

Als voorbeeld geldt een pakket Vista Ultimate, de duurste versie, die voor de Britten maar liefst 80 procent duurder is dan voor de Amerikanen. In de VS is de prijs 380 dollar, 290 euro. In Nederland is Ultimate ook niet bepaald gratis, het pakket wordt aangeboden voor 540 euro.

Reden te meer om voor de goedkope zelf te installeren OEM-versie te gaan, hoewel al meer dan 90 procent van de Microsoft-inkomsten komt uit versies die meegeleverd worden met nieuwe pc's. Vista is in de praktijk vooral een verkoopargument voor hardware.

Overigens waren er vanmorgen nog maar een kleine 5.000 handtekeningen verzameld onder de petitie. De Britten liggen nog niet wakker van Vista.

Lost, seizoen 3 start vrijdag op NET 5


Lost is een Amerikaanse televisieserie over een aantal mensen die na een vliegtuigcrash stranden op een tropisch eiland. De reeks is volledig op het Hawaïaanse eiland Oahu opgenomen.

Het derde seizoen zal in Nederland vanaf vrijdag 2 maart 2007 op NET 5 uitgezonden worden. Vrijdag om 21.25 uur!

Seizoen 1: samenvatting
Door een vliegtuigcrash stranden de overlevenden van vlucht 815 van luchtvaartmaatschappij Oceanic op een schijnbaar verlaten tropisch eiland. De passagiers worden gedwongen samen te werken om te kunnen overleven op het mysterieuze eiland waar een monster in de jungle schijnt te leven, een metalen luik iets onbekend afsluit in de ondergrond en waar de zogenaamde "anderen" (de "Others") schijnen te leven. Iedere aflevering vertelt meer over het achtergrondverhaal van één van de mensen op het eiland aan de hand van flashbacks en wordt getoond waarom de verschillende personages zich op een bepaalde manier gedragen en hoe relaties zich ontwikkelen op het eiland, met deze mysterieuse krachten op de achtergrond.

Seizoen 2: samenvatting
Verscheidene nieuwe personages, zoals Ana-Lucia Cortez, Libby en de Afrikaanse Mr. Eko, doen hun intrede wanneer blijkt dat er op een andere plaats op het eiland eveneens overlevenden zijn uit het staartgedeelte van het vliegtuig. Ook het Dharma Initiatief (The Dharma Initiative) en de financierder The Hanso Foundation doen hun intrede. Zij zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor de mysterieuze gebeurtenissen op het eiland.

Seizoen 3: samenvatting
Bij het begin van het seizoen worden Sawyer, Kate en Jack apart opgesloten door de "Others". De echte naam van Henry Gale blijkt Benjamin Linus (Ben) te zijn. Sawyer komt er achter dat ontsnappen bijna onmogelijk is, omdat ze zich op een ander eiland bevinden. Jack zit ergens anders op het "andere" eiland opgesloten. Hij krijgt de opdracht om een kankergezwel bij Benjamin Linus te verwijderen, wat hij eerder al had ontdekt. De "Others" blijken eigenlijk geen primitievelingen te zijn, maar een ontwikkelde, geciviliseerde gemeenschap onder leiding van Ben.

De getallen
De getallen 4, 8, 15, 16, 23 en 42 spelen een belangrijke rol in de reeks en komen ook vaak terug. Met deze nummers heeft Hugo (alias Hurley) een grote prijs met de lotto gewonnen, maar sindsdien lijkt het ongeluk hem te achtervolgen. Mensen in zijn omgeving gaan dood, verongelukken enzoverder. Hurley veronderstelt hierdoor dat de nummers vervloekt zijn en gaat op zoek naar de oorsprong van deze getallen. In Australië komt hij tot de ontdekking dat deze uitgezonden worden vanuit een plaats in de Stille Oceaan. In aflevering 18 ("Numbers") van het eerste seizoen is te zien dat de nummers zich op het eiland zelf bevinden, gegraveerd in een luik. In het begin van het tweede seizoen blijkt dat deze nummers ook om de 108 minuten (de som van de getallen) ingegeven moeten worden in een computer die zich bevindt in de bunker "the Swan".

De "Others"
Wie zijn ze en waarom bewonen ze het eiland? Vele vragen komen bij ons op als we de naam de "Others" horen. In een latere aflevering in het 2de seizoen ("Maternity Leave") zie je wat er is gebeurd met Claire. Je ziet hoe Ethan (één van de "Others") Claire injecties geeft opdat haar baby niet geïnfecteerd raakt. In diezelfde aflevering gaat Claire op zoek naar de medicijnen die er voor moeten zorgen dat haar baby niet geïnfecteerd raakt door een vreselijke ziekte. Kate ontdekt in een kast dat de "Others" kostuums hebben hangen waarmee ze zich kunnen voordoen als primitievelingen. Ook vindt ze daar make-up en een aanplakbaard. Het moge duidelijk zijn dat de "Others" zich anders voordoen dan wie ze werkelijk zijn.. Uit de laatste twee afleveringen van het tweede seizoen lijkt dat ook zij beschikking hebben over een bunker, maar als Sayid in de laatste aflevering de deur van de 'bunker' opent, blijkt de deur op een rotsmuur uit te komen.

Bunkers
In het totaal zijn er 5 bunkers bekend: nr. 3 "the Swan", "the Flame", "the Staff", "the Arrow" en nr. 5 "the Pearl". The Swan is de bunker waar Desmond in woonde en deze hebben de overlevenden van de crash ingenomen. In deze bunker staat een computer waar telkens om de 108 minuten de welbekende mysterieuze getallen moeten worden ingegeven. Gebeurt dit niet, dan onstaat er een sterk magnetisch veld. The Arrow is de bunker waar de overlevenden van het staartgedeelte van het vliegtuig in eerste instantie schuilden en die volledig leeg was, op een bijbel na. In "Lockdown" ziet Locke een kaart op een muur waar nog 1 andere bunker op staat. Deze verwijst ook naar een onbekende bunker in het midden van het eiland (zie de gesloten gang in the Swan), waarvan men nu weet dat het nr. 5 "the Pearl" is. In deze bunker moesten twee personen in het verleden alle handelingen van de bewoners van The Swan notuleren in schriften. Telkens als een schrift vol was moest deze door middel van een buizensysteem getransporteerd worden naar, zoals hen werd doen geloven, het hoofdkwartier. Later blijkt dat alle buizencapules met schriften, nutteloos, op een grote hoop op het eiland liggen.

NASA voegt klimaatinfo toe aan Google Earth


Dankzij satellietbestanden van NASA is het mogelijk om via Google Earth real-time informatie te krijgen over klimatologische gegevens van de aarde. Deze informatie is afkomstig van een apparaat aan boord van de Terra-satelliet, de zogeheten Moderate-resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS).

Met behulp van KML-bestanden kan informatie van MODIS worden bekeken via Google Earth. Deze bestanden zorgen voor een overlay die bijvoorbeeld een grafische real-time voorstelling geeft van de zeetemperatuur op elke plek op aarde.

Verder kan via Google Earth op iedere plek de globale samenstelling van het wolkendek worden bekeken, evenals de sneeuwbedekking en de concentratie van bladgroen (chlorophyl), een indicator voor de hoeveelheid phytoplankton die in de zee leeft.
Deze informatie is vooral interessant voor amateurklimatologen en weerdeskundigen, maar ook bijzonder aardig voor wie zich wil verdiepen in het milieu.

maandag 26 februari 2007

Superkleine camcorder


Panasonic komt met een piepkleine camcorder. 11 cm lang, 6 cm hoog en 3 cm dik.
3 x 6,4 x 11,4 cm zijn de exacte maten van deze Panasonic SDR-S10. De opnames worden natuurlijk niet op een tape opgeslagen. De camera is immers niet groot genoeg om een tape te bevatten. In plaats daarvan doen SDHC-geheugenkaartjes dienst als opslagmedium.
Een 2 GB kaartje wordt meegeleverd, volgens de fabrikant goed voor 50 minuten mpeg-2 video. Er zijn echter ook kaartjes met een dubbele capaciteit van 4 GB te koop.

Verder willen we de 10 x optische zoom noemen, het 2.7 inch lcd-schermpje en de snelle opstarttijd van nog geen 2 seconden.
Mei 2007 zal deze camera in Europa op de markt komen.

Video dvd's maken


DVD Flick is een gratis programma waarmee je op je computer heel eenvoudig dvd's kunt maken die je via de televisie kunt bekijken.
De laagdrempeligheid is het sterkste punt van DVD Flick. Filmpjes die je op je computer hebt staan - bijvoorbeeld gedownload van internet - kun je zonder moeite op een afspeelbare dvd zetten.
Daarbij maakt het niet uit in welk videoformaat deze video opgeslagen is. DVD Flick herkent ze bijna allemaal. De video- en audioformaten avi, mpg, mov, wmv, asf, flv, Matroska, XVid, DivX, Windows Media Audio\Video, mp3, Ogg Vorbis en H264, ze worden allemaal ondersteund.
DVD Flick converteert al deze formaten zelf naar MPEG-2, bij veel andere programma's moet je dit zelf doen.
In het scherm "Projecten" van DVD Flick kun je eventueel een compilatie CD samenstellen van de beschikbare video's. Het is zelfs mogelijk om er bestanden met ondertitels aan toe te voegen. Ook kun je eenvoudige DVD-menu's maken, of deze automatisch laten genereren. In het laatste geval wordt ieder los bestand een hoofdstuk in je menu.
Als je hele project klaar is geef je de opdracht "Create DVD". DVD Flick codeert nu alle losse onderdelen en maakt er één grote video van. Het resultaat kun je meteen naar een DVD sturen of in een ISO-bestand laten opslaan, dat je op je PC kunt bewaren. Behalve naar op DVD (normale DVD of Dual Layer), kun je de beelden ook op een CD of MiniDVD opslaan.
DVD Flick is open source programma, een garantie dat het absoluut gratis en vrij van advertenties is.

Externe harde schijf in het netwerk


Steeds meer externe harde schijven kunnen direct - dus zonder computer - in het netwerk worden opgenomen.

Met een externe harde schijf kun je honderden MB's opslagcapaciteit aan je computer toevoegen. Via de usb-poort koppel je ze aan je computer, en als je de bestanden op een andere computer wilt gebruiken kun je het kastje oppakken, en hem in een andere computer prikken.



Dat laatste kan echter veel makkelijker. Tenminste als je thuis of op kantoor over een netwerk beschikt. Steeds vaker worden externe harde schijven voorzien van een Ethernet (netwerk) aansluiting. Zo'n harde schijf kan dan geheel zelfstandig dienst doen als dataserver op het netwerk. Zet bijvoorbeeld je mp3 muziekverzameling op zo'n externe harde schijf, sluit deze aan op het netwerk, en je kunt de muziekbestanden vanaf iedere computer in het netwerk benaderen en afspelen. Hetzelfde geldt voor tekstdocumenten, foto's, films, databases, kortom voor alle soorten computerbestanden die je op de externe schijf plaatst.

Het maakt daarbij niet uit waar in het netwerk je de harde schijf plaatst. De beste snelheden haal je echter door hem direct op de router aan te sluiten. De meeste mensen hebben op hun router nog wel een Ethernet-poort vrij. Plaats de harde schijf dan bij de router en verbindt beide apparaten via een kabel.

Via de router kunnen alle computers in het netwerk (of ze nu draadloos of via een kabel verbonden zijn) de harde schijf gebruiken. De externe harde schijf heeft geen computer nodig om via het netwerk toegankelijk te zijn.

Externe harde schijven met Ethernet-aansluiting zijn niet veel duurder dan externe schijven zonder deze functionaliteit, maar ze zijn een stuk flexibeler in het gebruik. De goedkoopste oplossing blijkt echter een interne harde schijf in een computer plaatsen en deze via het netwerk delen. Deze goedkope oplossing heeft echter vele nadelen: de computer moet altijd aanstaan (dat is duur in de energiekosten), als de computer ook voor andere werkzaamheden wordt gebruikt komt dat de snelheid niet ten goede, en een harde schijf die direct op de router is aangesloten is sneller bereikbaar dan een pc die op een willekeurige plek in het netwerk staat opgesteld.

Kortom, een externe netwerkdrive is het overwegen meer dan waard. Ze zijn te koop in verschillende capaciteiten, zelfs tot boven de 1 terrabyte. En natuurlijk kun je er meerdere in het netwerk hangen, zodat er geen beperking is aan de maximale capaciteit.

Vreemde eend poept in Microsofts kantoortuin


AMSTERDAM - Als multinationals als General Electric of Procter & Gamble rondshoppen voor software waarmee hun kantoorwerkers teksten opstellen, e-mailen en boekhouden, eindigen ze doorgaans voor één loket – of dat van Microsoft, met zijn Office-pakket, of dat van IBM, met zijn Lotus Notes.

Sinds donderdag zijn Amerika’s grootste industriële conglomeraat en het voedings- en levensmiddelenconcern klant bij een nieuwe aanbieder. Na een jaartje proefdraaien heeft Google zijn kantoorbundel geïntroduceerd, bestaande uit e-mail, tekstverwerker, spreadsheet (rekenvel) en agenda.
De eerste besparing is het beheer: de software staat online en hoeft dus niet op de pc van elke werknemer worden geïnstalleerd. Het Californische internetbedrijf bewerkstelligt dat de nieuwste versies steeds online staan en belooft dat bedrijven 99,9 procent van de tijd bereikbaar is. Wat e-mail betreft, krijgen bedrijven veel bewegingsvrijheid. Elke werknemer krijgt een mailbox met een omvang van 10 gigabyte.
‘We zitten hier niet in om Microsoft te pesten’, zegt David Girouard, baas van de divisie zakelijke software van Google, in The Washington Post. ‘We willen alleen klanten meer keuze bieden.’
Google Apps Premier Edition kan qua mogelijkheden niet tippen aan Lotus Notes van IBM of Microsofts Office (dat 450 miljoen gebruikers telt). Maar wat prijs betreft, lijkt het pakket onverslaanbaar. Microsoft Office kost bedrijven jaarlijks tussen de 60 en 120 dollar, op basis van contracten voor twee tot drie jaar. De bundel van Google kost 50 dollar per jaar.
Google Apps lijkt vooral een uitkomst voor werknemers die veel onderweg zijn of die zich op locaties bevinden waar ze niet over de laatste versies van de toepassingen hoeven te beschikken.
Google wil niet zeggen hoeveel personeel van General Electric en Procter & Gamble al is ‘ont-officed’. Maar elke eend uit de vijver is er een – en een te veel voor Microsoft.

zondag 25 februari 2007

Virginia betuigt spijt voor slavernij


De Amerikaanse staat Virginia heeft als eerste staat in de Verenigde Staten spijt betuigd voor haar slavernijverleden. Het Congres van de staat nam daartoe zaterdag unaniem een resolutie aan.
Het voorstel werd door het Huis van Afgevaardigden aangenomen met 96 stemmen tegen nul. Ook in de Senaat stemde iedereen voor. Een schuldbekentenis is het niet geworden omdat er dan schadeclaims kunnen komen van nabestaanden van slaven.
De volksvertegenwoordiging in Richmond, Virginia, toonde eerder al 'diep berouw' over deelname aan de sterilisatie van duizenden mensen tussen 1924 en 1979 onder het mom van eugenetica. 'Minder geschikten' moesten volgens die pseudowetenschap worden ontmoedigd of verhinderd dat ze zich voortplantten.
Het Congres in Washington heeft eerder spijt getoond over de behandeling van Japanse Amerikanen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in interneringskampen zaten opgesloten. President Clinton noemde in 1998 tijdens een bezoek aan Uganda de slavernij 'fout'. Tot een echte spijtbetuiging kwam het echter niet.

zaterdag 24 februari 2007

Welke digitaal is wat voor jou?


Bijna iedereen fotografeert tegenwoordig digitaal. De camera's worden ook steeds beter en de keuze steeds uitgebreider.
Toch is niet elke camera geschikt voor jou, het is belangrijk om een camera te kopen die past bij je eisen.
De belangrijkste onderdelen van een digitale camera zijn de lens en de beeldsensor. Dat laatste is een chip die uit miljoenen lichtgevoelige elementen bestaat die het invallende licht registreren. Er zijn twee soorten beeldchips: de CCD, deze biedt de beste kwaliteit; en de CMOS, deze is een stuk goedkoper dan CCD, maar biedt minder kwaliteit.
De lens is minstens zo belangrijk. Sommige fabrikanten vertrouwen op de producten van gespecialiseerde lenzenbouwers. Zo zijn bepaalde Sony camera's uitgerust met een lens van het gerenommeerde merk Zeiss-Ikon.
Om een camera te kiezen die bij je past zijn er twee belangrijke keuzes die je moet maken wat betreft de zoom en de megapixels. Er zijn twee soorten inzoommogelijkheden op een digitale camera:
Optisch inzoomen, hiermee wordt de lens zo ingesteld dat het onderwerp dichterbij staat zonder zelf dichterbij te zijn gekomen.
Digitaal inzoomen, hier wordt een stukje uit het oorspronkelijke beeld vergroot. Dit heeft hetzelfde effect als achteraf de foto uitsnijden in een fotobewerkingsprogramma. De pixels er tussen in worden er automatisch bij bedacht, wat de kwaliteit verslechtert.
De optische zoom is daarom het belangrijkst. Digitaal inzoomen kan eigenlijk genegeerd worden. Tegenwoordig bestaan er al camera`s met 11x optische zoom. De gemiddelde camera heeft ongeveer 3x optische zoom.
Bij een hoge optische zoom kun je er voor kiezen een camera met beeldstabilisator te nemen. Deze zorgt ervoor dat de kans op onscherpe foto`s door het niet stil kunnen houden van de camera, minder wordt. Dit wordt vooral belangrijk bij hogere zoom instellingen.
De kwaliteit van een foto is afhankelijk van de hoeveelheid megapixels. Dit zijn de aantal lichtgevoelige elementen van de beeldsensor, de resolutie. De hoeveelheid megapixels beslist hoe gedetailleerd een foto is en hoe groot de foto kan worden uitgeprint. Voor minimaal 10x15 cm is 3 of 4 megapixels voldoende. Maar de liefhebber die graag zijn foto`s wil bewerken en groot uit wilt printen, kan beter kiezen voor een model met 6 of 7 pixels.
Het verschil tussen een spiegelreflexcamera en een compactcamera is dat je bij de spiegelreflex door de zoeker precies ziet waar de lens een foto van maakt. Ook zijn alle instellingen, zoals sluitertijd, diafragma handmatig in te stellen. Dit is tegenwoordig echter ook mogelijk met een duurdere compactcamera. De spiegelreflex is een leuke camera voor de professionele fotograaf of de hobbyist. Voor je vakantiesfoto's kun je ook prima aan de slag met een compactcamera.
Toch is dat niet alles waar je op moet letten bij de aanschaf van een camera. Gebruiksgemak, batterijverbruik, fotokwaliteit, kwaliteit van de flitser, de afdruk vertraging en de kwaliteit van het LCD scherm zijn allemaal van belang.
Om de keuze te vergemakkelijken heeft de Consumentenbond 62 verschillende digitale camera`s getest, waaronder modellen van Canon, Olympus, Sony, Fuji en Panasonic. Als lid van de Consumentenbond heb je online toegang tot alle testresultaten. Wil je dus zekerheid op een goede aankoop, bekijk de resultaten van de digitale camera test op de site van de Consumentenbond.
Link: Test van de Consumentenbond

OM publiceert films van invallen zelf


Moderne voorlichting met video wordt wellicht uitgebreid naar districten.
Het is de media nog niet echt opgevallen, zegt voorlichtingschef Wim de Bruin van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie in Rotterdam, maar hij publiceert al weer enige tijd video bij persberichten.
"Het is een effectief middel om goed te vertellen wat er is gebeurd. We passen het vooral toe bij belangrijke arrestaties of invallen, en bijvoorbeeld bij onderscheppingen van drugs of wapens", aldus De Bruin.
Bij tijd en wijle waarschuwt het OM journalisten van bepaalde media, bijvoorbeeld De Telegraaf, bij belangrijke gebeurtenissen, maar dat is vaak niet mogelijk: "Je wilt niet dat er bij geheime acties een peleton journalisten op de hoogte is en in de aanslag staat."
De Bruin maakt de opnamen persoonlijk als een soort van camjo, een 'camerajournalist' die in zijn eentje verslagen maakt zonder verdere technische ondersteuning.
Spannende beelden"Dus ging er weer een nacht goeddeels aan", zo zegt hij berustend over de actie van afgelopen nacht in Amsterdam waarbij een arrestatieteam van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland een 29-jarige man met een Amerikaans paspoort met een grote partij wapens in huis aanhield.
De Bruin maakt er, zo is te zien, een sport van, om er een spannend verhaal van te maken. De stilte in het begin wekt de verwachtingen waarna de 'explosie' van de actie zelf in beeld komt. Deze is van een afstand gefilmd, en helaas ontbreekt de arrestatie van de man waardoor het filmpje abrupt overgaat in een rustige vertoning van de gevonden wapens.
De opnames komen in hoge resolutie beschikbaar voor media via Datiq. Het Landelijk Parket zet het videomateriaal op Datiq waardoor aangesloten omroepen en persbureaus op hetzelfde moment over de beelden beschikken. Datiq is de belangrijkste intermediair geworden voor doorgifte van beeldmateriaal naar de omroepen.
Vervolgens zet De Bruin ze om naar Windows Media zodat elke bezoeker van de website van het OM de beelden zelf kan bekijken. Het laatste filmpje is 3.3 MB groot en duurt een paar minuten. Mag iedereen de beelden gebruiken? De Bruin: "Jawel, het is in feite een videopersbericht. Die informatie is vrij."
Maar weinigen op internet nemen de beelden nog over, ook weblogs niet of nauwelijks. Het OM publiceert ze zelf niet op sites als YouTube en Shoobidoo, maar anderen mogen dat vrijelijk doen.
Het OM gaat na of deze vorm van publicatie ook geschikt is om in de districten toe te passen. Internationaal gebeurt het nog weinig weet De Bruin. De FBI publiceert wel video, maar koploper is US Customs die volgens De Bruin een hele videoafdeling hebben opgetuigd. Overigens bedient ook een site over corruptie bij US Customs zich van video.

vrijdag 23 februari 2007

Hans Waltimeyer, spy




The son of German immigrants, Hans Waltimeyer as he was originally known, was a tenant farmer near Albany, in the British Province of New York, when the war broke out.
As the Revolution was also the first American Civil War, Meyers was faced with the agony of choosing sides against many of his neighbours and family. Although there is some question as to his earlier allegiance, Meyers eventually sided with the British and was ever after a most zealous Loyalist. He recruited other loyal colonists for the Provincial Corps of the British Army, earning himself the rank of Captain. John Meyers served in the infamous Burgoyne Campaign that culminated in the decisive Battle of Saratoga.
But John Meyers made his greatest impression as a courier, spy, and guerrilla. He gained a legendary, almost superhuman reputation among both friend and foe. His enemies noted him for "courage and daring rather than brutality or ferocity," - although rebel mothers would threaten their children that Captain Meyers would "eat them" if they did not behave!
Unfortunately for John Meyers and his family, he had chosen the losing side. While King George III lost his colonies, his American supporters lost their land, their homes, their possessions - virtually everything they had. Banished from their former homes, about 4O,OOO Loyalists fled to Britain's remaining North American colonies. Captain Meyers led his family and about 400 disbanded troops to settle on Missisquoi Bay, at the northern end of Lake Champlain. While this settlement established an English presence in southern Quebec, Meyers himself was forced to move on; the British authorities did not want a man with Meyers' reputation living so close to the new border.
The Meyers family eventually settled on the Bay of Quinte in western Quebec; later Upper Canada. It was here that John Meyers' entrepreneurial spirit came to light. He was a farmer, the area's first miller, a boat builder and shipper, a brick maker, a trader, a brewer, a distiller, and more! He was a Justice of the Peace, a commander in the Militia, and first Master of the Masonic lodge. He was instrumental in establishing an agricultural fair, the local parish of the Anglican Church, and the earliest local government in the Province. He was an early emancipator of slaves, he had close relations with the Indians, and he was renowned for his generosity and hospitality. His energy and vision attracted other settlers and industries and soon a fledgling community developed, eventually becoming the City of Belleville, Ontario. John Meyers was the catalyst for "civilizing" the area; he died a wealthy and respected man, and soon after entered into the folklore of early Canada.
Klik hiernaast voor de FILM

CanalDigitaal naar private investeerder


De Nederlandse en Vlaamse satellietaanbieder komt in Angelsaksische handen.
CanalDigitaal en TV Vlaanderen worden eigendom van de Amerikaans/Britse investeringsmaatschappij Providence Equity Partners.
Dit betekent dat 2,5 jaar nadat CanalDigitaal overging van Vivendi Universal naar Nederlandse investeerders, het bedrijf weer doorverkocht is. Bedragen noemen de partijen niet, maar Airbridge-directeur Hans Wolfert spreekt van een 'hele goeie winst'.
"We hebben in november Lehman Brothers ingeschakeld voor het verkoopproces en stuurden aan op een veiling. Maar Providence liep daar op vooruit, en met succes. Vanaf dag één waren we zeer gecharmeerd van deze partij gezien hun goede mensen en ervaringen met media- en telecominvesteringen in Europa."
Providence heeft belangen in onder meer ProsiebenSat1 in Duitsland en TeleDanmark in Denemarken, en was tot 2006 mede-eigenaar van Casema.
Al begin 2006 heeft mede-investeerder Greenfield Capital Partners in Naarden haar belang van 35 procent in CanalDigitaal verkocht aan Airbridge. Deze houdt van haar 100 procent nog een 'aanzienlijk minderheidsaandeel' over aldus Wolfert.
Rabo Securities was als adviseur voor Providence Equity Partners betrokken bij deze transactie.
CanalDigitaal sloot het jaar 2006 af met 40.000 nieuwe registraties in het laatste kwartaal, het totaal aantal klanten komt daarmee ruim boven de 700.000.
TV Vlaanderen sloot het eerste halve jaar van haar bestaan af met meer dan 30.000 klanten.

donderdag 22 februari 2007

Goedkoopste Vista toch niet onaantrekkelijk


Microsoft gaat te ver met haar waarschuwing tegen de goedkope Vista-licentie, vinden geavanceerde gebruikers.

Goedkope versie Vista 'met risico's' schreven we maandag, na een publicatie van Computer Idee met een weerwoord van Microsoft.
Dat leidde tot nogal wat e-mail discussie. Microsoft geeft een zwartgallige voorstelling van zaken, zo was de teneur. De installatie van een OEM-versie van 88 euro verloopt probleemloos, omdat de dvd ook instructie biedt.
Bovendien wordt er een melding gegeven dat alle oude bestanden bewaard worden in een map genaamd Windows.old en niet verdwijnen met het formatteren.

Ook was er niet zoiets als een pré-installatiekit nodig om Vista te kunnen installeren. De schrijver van het artikel in Computer Idee, Martijn Overman, schreef ons dat die 'kit' niet nodig is: "Om er zeker van te zijn dat ik mij niet vergis, heb ik een installatie gedaan op een lege harde schijf. Met slechts de 'boxed' OEM-dvd was Vista in no time geïnstalleerd."
Zijn conclusie: "Het bevestigt wel mijn vermoeden dat Microsoft deze constructie liever niet aan de grote klok hangt, maar op allerlei manieren poogt duidelijk te maken hoe onverstandig het is voor de goedkoopste optie te kiezen. Maar ik deel de kritiek dat het niet verstandig is mensen zonder ervaring met het installeren van besturingssystemen een OEM-versie aan te raden. De groep voor wie deze optie wel interessant is, is echter aanzienlijk groter dan door Microsoft wordt geschetst."
In haar antwoord blijft Microsoft bij de eerder genoemde 'feiten' waaronder:"De systeembouwerversie kan men niet gebruiken om een oudere versie te upgraden. Men kan alleen een zogenaamde 'clean install' doen. Dit betekent onder andere dat alle andere geïnstalleerde software opnieuw geïnstalleerd zal moeten worden. Tevens zullen alle bestaande bestanden, e-mails, persoonlijke documenten en instellingen, voor installatie ge-backupped moeten worden en daarna handmatig terug gezet worden....
De systeembouwerversie kent een verplichte installatie via de OEM Preinstallation Kit (OPK). Dit is speciale software die systeembouwers in een installatieomgeving gebruiken om systemen/PCs te pre-installeren."

Nederlander onderschat griep schromelijk


Griep wordt in Nederland danig onderschat. Dat blijkt uit onderzoek van farmaceut Roche.

Nederlanders weten weinig van griep, zo blijkt uit het onderzoek onder ruim 1200 mensen. De ziekte wordt regelmatig verward met een onschuldige verkoudheid. Ook worden de gevolgen van griep ernstig onderschat. Meer dodenBijna driekwart van de bevolking denkt dat elk jaar minder dan 500 mensen sterven aan de gevolgen van griep. In werkelijkheid overlijden 1000 tot 2000 mensen jaarlijks aan de ziekte. Van de ondervraagden zegt 27% het afgelopen jaar griep te hebben gehad, terwijl in werkelijkheid maar 10% besmet was met het virus.
Ook blijkt dat de helft van de Nederlanders meent dat een loopneus bij griep hoort. Een loopneus is echter juist typerend voor verkoudheid. Uitzweten45% is ervan overtuigd dat gezond eten en vitaminepillen slikken voldoende bescherming biedt. Ook denkt 49% dat een goede ventilatie griep kan voorkomen. Dat is onjuist. Meer dan driekwart vindt onder de dekens en uitzweten de beste remedie tegen de ziekte. Meer dan 78% gaat dan ook niet naar de huisarts bij een griepje.

woensdag 21 februari 2007

PC Tools vernietigend over Windows Defender


Volgens een onderzoek dat PC Tools liet uitvoeren is Windows Vista onvoldoende beveiligd tegen spyware. Het bedrijf ziet daarom een mooie toekomst voor zijn eigen antispywareproducten.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Enex Testlab, een Australisch labo. In opdracht van PC Tools namen de onderzoekers drie antispywarepakketten een jaar lang onder de loep: Windows Defender, Spyware Doctor van PC Tools en Webroot Spy Sweeper.

Uit de resultaten van Enex zou blijken dat Defender aanzienlijk minder goed is in het blokkeren van softwarespionnen dan de andere twee. De Quick Scan-modus van Defender detecteerde bijna 47 procent van de aangeboden spyware, de grondige modus ving 53 procent op. Spyware Doctor en Spy Sweeper hielden respectievelijk 83 tot 89 procent en 63 procent tegen, aldus PC Tools.

De cijfers van Enex zijn wel positiever over Defender dan het onderzoek dat concurrent Webroot in januari publiceerde. Daarin werd gesteld dat Defender slechts zestien procent van de aangeboden spyware tegenhoudt, tegen honderd procent voor het eigen product. Maar over dat onderzoek was veel discussie, omdat Webroot tijdens de test slechts 25 spyware-programma's aanbood. Op het internet zwerven duizenden verschillende softwarespionnen rond.

Microsoft kampt de laatste tijd wel meer met kritiek op zijn beveiligingsinitiatieven. Zo concludeerde een recent vergelijkend onderzoek van Virus Bulletin dat Microsoft OneCare een onvoldoende verdient voor het detecteren van virussen, een bedenkelijke eer die ook producten van G Data, McAfee en Norman te beurt viel.

Een van de redenen voor de wildgroei aan vergelijkende onderzoeken ligt mogelijk bij de ongerustheid van makers van beveiligingssoftware over de intrede van Microsoft in het segment en de beslissing om Windows Vista met een aantal beveiligingsfuncties uit te rusten. Over dat onderwerp zijn onder meer Symantec en Microsoft eind vorig jaar slaags geraakt.

dinsdag 20 februari 2007

Vanaf dit jaar kunt u uitsluitend met een DigiD-inlogcode uw aangifte inkomstenbelasting doen.


Doet u uw aangifte elektronisch met het aangifteprogramma van de Belastingdienst? Of regelt u uw aangifte via internet? Dan heeft u vanaf dit jaar een DigiD-inlogcode nodig om aangifte te doen. DigiD spreekt u uit als “die-gie-dee”, en het staat voor Digitale Identiteit. Vanaf nu ondertekent u uw aangifte dus niet meer met uw vijfcijferige pincode. De DigiD-inlogcode is makkelijk aan te vragen via www.digid.nl
Vraag uw DigiD-inlogcode hier aan.

Voor doe-het-zelver is Windows Vista niet duur


Handige computeraars kunnen tot 70 procent besparen op Windows Vista, meldt ComputerIdee. Het blad doelt op de speciale versies van Vista, die worden geleverd aan bedrijven die hun eigen computers bouwen, zoals de ketens Paradigit en MyCom. Die kunnen de software met forse korting inslaan, voor 89 euro.

Voorheen mochten deze bedrijven hun pakketten niet verkopen aan particulieren, maar de voorwaarden zijn veranderd, bevestigt Microsoft. Het Amerikaanse softwarebedrijf heeft een uitzondering gemaakt voor particulieren die hun eigen systeem bouwen met onderdelen die ze bij een winkel of distributeur kopen.

‘We doen er absoluut niet geheimzinnig over’, zegt een woordvoerder van Microsoft Nederland. ‘De voorwaarden zijn gewoon te vinden op onze website.’ Volgens hem kleven er wel nadelen aan de zogeheten oem-versies (original equipment manufacturer) van Windows.
Zo kunnen de pakketten niet gebruikt worden om een bestaande versie van Windows op te waarderen naar Vista. ‘De installatie wist alle bestaande informatie van de harde schijf van een pc’, aldus de zegsman. Voor de installatie is tevens extra software nodig, die met wat speurwerk online is te vinden.

Een groter nadeel is dat consumenten bij problemen geen ondersteuning krijgen. ‘Volgens de voorwaarden wordt die door de bouwer van de pc gegeven – in dit geval de winkel of de particulier zelf’, aldus Microsoft. ‘Bij pech kan de consument duurder uit zijn, omdat hij alsnog een volledige versie moet aanschaffen.’ Ook is de oem-licentie niet overdraagbaar: de software mag niet van de originele computer worden afgehaald en op een andere pc worden gezet.

Windows Vista werd drie weken geleden voor consumenten op de markt gebracht, nadat de software vorig jaar november al beschikbaar kwam voor grote ondernemingen. De eenvoudigste versie, Home Basic, is te koop vanaf 279 euro. Een upgrade voor gebruikers die Windows XP al op hun computer hebben staan, kost 129 euro. De uitgebreidste versie, Ultimate Edition, heeft een adviesprijs van 549 euro, of 369 euro voor een upgrade.

TFT-schermen, is bigger better?


TFT-schermen worden steeds goedkoper en groter. Betaalde je in 2003 meer dan € 300 voor een 15 inch scherm, nu heb je voor € 250 of minder al een monitor van 19inch.

De Consumentenbond testte 11 verschillende monitoren, waarvan er geen een slecht uit kwam en de prijzen betaalbaar waren. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, voordat je tot aanschaf overgaat:
Kies voor een monitor die een DVI-ingang heeft. Met deze digitale aansluiting is de beeldkwaliteit hoger;
Een monitor met ingebouwde netvoeding scheelt een rondslingerend doosje;
Een glanslaag op het scherm ziet er chique uit, maar reflecties zorgen voor een minder goede beeldkwaliteit;
Let op de lengte van de kabels. Sommige hebben kabels van krap 150 centimeter;
Kies alleen breedbeeld als je veel films wilt bekijken.
Een enkele keer komt het voor dat een TFT-scherm constant een zwart, wit of gekleurd puntje laat zien. In dat geval is een (sub)pixel defect. Kapotte pixels komen niet zo vaak voor, maar ze zijn wel erg hinderlijk. Zowel voor, tijdens als na de test van de TFT-schermen, is slechts één defecte pixel gezien.

Hoewel pixelfouten weinig voorkomen, geeft geen van de fabrikanten 100% garantie tegen fouten. Zelfs de strengste norm laat het toe dat er meerdere pixels stuk zijn. Maak als het lukt afspraken met de winkelier over het omruilen van de monitor in geval van een kapotte pixel.
Of koop de monitor bij een winkel waar je makkelijk kunt ruilen als het product niet bevalt.
Heb je het scherm nog op proef? Controleer het dan meteen met een speciaal programma op defecte pixels.

maandag 19 februari 2007

Second Life lijkt veel op piramidespel


IBM, Philips en ABN Amro: allemaal hebben ze een plaatsje veroverd in de computer­hit van 2007, Second Life. Marketingtrucs misschien, maar niet zonder risico. Voor de speler welteverstaan. Second Life valt het best te omschrijven als een echte wereld, maar dan op de computer: een uit de hand gelopen computerspel. Honderdduizenden computeraars van over de hele wereld doen mee aan deze virtuele wereld. Dat kan heel eenvoudig: het internet op, aanmelden en klaar.
Op het computerscherm verschijnt een wereld die bijna niet van echt te onderscheiden is: je kunt wandelen op Times Square in New York,of een proefrit maken in een Toyota of BMW. Uiteindelijk draait het, zeggen critici, in Second Life maar om twee dingen: seks en geld. Seks is volop voorhanden, geld niet. Bezoekers kunnen hun echte Amerikaanse dollars bij de beheerder van het programma inwisselen voor Linden Dollars, de munteenheid van het spel. En daar zit nu juist een groot risico, constateert Wim Boonstra, hoofdeconoom van de Rabobank. In het laatste Rabo- themabericht belicht hij de economische wereld van Second Life.
Linden Lab, de bedenkers van Second Life, regeert ‘ met dictatoriaal gezag’, constateert Boonstra. Linden Lab verdient flink aan het spel door echte dollars in te wisselen voor virtuele lindendollars. Als een echte centrale bank creëert Linden Lab daarmee geldscheppingswinst: de verkoopwaarde van de lindendollar ligt aanzienlijk hoger ligt dan de materiaalkosten ervan. En die zijn in een virtuele wereld gering. Een wereld waarin het draait om geld, met als enige toezichthouder een commerciële despoot die er zelf aan verdient, is een uitgelezen kans voor criminele witwaspraktijken, constateert Rabobankeconoom Boonstra.
Het enige wat Linden Lab daartegen doet, is de valutahandel stilleggen als er te grote bedragen uit het spel worden gesluisd. Maar met twee miljoen geschatte bezoekers kunnen er nog heel wat lindenbiljetten worden omgewisseld voor wit, hard Amerikaans geld. Met lindendollars is geld te verdienen, vooral door virtuele projectontwikkelaars. Ze kopen een stukje grond en kruipen enkele uren tot dagen achter de pc, om een flink gebouw te programmeren. Die kastelen gaan voor flinke virtuele bedragen van de hand, vooral naar mensen die met slim spelen veel geld hebben verdiend. Of naar mensen die de echte en de virtuele wereld moeilijk van elkaar kunnen onderscheiden, en maandsalarissen omwisselen voor geld dat alleen op hun beeldscherm bestaat. Leuk of gevaarlijk? Vooral het laatste, constateert Boonstra. Want het spel vertoont gevaarlijke trekjes. Allereerst die van een piramidespel. Virtuele banken schermen met hoge rende­menten, soms tot 44 procent. Ze claimen die opbrengst te halen door te investeren in virtueel onroerend goed. Boonstra: „ Critici stellen dat het hier een piramidespel betreft, waarbij met de inleg van nieuwkomers de rendementen van eerdere beleggers worden uitgekeerd.” Daarnaast blijft Second Life een ‘zero sum game': alleen het geld dat door mensen ín het spel wordt gestopt, kan er weer uit gehaald worden.

zondag 18 februari 2007

Ruimte op de Harde Schijf


Een nieuwe harde schijf is vol voor je het weet. Waar ben je al die ruimte aan kwijt?

Een nieuwe pc of een gloednieuwe harddisk in je computer heeft zeeën van ruimte. Een tijdje later blijk je opeens geen plek meer te hebben om - laten we zeggen - een film op te slaan. Waar is al die ruimte naartoe?

Je kunt natuurlijk per directory (of map) kijken wat er zoal instaat. Dat is de meest secure manier, maar ook bijzonder tijdrovend. Met een programma als WinDirStat zie je een stuk sneller door welke bestanden je kostbare harde schijf zo vol staat. Na installatie van WinDirStat analyseert het programma automatisch je harde schijf of schijven. Vervolgens kun je per map in één oogopslag zien waar de grote bestanden zitten. In het onderste scherm zie je de relatieve bestandsgrootte per type bestand. Een klik op een bestand laat je in de directory-boom in het bovenste scherm zien waar het bestand zich precies bevindt. Je kunt er dan voor kiezen het bestand te verwijderen of verplaatsen naar een backup-locatie. Uiteraard kun je ook helemaal niets doen, een goed idee voor bijvoorbeeld het grote bestand pagefile.sys: zonder dat bestand wordt Windows bijzonder ongelukkig...

zaterdag 17 februari 2007

Internetaanbieders starten geschillencommissie


Een aantal Nederlandse providers gaat een geschillencommissie vormen. Vanaf mei kunnen consumenten bij deze instantie terecht met klachten over hun internetaanbieder.

Partijen die meedoen aan de commissie zijn onder meer KPN, Orange, Tiscali, XS4All, Speeding en de kabelbedrijven @Home, UPC en Casema. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle aanbieders van internet en aanverwante diensten zich bij dit rijtje aansluiten.

De geschillencommissie komt er op verzoek van de Consumentenbond. Een veelgehoorde klacht bij deze organisatie is dat problemen bij internetproviders traag en niet goed worden opgelost. Klachten over televisie en telefonie kunnen straks overigens óók bij de nieuwe geschillencommissie worden ingediend. Zo ontstaat één loket, wat met name handig is voor mensen die hebben gekozen voor triple-play (internet, televisie en telefonie).

De Consumentenbond dringt al sinds midden jaren negentig aan op een geschillencommissie van deze aard, zegt woordvoerder Ewald van Kouwen. "Twee jaar geleden zijn we er echt over gaan onderhandelen." Dat er inmiddels alweer zoveel tijd is verstreken, komt volgens hem omdat het om complexe materie gaat. Zo moesten de voorwaarden van de aanbieders gelijk worden getrokken.

De geschillencommissie moet volgens de woordvoerder niet worden verward met toezichthouders zoals de NMA of de Consumentenautoriteit, die bevoegd zijn om boetes uit te delen. "Zo werkt het niet. De commissie kan een vonnis vellen. Als een internetprovider zich aansluit, legt hij zich bij dat vonnis neer." Aangezien alle grote internetproviders meedoen, verwacht hij dat de overgebleven bedrijven snel zullen volgen.

Blu-Ray vs HD-DVD


Blu-ray en HD-DVD zijn twee concurrerende formaten, maar met hetzelfde doel: het vervangen van de DVD-schijf. Hoewel beide soorten schijfjes duidelijk verschillen en niet uitwisselbaar zijn, tonen Blu-ray en HD-DVD ook minstens net zo veel overeenkomsten.

De hoge opslagcapaciteit en mogelijkheden voor geavanceerde videocoderingen maken Blu-ray en HD-DVD schijven geschikt om films in HD-resolutie op te slaan. In beide gevallen betreft het 12 centimeter discs, hetzelfde formaat als CD's en DVD's. Hierdoor kun je in zowel Blu-ray als HD-DVD spelers ook probleemloos oude CD's en DVD's afspelen.
De grote technische verschillen met de huidige DVD's komen ook overeen: allereerst past op beide soorten nieuwe schijfjes véél meer data dan op een DVD, daarnaast komt er ook ondersteuning voor krachtigere video codering. Bij DVD wordt het ‘ouderwetse' MPEG2 gebruikt, HD-DVD en Blu-Ray kunnen beide gebruik maken van de nieuwere, en efficiëntere VC1 en H.264 compressie standaarden.
In het kamp van Blu-ray vind je de meeste elektronica bedrijven gericht op de consument, de standaard die oorspronkelijk door Philips en Sony is ontwikkeld als opvolger van de DVD. Technisch gezien is Blu-ray op veel vlakken superieur aan HD-DVD, waardoor op een Blu-ray schijf per laag 27 GB data kan worden opgeslagen.
Ook hier worden meteen dubbellaags varianten geïntroduceerd en Blu-ray discs met 4 of zelfs 8 lagen zijn in ontwikkeling. Een belangrijk onderdeel van de Blu-ray standaard is de ondersteuning voor zogenaamde Java-code. Hiermee kunnen er zeer interactieve menu's op een Blu-ray disc geplaatst worden, met veel meer mogelijkheden dan wat we nu van de DVD gewend zijn.
HD-DVD is oorspronkelijk ontwikkeld door de bedrijven Toshiba en NEC onder de naam AOD, Advanced Optical Disc . HD-DVD heeft een opslagcapaciteit van 15 Gigabyte, dat betekent dat er ruim drie keer mee informatie op een HD-DVD dan op een normale DVD geplaatst kan worden. Net als bij de huidige DVD komen er echter ook varianten met twee lagen, wat de totale capaciteit op 30 GB brengt. Een variant met drie lagen is zelfs ook al in ontwikkeling.
De nieuwste versie van de Nero brandsoftware biedt volledige ondersteuning voor het branden van Blu-ray en HD-DVD discs. De software werkt identiek als met CD's en DVD's met als enige verschil dat er nu 25 GB op één schijfje past.
De Consumentenbond heeft Blu-ray branders getest, waarbij ze gebruik maakten van de Nero CD/DVD Speed test-software. Beide Blu-ray drives zijn getest met BD-R schijven van Imation en Philips. Als lid van de Consumentenbond heb je online toegang tot alle testresultaten. Wil je dus zekerheid hebben van een goede aankoop, bekijk dan de testresultaten van dit onderzoek.

vrijdag 16 februari 2007

Microsoft meldt nieuw Word-lek


Een nieuw lek in Word kan worden uitgebuit door kwaadwillende gebruikers, met corrupt geheugen tot gevolg.
Beveiligingsbedrijf Secunia bevestigt Microsofts verhaal en raadt gebruikers aan geen verdachte Office-bestanden te openen. Voorlopig zijn er nog geen meldingen van misbruik ontvangen.

Microsoft onderzoekt het lek in Microsoft Office 2000 en Microsoft Office XP en werkt op dit moment aan een update. Het lek is ook toegevoegd aan de definities van Windows Live OneCare. Mensen die hun computer scannen, worden onmiddellijk op het lek gewezen en hoeven, zodra de update beschikbaar is, niet meer handmatig te updaten.

Voor meer informatie over dit probleem kunt u terecht op de Microsoft Security-blog .

Microsoft Patchdag: 12 patches


Microsoft heeft op de maandelijkse patchdag twaalf patches uitgebracht, waarvan zes als 'kritiek' en de overige zes als 'belangrijk' zijn aangemerkt.

Op de maandelijkse Patch Tuesday bracht Microsoft twaalf patches uit. De patches dichten in totaal twintig lekken in Office (9 lekken), Windows (8 lekken) en Internet Explorer (3 lekken).

Wanneer je Automatische Update ingeschakeld hebt, krijg je de patches automatisch binnen. Je kunt ook de Microsoft Update site bezoeken of de updates handmatig via onderstaande links downloaden.
De eerste 'kritieke' patch dicht een lek in HTML Help. Aangezien een exploit ieder moment kan verschijnen, wordt aangeraden de patch direct te installeren.
Voor het tweede lek, in Microsoft Data Access Components, zijn exploits bekend en de patch dient dus eveneens direct te worden geïnstalleerd.
De derde patch is voor de Microsoft Malware Protection Engine en wordt automatisch binnengehaald door de software.
De vierde en vijde patch dichten gezamelijk acht lekken (zes en twee) in Office-software en moeten - gezien het active misbruik - direct worden geïnstalleerd.
De laatste patch dicht drie lekken in Internet Explorer en zou eveneens direct geïnstalleerd moeten worden.
De eerste drie patches die als 'belangrijk' zijn aangeduid dichten lekken in Step-by-Step Interactive training, de Windows Shell en Windows Image Acquisition. Er zijn nog geen exploits bekend.
De derde patch is voor Microsoft OLE Dialog en kan via RTF-bestanden misbruikt worden. De laatste twee 'belangrijke' patches dichten lekken in Microsoft Foundation Class en de RichEdit component van Windows en Office (ook op de Mac).

Overigens is Windows Vista niet kwetsbaar voor de lekken in Windows-componenten en Internet Explorer. Office-patches dienen echter wel (indien van toepassing) geïnstalleerd te worden.

zondag 11 februari 2007

Noorden van New York bedolven onder meters sneeuw


OSWEGO - 11-02-2007 - Het noorden van de staat New York heeft het zwaar te verduren door het aanhoudende winterweer.
Op sommige plaatsen is in zes dagen tijd bijna 2,5 meter sneeuw gevallen en voorlopig lijkt het er niet op dat de sneeuwval ophoudt, meldden lokale media.

Mensen moeten hun ramen op de eerste verdieping inmiddels gebruiken om buiten en binnen te kunnen komen. Veel gebouwen hebben zwaar te lijden onder de last van de sneeuw. Op veel plaatsen zijn daken ingestort.
De gouverneur van New York heeft de noodtoestand afgekondigd in sommige noordelijke delen van de staat.

zaterdag 10 februari 2007

Ruim twintig arrestaties in onderzoek naar spam


De politie heeft deze week 21 mensen opgepakt in drie internetcafés in Amsterdam. Twaalf van hen zouden zich bezighouden met het versturen van spam. De overige negen verbleven illegaal in Nederland. Zij zijn overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

De arrestaties maken deel uit van een grootschalig onderzoek naar oplichting door West-Afrikaanse netwerken. Volgens de politie versturen zij grote hoeveelheden spam vanuit de internetcafés. Ze benaderen de slachtoffers via e-mail en vertellen dat ze veel geld kunnen krijgen. Om voor een erfenis of loterij in aanmerking te komen, dienen de slachtoffers wel zelf eerst een bedrag over te maken.

De slachtoffers moeten vervolgens naar Nederland reizen om hun geld in ontvangst te nemen, maar krijgen uiteindelijk niets. Geld dat wordt verdiend met de zogenoemde 419-fraude, een verwijzing naar een Nigeriaans wetsartikel, wordt volgens de politie veelal gebruikt voor andere criminele activiteiten. De slachtoffers die aangifte hebben gedaan, hebben bedragen betaald variërend van 8500 euro tot 2,5 miljoen euro.

Sinds oktober zijn 59 verdachten aangehouden. Bij de actie van deze week zijn harde schijven en valse identiteitsbewijzen in beslag genomen. Het onderzoek draagt de naam Apollo en richt zich op valsheid in geschrifte, het vervalsen van reispassen en betaalpassen, oplichting en witwassen.

Google kiest voor Groningen


Glasvezel en 30 megawatt aan energievoorziening voor bijna 20.000 m2 groot datacentrum in Eemshaven trekt een grote klant aan.

Trouw meldt vandaag dat Google de grootste huurder wordt van het nieuwe datacenter in de Eemshaven in Groningen.
Dat betekent dat 's werelds grootste zoekbedrijf in Groningen een belangrijk deel van de opslag van de zoekindex en van andere diensten zoals YouTube zal stallen.

De contouren van het datacenter zijn in beeld en tekeningen ervan te zien bij TCN SIG Telehouse. Dit bedrijf heeft al een datacenter in het Zernike-complex in Groningen en bouwt ook in de Eemshaven.

Met de ontwikkeling en bouw van het Eemsdelta-center is een bedrag gemoeid van 55 miljoen euro. Klanten zoals Google zullen nog eens een bedrag van naar schatting 70 tot 100 miljoen investeren in apparatuur.

De stabiele energievoorziening en de hoge ligging zijn doorslaggevend geweest voor de keuze voor de provincie Groningen, behoudens de nog altijd goedkope grond in het aanvankelijk mislukte zwaar gesubsidieerde project Eemshaven. Groningen geeft nu Amsterdam het nakijken als centrum van hosting en verbindingen voor internet.

In de Randstad blijkt het elektriciteitsdistributienet te kwetsbaar, zegt de provincie Groningen. De huidige Eemscentrale is stabiel, terwijl de voorzieningen verder worden uitgebreid door RWE en Nuon.

Als het complex volledig draait, dat wil zeggen met meer dan 100.000 servers, dan is zeker 30 megawatt (30.000 kilowatt) aan energie nodig. Voor internethosting gaat energievoorziening de komende decennia naar verwachting een doorslaggevende rol spelen bij de keuze van locaties.

Ten tweede speelt de 'hoge' ligging een rol. De Eemshaven ligt drie meter boven NAP. Amerikanen zijn, zeker sinds de overstroming van New Orleans, wat banger voor nattigheid.
Voordelig is ook dat het Amerikaanse telecombedrijf Tyco Telecom enige jaren geleden een intercontinentale glasvezel kabel aan land heeft gebracht in de Eemshaven.

Met de contracten zoals die tot nu toe zijn gesloten is inmiddels circa 70 procent van het gebouw bij oplevering gevuld. Het bestaande Telehouse Center in de stad Groningen is volledig bezet.
Met de komst van het Eemsdelta-center is structureel werkgelegenheid gemoeid van circa 40 tot maximaal 80 banen. Deels zijn dat mensen die in dienst zijn van de klanten en deels is dat onderhouds- en beveiligingspersoneel in dienst bij TCN SIG, met daarnaast nog medewerkers van exploitatie- en onderhoudsbedrijven die diensten leveren aan de huurders van het datacenter.

Belastingaangifte via pc werkt niet



RIJSWIJK (ANP) - Door een softwarefout van de fiscus kunnen computers met Windows 98 en opvolger Millennium de belastingaangifte niet versturen. Dit meldt De Telegraaf.De softwareproblemen komen pas aan het licht zodra de aangifte al helemaal is ingevuld en wordt verstuurd. De Belastingdienst adviseert voorlopig geen elektronische aangifte te doen. Naar verwachting zijn de problemen vóór 1 april opgelost.

vrijdag 9 februari 2007

Lidl en Aldi leveren de beste notebook-service


Enige tijd terug inventariseerden wij via een poll op de website Computerconsument.nl ervaringen met de service van fabrikanten van notebooks. Deze peiling leverde een stroom aan reacties op.
Opmerkelijk is dat, als het om de service gaat, de merken van de goedkope grootgrutters Lidl en Aldi (respectievelijk Targa en Medion) het veruit het best doen. Als het om goede ervaringen gaat staan ze bovenaan de lijst en bij de slechte ervaringen onderaan. Asus is in beide gevallen een goede derde.
Wie problemen krijgt met een notebook is vrijwel altijd afhankelijk van een goede service. Iemand die een beetje handig is, kan bij een desktop computer bijvoorbeeld nog wel zelf de kast open maken om hardware te vervangen, maar bij notebooks kun je dat eigenlijk wel vergeten. Zelfs veruit de meeste zaken die dergelijke apparaten verkopen wagen zich nauwelijks aan een reparatie en vrijwel altijd wordt het notebook daarom naar de fabrikant gestuurd. Van hem ben je dus in eerste instantie afhankelijk en daarom is diens service erg belangrijk. Natuurlijk speelt de kwaliteit van het product ook een belangrijke rol, maar alles kan wel eens een mankement vertonen en dan is het wel zaak dat je daar als consument zo min mogelijk hinder van ondervindt.
In onze poll ging het om de beoordelingen zeer goed, goed, matig, slecht en zeer slecht. Om te weten of men goed of slecht over de fabrikant oordeelde werden in het eerste geval de beoordelingen 'zeer goed' en 'goed' bij elkaar opgeteld en in het tweede geval 'slecht' en 'zeer slecht'. In bijgaande ranglijst is het percentage van beide bij elkaar getelde beoordelingen vermeld, met daarachter tussen haakjes de afzonderlijke percentages 'zeer goed' en 'goed'.
Dat Targa en Medion (de computermerken van Lidl en Aldi) zo goed uit de bus komen lijkt verrassend, maar het is wel verklaarbaar. Stel dat een notebook kapot gaat, dan heeft het bij winkels als Aldi en Lidl weinig zin om daarmee bij de kassajuffrouw aan te kloppen, want die kan je echt niet verder helpen. Trouwens, die gekkigheid willen zulke bedrijven ook helemaal niet in hun winkel hebben. Vandaar dat ze met alle fabrikanten van dergelijke producten heel strakke afspraken maken. Bijvoorbeeld dat ze alleen mogen leveren als ze ook zelf het hele nazorgtraject voor hun rekening nemen. En bovendien willen ze tevreden klanten, dus de kwaliteit moet ook goed zijn, want van klachten houden ze niet. Vandaar dat een garantietermijn van 3 jaar bij hen een keiharde eis is. Drie jaar garantie bij de kruidenier; kom daar maar eens om bij
welk groot computermerk dan ook. Wie bij de Aldi een printer van HP koopt krijgt drie jaar garantie, overal elders geeft HP maar 1 jaar!
Ondertussen werkt de policy van de twee winkelbedrijven wel. Medion en Targa leveren maar al te graag aan deze twee grootmachten in Europa en ze doen er dan ook alles aan om het aantal klachten over hun producten zo klein mogelijk te houden. Gevolg: goede kwaliteit en efficiënt werkende organisaties om problemen te verhelpen.
Uit onze inventarisatie blijkt dat notebookgebruikers vaak een grote afhankelijkheid van de fabrikanten wordt opgedrongen. Naar hen wordt je door de winkel doorverwezen, je moet er zelf maar contact mee opnemen en eventueel ook zelf het kapotte apparaat naar opsturen. En als de fabrikant het laat afweten, moet je maar zien hoe je je redt.
Bedenk echter dat dit in feite niet hoeft. Wie vindt dat hij door de fabrikant niet goed wordt geholpen en van het kastje naar de muur wordt gestuurd, kan uiteindelijk altijd gewoon terecht bij de winkel waar hij de computer heeft gekocht. Ook al is dat bijvoorbeeld de Aldi.

De verkoper is immers wettelijk verplicht een goed product te leveren en hij blijft dan ook aansprakelijk als er gebreken moeten worden verholpen. De schuld afschuiven op een derde partij (een fabrikant, een reparatiecentrum o.i.d.) als iets niet goed gaat, is wel een veelvuldig toegepaste methode, maar volkomen onjuist.
Wie problemen heeft met iets wat hij heeft gekocht, moet altijd zijn bij degene waarmee hij zaken heeft gedaan en dat is de verkoper. En hoe die voor een oplossing zorgt (door goede afspraken met de fabrikant te maken, met een reparatiecentrum of door zelf te repareren) is zijn probleem en niet dat van de consument.

Tip: een normaal account in Vista


Maak een account zonder admin-rechten in Windows Vista: wel zo veilig.

Standaard inloggen als Administrator of Beheerder is niet direct veilig. Ook als je Windows Vista draait, is het aan te raden als gebruiker met beperkte rechten in te loggen.
In Vista (Engelse versie) stel je dit als volgt in:
Klik op Start, Control Panel en ga naar User accounts (bij User Accounts and Family Safety)
Maak onder Manage another account een nieuw account door te klikken op Create a new account
Tik de gewenste naam voor de gebruiker in en controleer of Standard user geselecteerd is en klik op Create account
Klik nu op je nieuw aangemaakte account onder Manage another account
Selecteer bij Change an account de optie Create a password
Verzin een goed wachtwoord: bij Microsoft kun je de sterkte controleren

Consumentenbond eist gebaar KPN voor voip-sores



KPN geeft de problemen rond InternetPlusBellen toe, dus moet het bedrijf over de brug komen van de Consumentenbond.

De bond eist, opgeteld, vier zaken van KPN:
KPN moet de problemen met internetbellen daadwerkelijk oplossen;
KPN moet aangeven hoeveel klanten ze wél aankan en zich tot dat aantal beperken;
KPN moet heldere informatie geven waar haar klanten aan toe zijn, inclusief een concrete belofte over levertijden bij elke aanvraag;
KPN moet een 'substantieel gebaar maken' naar de gedupeerden.

KPN erkent dat veel klanten problemen ondervinden met 'InternetPlusBellen'. Zij kampen met technische of administratieve narigheid. Volgens Eelco Blok, binnen de raad van bestuur van KPN verantwoordelijk voor InternetPlusBellen, was er nog geen dienst van KPN die zo snel nieuwe klanten trok.

Dit heeft zijn tol geëist, aldus Blok eerder deze week: bij 5 procent van de aansluitingen ging het volgens hem mis. "Het waren soms drama's. Ik had na sommige brieven en e-mails van klanten het schaamrood op de kaken staan."

Eind december heeft KPN om die reden de werving van nieuwe klanten voor InternetPlusBellen stopgezet, waardoor de aanwas van, tot dan 20.000 aanmeldingen per week, daalde tot 5.000 tot 10.000.
KPN huurde meer krachten in voor de afwikkeling van de aanvragen. Ook zette KPN teams op om de ergste klachten te behandelen.

De bond vindt dit niet genoeg: "Het is duidelijk dat KPN de problemen, die reeds geruime tijd duren, niet snel kan oplossen. De maatregelen die KPN deze week wereldkundig maakte, heeft het telecombedrijf reeds eerder verkondigd, maar die hebben tot nu toe niet tot succes geleid."
Genoegdoening vindt de bond bijvoorbeeld een periode gratis internet en telefonie. "Die periode moet in reële verhouding staan tot de periode dat mensen niet of niet goed gebruik hebben kunnen maken van 'InternetPlusBellen'." In individuele gevallen coulance betrachten vindt de bond ontoereikend.

Volgens de woordvoerder van KPN is het niet nodig om op de eisen van de bond in te gaan: "In hun brief noemen ze duizend klachten. Van deze klachten is inmiddels ruim de helft afgehandeld. In totaal zijn inmiddels heel veel klachten weggenomen, wat vooral een gevolg is van de vermindering van de aanname van nieuwe aanmeldingen."

Ook heeft KPN het pakket voor zelfinstallatie vereenvoudigd: "72 procent van de aanvragers vraag zo'n pakket aan, dus dat scheelt veel. Ook bleken veel mensen niet te weten dat ze even moeten bellen om de lijn te activeren. Nu bellen we ze na, om hen daarop te attenderen."

Van algemene genoegdoening wil KPN ook niets weten: "In sommige gevallen is coulance op zijn plaats, maar dat verschilt te zeer per geval om iedereen dat aan te bieden." De woordvoerder zegt dat de gemiddelde tijd tussen aanvraag en het werkend hebben van de verbinding van InternetPlusBellen momenteel vijf weken beloopt..

76.000 woningen op glas in Nederland



Er liggen in Nederland 111.500 glasvezelaansluitingen naar woningen, waarvan er 76.000 in gebruik zijn, zegt Stratix.

Adviesbureu Stratix baseert dit gegeven op resultaten van eigen onderzoek. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een eerste inventarisatie in 2006 van Netkwesties voortgezet. Stratix zal een periodiek overzicht publiceren.

In het overzicht is een onderverdeling gemaakt naar aansluitingen en het aantal aansluitingen dat werkelijk in gebruik was in december 2006. De verdeling, afgerond, met tussen haaksjes het aantal in gebruik:
  • Studentencomplexen: 40.000 (40.000)
  • Gemeentelijke initiatieven: 30.000 (22.500)
  • GNEM: 27.000 (1.000)
  • Lijbrandt: 14.000 (12.500)
De GNEM en de daaraan verbonden provider XMS zijn eigendom van Reggefiber en leggen privaat glasvezelverbindingen aan, vooral in samenwerking met woningbouwverenigingen. Lybrandt, inmiddels ook gecontroleerd door Reggefiber, legt glas in de bollenstreek.

Enschede is dankzij het door KPN overgenomen Casanet koploper, met 8.000 glasvezel aansluitingen in gebruik, Nuenen volgt met 6.500 aansluitingen in gebruik, in Wageningen genieten 4.200 studenten van glas en in Hillegom zijn 5.000 woningen voorzien van snelle diensten waaronder HDTV.

Stratix zette ook op een rij hoeveel er eind 2007 en eind 2009 aan aansluitingen in totaal wordt voorzien:
  • Studentencomplexen: 43.000 43.000
  • Gemeentelijke initiatieven: 139.000 - 181.000
  • GNEM: 129.500 - 129.500
  • Lijbrandt: 64.500 - 224.500

Dit betekent dat er eind dit jaar 377.000 glasaansluitingen in Nederland zijn en eind 2009 580.000. Daarbij zijn de plannen voor na 2007 van de Reggefiber-groep nog niet duidelijk. Zoals de plannen er nu voor liggen, worden Arnhem en Haarlem de grootste verglaasde steden.

KPN zet tegenover glas VDSL en komt dit jaar tot 300.000 aansluitingen volgens Stratix. Daarna stijgt dat tot 1,5 miljoen eind 2009 en ruim 8 miljoen eind 2010. Wat de kabelaars met hun hogesnelheidtechnologie Docsis 3 gaan doen is niet bekend.

Kassa voor oprichters en financier YouTube


UTRECHT/NEW YORK - 08-02-2007 - De verkoop van YouTube eind vorig jaar voor 1,65 miljard dollar (1,28 miljard euro) aan Google heeft de oprichters en de geldschieter van de populaire videowebsite bepaald geen windeieren gelegd. Zij ontvingen voor honderden miljoenen dollars aandelen Google.

Dat blijkt uit documenten die woensdag bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC werden ingediend. De twee oprichters van YouTube, Chad Hurley en Steven Chen, kregen ieder een aandelenpakket ter waarde van respectievelijk 345 miljoen en 326 miljoen dollar. De eerder vertrokken mede-oprichter Jawed Karim ontving omgerekend 64,6 miljoen dollar aan aandelen Google.
De enige financier van YouTube, de investeringsmaatschappij Sequoia Capital, kreeg voor 442 miljoen dollar aandelen uitgekeerd.
Verder keerde Google aan meer dan twintig andere personeelsleden van YouTube voor kleinere bedragen aandelenpakketten uit. Zo ontving woordvoerster Julie Supan voor 4,8 miljoen dollar aandelen Google. YouTube bestond pas twee jaar en telde ongeveer zeventig werknemers toen het in oktober werd overgenomen door de belangrijkste zoekmachine op het internet .

Veteranen krijgen zorgbrief van Defensie


UTRECHT/DEN HAAG - 08-02-2007 - Alle militairen die op een missie zijn geweest krijgen dit voorjaar nog een brief van Defensie met het verzoek zich te melden bij het Veteraneninstituut als zij zorg nodig hebben. Dat schrijft staatssecretaris Cees van der Knaap donderdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Vanaf april 2007 beschikt het ministerie dankzij een koppeling met de gemeentelijke administratie over een overzicht van alle veteranen die sinds 1979 (Libanon, Unifil) zijn uitgezonden. Het ministerie verwacht dat enkele honderden veteranen behoefte hebben aan extra zorg, maar pretendeert niet iedereen op te kunnen sporen.

donderdag 8 februari 2007

Snow in America


Beelden over automoblisten in de sneeuw.


Klik hier: Filmpje

KPN moet gratis internetbellen aanbieden


Volgens de Consumentenbond moet KPN gratis internetbellen aanbieden om ontevreden klanten te behouden.

KPN kampt volgens de bond met veel problemen met het bellen via een snelle internetverbinding. Wekelijks komen er 4000 klanten met ernstige klachten over de diensten van het Telecombedrijf. En het aantal probleemgevallen lijkt alleen maar meer te worden.
KPN erkent dat er problemen zijn met internetbellen. Om die te verhelpen heeft het concern extra monteurs en telefonistes ingehuurd. Ook is het gestopt met adverteren, wat de toestroom van nieuwe klanten fors heeft beperkt. KPN kreeg aanvankelijk wekelijks 20.000 aanvragen binnen, nu zijn dat er 10.000 tot 15.000 per week.

Blokkeren kinderporno is schijnmaatregel

AMSTERDAM - Schijnveiligheid, noemt Michiel Leenaars, directeur van Internet Society Nederland, de maatregel van UPC om een groot aantal kinderpornowebsites te blokkeren. Leenaars wijst erop dat de maatregel meer schade veroorzaakt dan het voorkomt.
Kabelprovider UPC maakte afgelopen maandag bekend samen te gaan werken met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) bij het blokkeren van voornamelijk buitenlandse kinderpornosites. De KLPD levert een internationale lijst met circa 3000 dynamische internetadressen die UPC vervolgens op zwart zet.

“De kop in het zand steken”, oordeelt Leenaars die benadrukt de emotie rond de aanpak van kinderporno te begrijpen. “Per IP-nummer zijn wel 100 websites te vinden. Als één hiervan kinderporno bevat wordt het IP-adres afgesloten en zijn dus ook 99 onschuldige websites niet meer bereikbaar.” De suggestie dat de maatregel hostingproviders dus dwingt goed in de gaten te houden of ze geen illegale sites hosten, wuift de Nederlandse baas van de ISOC weg.

“Je maakt als hostingprovider één fout en staat meteen op de zwarte lijst. De betreffende kinderpornosite verhuist naar een ander IP-adres maar de provider blijft met zijn nummer misschien nog heel lang op de lijst staan. Wie controleert die lijst en met welke regelmaat”, vraagt hij zich af.

Bovendien wijst Leenaars erop dat providers door het blokkeren van kinderpornosites de makers, verspreiders en liefhebbers van het illegale materiaal naar ondergrondse netwerken drijft. “Je haalt ze weg uit het controleerbare circuit. Pedofielen zijn eigenlijk alleen via websites op te sporen, via p2p-netwerken zijn ze veel moeilijker traceerbaar.”

Leenaars pleit er dan ook voor het internet gewoon voor iedereen open te laten en iedereen te laten doen wat ie wil doen. “Doet iemand dan iets wat niet mag, dan spoor je die op en begin je een strafzaak.”

VS raakten 12 miljard kwijt in Irak


UTRECHT/LONDEN - 08-02-2007 - De Amerikaanse regering liet in het eerste jaar van de bezetting van Irak 12 miljard dollar naar Irak overbrengen. Het is achteloos gedistribueerd of kwijtgeraakt.
Dit blijkt volgens de Britse krant The Guardian van donderdag uit talrijke documenten die een commissie van het Amerikaanse Congres over de geldzendingen doorneemt.

De Verenigde Staten vielen in maart 2003 Irak aan en veroverde het grootste deel van het land snel. Om een nieuw bestuur van de grond te krijgen vlogen ze een jaar lang 'cash' naar Bagdad. Het ging om bijna 12 miljard dollar in meer dan 280 miljoen bankbiljetten. Ze wogen bij elkaar ongeveer 360 ton en werden met transportvliegtuigen vanuit New York overgevlogen.

Het is voor het grootste deel verspild, gestolen, zoekgeraakt of uitgekeerd aan Iraakse aspirant-bestuurders van wie geen rekenschap werd verlangd.

Vijfduizend jaar oude skeletten gevonden


UTRECHT/MANTUA - Archeologen hebben in het Italiaanse dorp Mantua, net buiten Verona, twee skeletten gevonden. Waarschijnlijk zijn de man en vrouw tussen de vijf- en zesduizend jaar geleden begraven. De vondst werd gedaan tijdens het bouwen van een nieuwe fabriek.
Klik hier: Filmpje

Ook al is de burgemeester nog zo snel...


UTRECHT/BRUSSEL - 08-02-2007 - De burgemeester van Pépinster, een Belgische plaats oostelijk van Luik, dacht dat hij er mee weg zou komen. Hij was vorig jaar april geflitst met een snelheid van 100 kilometer per uur waar 50 was toegestaan, maar verklaarde later dat zijn moeder op dat moment achter het stuur zat.

Philippe Godin dacht zo zijn portemonnee en aanzien te redden. Totdat justitie de waarheid achterhaalde: de moeder van de burgemeester is inmiddels 94, loopt met krukken en verbleef op de dag van de snelheidsovertreding in een rustoord.

Godin moet nu een boete van 550 euro betalen en verliest vijftien dagen zijn rijbewijs.

Internetters doen mee aan WK webcamzitten


UTRECHT/MAARSSEN - Dit jaar vindt voor het eerst het WK webcamzitten plaats. Tien mensen moeten thuis vijf dagen en nachten achter de webcam zitten. Na deze dagen blijft er nog één deelnemer over. De winnaar krijgt een jaar lang gratis wonen.

KNMI waarschuwt voor hevige sneeuwval


UTRECHT/DE BILT - 07-02-2007 - Het KNMI heeft woensdag een weeralarm afgegeven voor donderdag wegens hevige sneeuwval. Vanaf het zuiden zal een sneeuwgebied naar het noorden trekken. Tijdens de avondspits zal de hevigste sneeuwval zijn, zo voorspelt het weerinstituut.
Met name het midden van het land zal dan heel veel overlast ondervinden, maar ook in de rest van Nederland zal het dan sneeuwen.

Het KNMI denkt dat er tussen de 5 en 10 centimeter aan sneeuw kan vallen. De eerste sneeuwvlokken zullen in de loop van de ochtend in het zuiden van Nederland vallen. Het weerinstituut verwacht niet dat de ochtendspits grote problemen zal ondervinden. 'Misschien dat het zuiden iets heeft, maar de grootste sneeuwval komt later op de dag', aldus een woordvoerder.

Omdat het sneeuwfront zich traag beweegt, kan het 'een landurige zaak worden', aldus de woordvoerder. Donderdag is een dag van sneeuw. Naar verwachting is de sneeuwpret vrijdag weer voorbij als een gebied met warme lucht over Nederland trekt. De laatste keer dat het in Nederland flink heeft gesneeuwd was op 30 december 2005.

Inhaalslag Google met Gmail


Mailprogramma vormt de basis voor de beoogde expansie met diensten.

Gmail, de e-maildienst van Google, wordt open. Tot nu toe kon je alleen met een uitnodiging van een derde persoon een postbus op het web bij Google openen. Dat kan iedereen voortaan doen.
Google maakte dit vandaag bekend tijdens een persconferentie in Amsterdam. Het openstellen is in feite een wassen neus: er waren zoveel uitnodigingen te vergeven door bestaande klanten dat er geen restrictie meer is in de praktijk.
De feitelijke reden voor de persconferentie is dat Google de aandacht wil vestigen op het scala aan diensten dat ze buiten het zoeken kan bieden. Het gebruik hiervan, met bijvoorbeeld ook Google Talk voor chats, blijft ver achter bij de omvang van de klandizie voor Hotmail, Yahoo Mail, Yahoo Messenger en MSN/Live Messenger.

Het vers opengestelde Gmail is nu in 40 talen beschikbaar, waaronder het Nederlands.
DienstenpakketDe tweede aankondiging betreft Google Docs & Spreadsheets dat inmiddels in elf talen beschikbaar is waaronder in het Nederlands, Koreaans en Chinees. Dit zijn programma's om rekenmodellen en documenten online te vervaardigen.

"We zien dit niet op de eerste plaats als een vervanger van kantoorprogramma's op de pc [lees: Microsoft Office] maar als een aanvulling. Met Google Docs & Spreadsheets kunnen mensen samenwerken aan documenten, bijvoorbeeld voor evenementen, tussen studenten en bij bedrijven voor projecten of in gezinnen en families", aldus Sidney Mock, marketingchef van Google.

Google wil haar hele pakket diensten verkopen, en heeft de koppeling in de praktijk goed voor elkaar. Echter, het grote probleem is de marketing. Wie Google.nl bezoekt krijgt niet de programma's Gmail, Docs & Spreadsheets, Earth, Maps, Talk, Orkut onder ogen. Google is daar te bescheiden mee en wil de klant niet lastigvallen dan wel heeft de marketing niet op orde.
MarketingGezien de persaandacht die Google vandaag vraagt zal ze in elk geval de marketing gaan aanpassen. Google hoopt minder afhankelijk te worden van de zoekdienst. Tegelijkertijd wordt de basis voor alle nieuwe diensten gelijk aan die van de zoekdienst: de reclamemachine voor gerichte advertenties van Google AdWords erop loslaten, teneinde kliks te genereren die geld opleveren.

woensdag 7 februari 2007

Wachtwoorden bewaren


Internet is onmisbaar tegenwoordig en iedereen maakt er dan ook gebruik van. Er zijn dan ook talloze sites waar je veel dingen kan vinden en waar je je ook voor moet aanmelden. Nou is het zo dat ik voor veel sites een inlognaam en wachtwoord nodig heb en dat zijn er ondertussen zoveel dat ik niet eens meer weet, welk wachtwoord bij welke site hoort.
Internet Explorer en FireFox hebben namelijk niet alles onthouden. Dus mijn vraag is, is er een bepaald programma of trucje waarmee je al je inlognamen en wachtwoorden kan opslaan van alle sites, waar je die hebt aangemaakt. Of blijft het het makkelijkst om een Word-bestand bij te houden?

Een Word-bestand voor al je wachtwoorden bijhouden, is toch een vrij omslachtige manier. Gelukkig zijn er op internet tal van tooltjes te vinden om je wachtwoorden op één centrale plaats te bewaren.

Any Password van RomanLab is zo’n tooltje. Het is gratis en erg gebruikersvriendelijk, te meer omdat het ook in het Nederlands is. Met Any Password kun je niet alleen je wachtwoorden van websites opslaan, maar ook bijvoorbeeld van e-mailaccounts en Internet Service Providers. Echter niet van het BIOS (om aan te sluiten bij de vorige vraag).

Het progje heeft verder een handige zoekfunctie en het genereert nieuwe wachtwoorden als je dat wil. Any Password houdt onbevoegden gebruikers buiten de deur door de databestanden te versleutelen met IDEA/MD5-algoritmen. Any Password is door meerdere gebruikers in te zetten omdat ze allen een eigen, beschermd databestand krijgen.
Download Any Password (zip-bestand)

Bommel, het hoorspel





Luister iedere werkdag naar de hoorspelserie Bommel, gebaseerd op de verhalen van Marten Toonder.