vrijdag 28 november 2008

Tele2 maakt opmars

Tele2 is in het derde kwartaal doorgedrongen tot de Nederlandse top vijf van breedbandaanbieders. Dit gaat ten koste van Online, meldt Telecompaper op basis van marktonderzoek. Doordat Tele2 elfduizend nieuwe klanten wist te winnen, kwam de provider uit op 329.500 abonnees per 30 september. UPC, de nummer vier van Nederland, boekte met dertienduizend nieuwe klanten de grootste groei in deze periode en tikte af op zo'n 671.800 abonnees.
De top drie bestaat uit Ziggo (1,4 miljoen klanten), Internet van KPN (1,1 miljoen) en Het Net (680.000), eveneens een provider van KPN.VoipDe totale breedbandmarkt is in het derde kwartaal met 67.000 nieuwe klanten gegroeid tot 5,68 miljoen breedbandklanten. De breedbandpenetratie per huishouden, glasvezel tot aan de woning (FttH) en mobiele breedbanddiensten meegerekend, komt uit op 80,7 procent.
Telecompaper verwacht dat in het laatste kwartaal de groei lager uitvalt, wegens marktverzadiging en een verminderde interesse in Voip-diensten.

Microsoft waarschuwt voor reeds gepatcht lek

Microsoft waarschuwt gebruikers voor een lek waarvoor het bedrijf al op 23 oktober een noodpatch had uitgebracht. Op ongepatchte machines kan de worm Win32/Conficker.A nog steeds schade aanrichten.

Het betreffende lek is te vinden in de service SVCHOT.exe en betreft met name Windows XP, Windows Server 2000 en 2003. Hebt u zo'n computer staan en hebt u daarop de optie Bestands- en printerdeling ingeschakeld, dan is het hoog tijd om te updaten. Bij dergelijke machines kan de worm de firewall passeren en tot het bedrijfsnetwerk doordringen. Het blijken namelijk vooral bedrijven te zijn, die getroffen worden omdat ze het patchen van de computers tot nu toe hebben uitgesteld. Conficker opent op geïnfecteerde systemen een poort waarop een webserver-achtige dienst zou moeten draaien. Van daaruit kan het systeem steeds een kopie van de worm binnenhalen. Bijzonder daarbij is, dat de worm zelf de deur achter zich sluit: het installeert zelf een patch om het veiligheidslek te dichten. Dat gebeurt niet zozeer omdat de virusschrijvers hulpvaardig wilden zijn, maar om andere RPC-wormen buiten te houden. Conficker gebruikt het IP-adres en het actuele tijdstip om een lijst te genereren van domeinnamen waar extra malware moet worden binnengehaald. Er is geen reden tot paniek: door de patch van Microsoft te installeren en uw firewall in te schakelen (bijvoorbeeld de standaard softwarematige firewall die bij Windows XP is meegeleverd) houdt u Conficker buiten de deur.

maandag 24 november 2008

Nederlander kijkt over Chrome heen

Nederlandse webgebruikers halen voorlopig hun neus op voor Chrome. De nieuwe browser van Google scoort met 0,42 procent marktaandeel maar net beter dan Netscape en Opera.

Dat blijkt uit cijfers van Onestat.com, een Nederlandse onderzoeker van webstatistieken. De Google-browser kende een veelbelovende start in september, maar heeft wereldwijd sindsdien weinig aanhang kunnen veroveren. Gemiddeld heeft Chrome een marktaandeel van rond de 0,5 procent, met uitschieters naar boven in België (1,08 procent) en Canada (0,76 procent).

Google zegt volgens Times Online een oplossing klaar te hebben om Chrome een vaste klant te maken op het bureaublad. De zoekmachine overweegt deals met pc-fabrikanten te sluiten, zodat haar browser vooraf geïnstalleerd in de winkel terechtkomt.

Tot die tijd blijft Internet Explorer als vanouds de grootste Nederlandse browser; het heeft ruim 85 procent van de browsermarkt in handen. Internet Explorer heeft sinds februari wel wat terrein moeten toegeven op Mozilla’s Firefox. De openbronbrowser is sinds februari bijna 1,5 procent ingelopen en heeft nu 11,45 procent marktaandeel.

donderdag 6 november 2008

Windows 7 haalt meer uit ssd

Microsoft heeft het nog te lanceren besturingssysteem Windows 7 beter geoptimaliseerd voor solid state drives (ssd) dan voorganger Windows Vista.


Microsoft doet nadere details hieromtrent uit de doeken op de hardwarebeurs van Windows, WinHEC, die vandaag van start gaat in Los Angeles. In een sessie op de beurs wil Microsoft details bekend maken. De softwarereus liet doorschemeren dat het zich realiseert dat de markt voor ssd's groeiende is en het druk doende is om Windows op flashgebaseerd geheugen volledig tot zijn recht te laten komen.

De verbeterde werking van Windows 7 op ssd's is nodig, omdat bleek dat het huidige besturingssysteem Vista hiervoor niet is geoptimaliseerd. Ssd leverancier ScanDisk uitte onlangs nog kritiek op Vista omdat het flash memory solid state disks zou tegenwerken en zelfs de ontwikkeling zou tegenhouden. Ook Samsung sprak recentelijk met Microsoft om de problemen met Vista op pc's met ssd's te bespreken.

Het probleem is hoe Vista de data van harde schijven en ssd's benadert. De omvang van de sectoren van de ssd is groter dan die van de harde schijf en met die extra ruimte weet Vista zich geen raad.


Maar met Windows 7 zouden die problemen tot het verleden behoren. Gregory Wong, oprichter van het analistenbureau Forward Insights, is alvast enthousiast. 'Windows 7 zal in staat zijn elke individuele ssd te herkennen', aldus Wong tegen Cnet.

Providers leveren slecht beveiligde routers

De beveiliging van draadloze netwerkapparatuur bij breedbandabonnementen is flink onder de maat. Bijna tweederde van de providers levert een niet of niet voldoende beveiligde router af bij haar klanten, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Telfort zadelt haar klanten op met een volledig onbeveiligde router. De routers van Zeelandnet, Online en KPN lijken beveiligd, maar zijn gemakkelijk te kraken. Xs4all, Tele2 en Ziggo leverden als enige van de onderzochte providers een goed beveiligd product.

De Consumentenbond vindt dit een zorgelijke ontwikkeling; het leveren van veilige producten en diensten is volgens de bond immers een basisvoorwaarde. Het zelf beveiligen van netwerken lijkt voor consumenten bovendien vaak erg lastig. Een steekproef onder ruim 3100 draadloze netwerken in Den Haag wijst uit dat ruim de helft in het geheel niet of niet voldoende beveiligd is.