dinsdag 6 maart 2007

Opta nog mild voor hogesnelheidsnet KPN


KPN hoeft haar nieuwe net voor iptv, ip-telefonie en hoge-snelheid internet niet apart te zetten, vindt Opta.

Dat heeft de Opta uiteengezet in een brief gericht aan KPN en haar concurrenten.

Het mondiaal economisch instituut Nera deed onderzoek voor de Opta naar de mogelijkheid om KPN te verplichten om onderdelen waarmee ze vrijwel een monopolie heeft, zoals lijnen naar consumenten, apart te zetten in een divisie. Met een open kostenstructuur zouden dan KPN en haar concurrenten tegen dezelfde tarieven kunnen inkopen bij dit onderdeel om bijvoorbeeld eigen iptv-diensten te leveren.

Zo'n functionele scheiding tussen bedrijfsonderdelen heeft de Britse nationale telecomaanbieder BT al doorgevoerd. Nera onderzocht dit en keek of dit van toepassing kan zijn in Nederland.
Zo'n afsplitsing kun je wel realiseren, concludeert de Opta op grond van dat onderzoek, maar is op dit moment niet zo effectief. Je hebt in Nederland, anders dan in Engeland, sterke concurrentie in infrastructuur, met de tv-kabel als alternatief. Bovendien stimuleert zo'n scheiding KPN wellicht niet om veel te investeren gezien de beperkingen.

Ter discussie staat het nieuwe All-IP netwerk dat KPN aanlegt, om beter te kunnen concurreren met de tv-kabel en om kosten te besparen op het huidige telefoonnet.
Kern is dat KPN het huidige net met zo'n 1.350 telefooncentrales afbouwt. Ze gaat internet inclusief video en telefonie 'schakelen' vanuit een kleine 28.000 wijkcentrales of 'straatkasten'. Daarheen wordt glasvezel getrokken. In plaats van adsl kan KPN dan het veel snellere vdsl aanbieden. Dat is vooral nodig om hdtv te kunnen aanbieden en tweeweg-videoverkeer. Maar ook kunnen partijen, variërend van Talpa tot zorginstellingen, straks direct zelf IP-diensten gaan aanbieden aan consumenten.

Over dat laatste schrijft de Opta nu dat ze erop vertrouwt dat KPN de concurrentie voor deze 'uitschakeling van MDF-toegang' (toegang tot de huidige telefooncentrales) een voldoende tijdpad biedt, onderling tot overeenstemming zal komen en bovendien alternatieven zal bieden.
Opta heeft twee weken geleden, zo schrijft ze nu, KPN opdracht gegeven om een voorstel te doen dat voor concurrenten aanvaardbaar is. Ook belooft Opta zelf snel met analyses te komen om concurrentie veilig te stellen.

De komst van All-IP betekent dat concurrenten straks op veel meer punten vdsl-apparatuur moeten plaatsen om op infrastructuur te kunnen concurreren. Bovendien vrezen ze dat het sluiten van de telefooncentrales door KPN hun adsl-apparatuur daar overbodig maakt en tot verlies van klanten zal leiden.
Vrijwel geen enkele partij ziet nog brood in investering in vdsl-infrastructuur, behalve BBned, dochter van Telecom Italia in Hoofddorp. "Vanwege ons grote aandeel in de zakelijke markt. Dat willen we tenminste consolideren. Anders zouden we er misschien niet aan beginnen. We hebben er voldoende vertrouwen in dat de Opta een goed level playing field helpt creëren met gezonde mogelijkheden voor BBned en andere concurrenten van KPN. Anders kunnen we dit niet doen", zo zei recent BBned-directeur Hans Rietkerk in een interview voor BTG magazine.

BBned legt infrastructuur die een groot aantal spelers in de zakelijke markt, zoals dienstenaanbieders BT, Verizon, AT&T en Easynet, gebruikt wordt. Deze partijen bieden bedrijven landelijke netwerkdekking aan voor beveiligde spraak-, data- en videodiensten.
Ze kunnen inkopen bij partijen die zelf infrastructuur hebben, soms via het KPN-net met eigen glasvezel. Behalve KPN zelf en BBned bieden ook Versatel en Reggefiber/Eurofiber deze verbindingen.

BBned is het niet eens met de relatief milde aanpak die Opta nu voorstaat met KPN en haar nieuwe net. BBned eist snel duidelijkheid over alle aspecten en harde voorwaarden aan KPN om concurrenten op het nieuwe net toe te laten. Functioneel splitsen van KPN vindt BBned het best.

Geen opmerkingen: