Australië wil hem in 2010 in de ban doen en de Amerikaanse staat Californië overweegt al enige tijd de ban the bulb campaign te volgen. En de Duitse minister van Milieu Sigmar Gabriel pleitte eerder dit jaar voor een verbod op de gloeilamp in de Europese Unie binnen drie jaar. Het peertje is razendsnel uitgegroeid tot hét symbool van een energieverspillende levensstijl. Het voorstel van minister Cramer om de gloeilamp in Nederland te verbieden komt dus niet onverwacht.
Toch zal de maatregel nauwelijks helpen het energiegebruik van de Nederlanders omlaag te brengen. Wanneer in elk huishouden de helft van alle lampen wordt vervangen door spaarlampen, daalt het energiegebruik van huishoudens namelijk met 1 procent. Van het totale energiegebruik van huishoudens gaat immers 14 procent op aan elektriciteit, en daarvan wordt eenzesde gebruikt voor verlichting.
Harry Hendriks, bestuursvoorzitter van Philips Nederland, rekent daarom liever in bespaarde vaten olie. Zo bekeken leveren spaarlampen 10 tot 15 miljoen bespaarde vaten olie per jaar op. Het elektronicaconcern steunt Cramers voorstel, hoewel daarvoor gloeilampenfabrieken van Philips zouden moeten worden gesloten. De spaarlamp is een innovatief product met een hogere marge.
Voor consumenten is dat geen reden tot klagen. De aanschaf van spaarlampen wordt vanzelf terugverdiend. Nadelen van de oude typen, zoals de vertraagde aankniptijd en snelle slijtage, zijn vrijwel weggewerkt en sommige typen geven nu ook zachtere kleuren licht.
Een nadeel vormen de zware metalen in spaarlampen. Als ze stuk zijn, moeten ze bij het klein chemisch afval. Veel consumenten weten dat niet en van klein chemisch afval wordt maar 60 procent geretourneerd. Bijna de helft van de spaarlampen komt zo in de verkeerde afvalstroom terecht.
Het grootste gevaar is dat de spaarlamp maatregelen in de weg zit die wel zoden aan de dijk zouden zetten. Zo bespaart wie één keer niet naar Amerika vliegt bijvoorbeeld 12 keer zoveel als met de aanschaf van twintig spaarlampen. Kiezen voor groene stroom levert 10 keer zoveel op, met groen gas wordt 23 keer zoveel bespaard.
Ook met zonneboilers, hybride auto’s, gasgestookte wasdrogers en zuinige koelkasten zou in elk huishouden meer te sparen zijn dan met spaarlampen. Met een goede, gegarandeerde subsidieregeling voor dit soort innovaties – bijvoorbeeld gefinancierd door een hoge luchtvaartbelasting – zou de minister veel meer bereiken dan met een ban op het peertje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten