De nieuwe versie van OpenOffice.org is nu definitief klaar. Versie 2.3 brengt de gebruikelijke lading bugfixes en betere ondersteuning voor uitbreidingen. U kunt bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit OpenOffice.org bloggen.
Het principe van de uitbreidingen is bekend van programma's als Firefox en Thunderbird. Het zijn kleine, handzame modules die nieuwe mogelijkheden brengen naar OpenOffice.org. Er is bijvoorbeeld een uitbreiding die OpenOffice.org-documenten meteen omzet naar Google Docs, of eentje waarmee u vanuit Writer teksten kunt uploaden naar een blogserver. Een aantal uitbreidingen is afkomstig van Sun, de grote sponsor van OpenOffice.org. Een exhaustieve lijst van extraatjes vindt u op deze pagina .
De lijst van nieuwe features in OpenOffice.org is op z'n minst uitgebreid te noemen . Meestal gaat het om kleine verbeteringen, maar er zitten ook belangrijke nieuwigheden bij. Zo werd er tijdens een Google Summer of Code een functie ontwikkeld die probeert de taal van teksten te raden, zodat spellingscontroles efficiƫnter verlopen.
De spellingscontrole van OpenOffice.org 2.3 werkt bovendien samen met de nieuwste woordenlijst van OpenTaal. Die doet niet onder voor de lijsten van Van Dale en het Spectrum; dat bewijst het Keurmerk Spelling dat OpenTaal door de Nederlandse Taalunie in juni opgespeld kreeg.
Op taalgebied is er nog iets nieuw in het open kantoorpakket. OpenOffice.org bevat nu ondersteuning voor het Fries en kan ook uitgerust worden met een interface in die taal.
Maar bij een OpenOffice.org-update gaat het niet enkel om nieuwe dingen. Even belangrijk zijn de - soms ernstige - kwetsbaarheden op veiligheidsvlak die aangepakt worden. In versie 2.3 is er een lek opgelost, een zwakke punt in de code die zorgt voor het op het scherm tonen van TIFF-beelden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten