Welke computers zijn écht goed? Een Belgische consumentenorganisatie peilde de kwaliteit van en tevredenheid over verschillende merken en kwam tot enkele opvallende conclusies. Zo blijken grote merken niet noodzakelijk de beste.
35 % van de desktops heeft pech Twijfelt u eindeloos tussen een desktop en een notebook? Of overweegt u om van uw vertrouwde merk af te stappen? Het Belgische Test-Aankoop deed onderzoek naar de kwaliteit van desktops en notebooks. De enquête werd alleen bij de zuiderburen uitgevoerd, maar de conclusies zijn vrij algemeen omdat er weinig verschil bestaat tussen computersystemen in België en Nederland. De resultaten bevestigen en ontkrachten enkele populaire mythes.
Test-Aankoop vroeg aan de respondenten of ze regelmatig last hebben van technische problemen of pannes. Uit de antwoorden blijkt dat gemiddeld 35 procent van de desktopeigenaren het afgelopen jaar met problemen te kampen had. Voor laptops ligt dat cijfer op net geen twintig procent. Ondanks dat een laptop overal wordt meegesleurd, blijft het toestel duidelijk beter functioneren.
Merkloze desktop blijkt kwetsbaar Als we inzoomen op de merken, komen we op een aantal opvallende vaststellingen. Bij de desktops blijken merkloze computers het vaakst stuk te gaan: veertig procent heeft binnen een jaar problemen. Acer, Packard Bell en Asus zitten ondanks een iets betere score eveneens in de laagste regionen. Boven aan het lijstje staat Apple. Met slechts zestien procent defecte toestellen binnen het jaar laat het de concurrentie ver achter zich. Fujitsu-Siemens en HP volgen; een kwart van de gebruikers moest het afgelopen jaar terug naar de winkel.
Notebooks hebben zoals gezegd veel minder problemen. Van Sony-notebooks moet amper zes procent op korte termijn in de reparatie. Apple neemt met één procentje meer de tweede plaats in. Acer, Fujitsu-Siemens, IBM en Toshiba hangen allemaal net boven het gemiddelde van negentien procent. Onder aan het lijstje vinden we Asus, Packard Bell, Dell en HP. Toch valt het op dat het probleempercentage bij de slechtste laptopmerken nog steeds een top 3-notering zou opleveren bij de desktops.
Onderdelen beter afgestemd Een verklaring voor de betere kwaliteit van laptops kan bij de ontwikkeling ervan liggen. Bij een desktop kunnen de onderdelen veel sneller variëren en zijn deze veel minder op elkaar afgesteld. Bij een laptop zijn de hardwaremogelijkheden iets kleiner, maar juist daarom zijn de meeste componenten beter op elkaar afgestemd. Dat verklaart ook waarom merkcomputers het beter doen dan systemen die zijn geassembleerd door de lokale verkoper. Bij grote merken wordt de apparatuur meer getest om de onderdelen op elkaar af te stemmen. Lokale verkopers nemen meestal de recentste hardware en stellen zo een nieuw systeem samen.
Mac-gebruiker meest tevreden Problemen inventariseren is één manier om de kwaliteit te meten, maar uiteindelijk beoordeelt de consument hoe goed zijn systeem aan de wensen beantwoordt. Pc-fanaten zullen het niet graag horen, maar Mac-gebruikers zijn duidelijk veel tevredener met hun systeem. Zowel voor notebooks als desktops scoort Apple het hoogst. Enkel voor games ligt de score van dit bedrijf onder het gemiddelde.
Daarna haalt Fujitsu-Siemens over de hele lijn de beste resultaten, althans voor zijn desktopmodellen. De laptops van deze fabrikant eindigen op een voorlaatste plaats, net boven IBM.
Nummer drie is Medion. De gebruikers van dit merk zijn tevreden over vrijwel elk aspect; enkel over het gebruiksgemak is men iets minder content. De ondervraagden met een computer van HP, Packard Bell en vooral IBM zijn doorgaans het minst tevreden.
De tevredenheid over draagbare computers is gemiddeld hoger, maar hier liggen de resultaten dichter bij elkaar. Zoals vermeld springt Apple er bovenuit, gevolg door Sony en Asus. Hekkensluiters zijn HP, Fujitsu-Siemens en IBM.
Conclusie Het onderzoek van Test-Aankoop maakt enkele dingen duidelijk. Ondanks een gebrek aan games wordt het cliché dat Apple kwaliteit levert duidelijk bevestigd. HP en Dell, de twee grootste computerfabrikanten ter wereld, zijn dan weer veel minder betrouwbaar als het om laptops gaat. Maar op enkele uitzonderingen na valt het vooral op dat de kwaliteit van desktop- en mobiele systemen beter kan. Tot slot is het ook noemenswaardig dat de Aldi-pc's van Medion betrouwbaarder zijn dan wat u van een budget-merk zou verwachten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten