De downloadsnelheden van Nederlandse breedbandabonnementen zijn in de afgelopen twee jaar sterk gegroeid, maar DSL kan die versnelling niet bijbenen. Het haalt gemiddeld iets meer dan de helft van de geadverteerde snelheid, terwijl kabel moeiteloos beter scoort.
Dat concludeert het Nederlandse Telecompaper in zijn rapport ‘Dutch Broadband Speeds Q3 2008’. Het bekeek met onderzoeksbedrijf iPing de werkelijke prestaties van Nederlandse internetaanbieders.
Volgens het rapport bieden kabelaars gemiddeld 67,6 procent van de maximumsnelheid die ze in de brochure zetten. DSL-aanbieders scoren met een gemiddelde van 55 procent beduidend slechter. Ook bij de uploadsnelheden komt DSL tekort: de helft van de kabelabonnementen biedt meer dan 1 Mbps, terwijl bij de telefoonlijn in alle gevallen deze grens niet wordt bereikt.
Het gros van de breedbandabonnees heeft voor een licht abonnement gekozen dat onder de 6 Mbps blijft, volgens Telecompaper zestig procent van het totaal. Vooral KPN heeft veel klanten met dit type aansluiting. Niet alleen met dochter Het Net, maar opvallend genoeg ook met Planet: liefst 95 procent van zijn klantenbestand heeft een dergelijk licht pakket gekozen.
Volgens onderzoeker Kamiel Albrecht is dat opvallend, omdat Planet zich als merk voor meerdere gebruikers in een gezin en kleine bedrijven neerzet. “Het is maar de vraag of families genoeg hebben aan die snelheden”, zegt hij.
Volgens Telecompaper blijkt dat kabelaars UPC en Ziggo van alle aanbieders de beste prestatie leveren, met meer dan 60 procent van de geadverteerde snelheid. UPC presteert het beste bij pakketten tussen 6 en 12 Mbps, terwijl Ziggo boven 12 Mbps en op de markt tussen 1,5 en 3 Mbps de beste papieren heeft.
Telfort scoort bij de DSL-aanbieders boven de 12 Mbps het best: het haalt met 49 procent net iets minder dan de helft van de snelheden die het belooft.
Albrecht plaatst daarbij wel een kanttekening. “DSL-aanbieders bieden weliswaar minder snelheid dan ze zeggen, maar voor grofweg vergelijkbare snelheden betaal je met een kabelabonnement meer.”
vrijdag 5 december 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten