maandag 17 december 2007

Tiscali.nl Beste ISP site van 2007


Tiscali.nl is door het publiek verkozen tot Beste Portal van 2007! Dit werd donderdag bekend gemaakt op www.onlineawards.nl welke de Website van het Jaar verkiezing 2007 heeft uitgeschreven, de belangrijkste publieksprijs voor websites.

Dit jaar werden 209 websites genomineerd, verspreid over 18 categorieën. Tussen 1 november en 10 december is er meer dan 550.000 keer gestemd. De award voor "Beste Website van het Jaar" gaat naar de website met de hoogste gemiddelde score voor navigatie, inhoud en design.

Tiscali wil alle kiezers bedanken voor hun stem bij de Website van het Jaar verkiezing 2007. De volledige lijst van winnaars in alle categorieën is te vinden op http://www.tiscali.nl/content/clicks/link.asp?id=17706.

Vista SP1 beschikbaar


Het eerste Service Pack voor Windows Vista is als beta - legaal - te downloaden.

Nog geen jaar na het verschijnen van de consumenten-versie van Windows Vista is nu de beta-versie van Service Pack 1 voor het besturingssysteem beschikbaar voor het 'grote' publiek. Deze testversie is nog niet helemaal klaar, maar belooft Vista al op enkele belangrijke punten te verbeteren.

Vooral de prestaties van Vista zijn onder handen genomen: zo moet het kopiëren van bestanden sneller gaan en de slaapstand is verbeterd. Een uitgebreide beschrijving van alle verbeteringen is te vinden in het bijbehorende whitepaper. Let wel: lang niet alle problemen met software-compatibiliteit worden opgelost, de kans bestaat zelfs dat programma's onder SP1 niet langer werken.

De beta-versie werkt tot 30 juni 2008, daarna wordt aangeraden de eindversie van het Service Pack te installeren.
XP-gebruikers die niet verleid kunnen worden tot overstappen op Vista kunnen beter Service Pack 3 voor Windows XP downloaden.

vrijdag 14 december 2007

Vista met SP1 makkelijker illegaal


Windows Genuine Advantage (WGA) wordt minder streng voor illegale Vista na eerste Service Pack (SP1).

Microsoft meldt dat het inmiddels ongeveer één jaar oude besturingssysteem Windows Vista niet zo vaak illegaal gedraaid wordt. Het aantal illegale versies zou zelfs op ongeveer de helft van het aantal illegale XP-versies liggen. De anti-piracy maatregelen werken blijkbaar goed, misschien wel te goed...
Wellicht omdat ook illegaal geïnstalleerde Vista-installaties toch marktaandeel betekenen, gaat Microsoft de beveiliging wat versoepelen. Wie momenteel een gekopiëerde Vista-versie probeert te draaien, wordt effectief buitengesloten na enkele waarschuwingen. Deze modus wordt na dertig dagen illegaal gebruik ingesteld, waarna je feitelijk alleen nog een uurtje per keer met Internet Explorer kunt surfen.
Met de komst van Service Pack 1 voor Vista zal de rol van WGA, het Windows Genuine Advantage programma, veranderen. Niet langer zal Vista zo goed als onbruikbaar zijn wanneer je geen legale versie hebt. In plaats daarvan krijg je volledige functionaliteit, weliswaar met enkele herinneringen om te activeren. Zo zul je, voor je in kunt loggenm vijftien seconden moeten wachten om op een knop te drukken zodat je verder kunt gaan zonder te registreren. Ook je desktop wordt zwart, zodat je een reminder om te registreren beter kunt zien. Je icoontjes verdwijnen echter niet langer.
De nieuwe, versoepelde WGA-regels kunnen de prijsbewuste Vista-koper een flinke besparing opleveren. Wanneer je ervoor kiest een illegale versie van Vista te installeren, kun je dertig dagen wachten voor je met zogenaamde 'nag-screens' om de oren wordt geslagen. Een van die meldingen is een aanbod Vista legaal te kopen, voor stukken minder geld dan de reguliere 'retail' versie. Zo kost de Ultimate-versie nog slechts 199 dollar, terwijl die normaal 399 dollar is...

woensdag 28 november 2007

Google komt op korte termijn met opslagdienst




Google is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe online dienst waarmee gebruikers bestanden van hun harde schijf naar de servers van Google kunnen uploaden. Dat zegt de krant The Wall Street Journal. De krant baseert zich op bronnen binnen Google.

Gebruikers kunnen met de nieuwe dienst, die Google de codenaam ‘My Stuff' heeft gegeven, de gebruikelijke bestanden als documenten, muziek, videofilms en afbeeldingen naar Google uploaden. De nieuwe opslagdienst moet alle diensten van Google - zoals Gmail, Picasaweb, Google Calendar en Google Docs - aan elkaar koppelen.
Een gebruiker moet via de opslagdienst zijn bestanden op een gemakkelijke manier kunnen doorzoeken en bijvoorbeeld een afbeelding van Picasaweb in een document of e-mailbericht kunnen zetten.
Volgens de Wall Street Journal kan een gebruiker vanaf een computer of een mobiele telefoon toegang krijgen tot de geüploade bestanden met een enkele gebruikersnaam en wachtwoord. Google gaat ook gratis opslagruimte voor de bestanden aanbieden. Hoeveel opslagruimte een gebruiker standaard krijgt, is niet bekend. Een gebruiker kan extra opslagruimte voor een meerprijs kopen.De dienst zal binnen enkele maanden worden gelanceerd. Google wilde geen commentaar geven op de geruchten.

Microsoft Genuine Advantage helpt echt tegen piraterij


Microsoft's Genuine Advantage-techniek heeft maar bar weinig fans, maar volgens Microsoft zelf is de techniek redelijk succesvol in het mensen laten overstappen van een illegale naar een legale versie van Windows.

Veel Windows-gebruikers zijn niet happig op een programma dat elke keer checkt of de gebruikte Windows-versie wel legaal is, en daarvoor contact opneemt met Microsoft-servers. Microsoft streeft er dan ook naar om de techniek zo transparant te maken dat gebruikers niet door hebben dat WGA op de achtergrond draait.

Hoe dan ook, volgens Microsoft werkt Genuine Advantage wel degelijk. De verkopen van Windows zijn in het laatste kwartaal met 20 procent gestegen terwijl de verkoop van pc's en laptops slechts met 14 tot 16 procent steeg. Het verschil komt, volgens Microsoft, doordat mensen met een illegale versie van Windows zijn overgestapt op een legale versie. Microsoft heeft waarschijnlijk ook hardere cijfers over het aantal bestellingen dat via de WGA-pagina op internet gedaan wordt, maar wil hier niets over kwijt.

dinsdag 27 november 2007

Gevaarlijke Nederlandstalige spamgolf'


Kaspersky Lab, het internationale softwarebedrijf dat bescherming tegen virussen en hackers ontwikkelt, waarschuwt maandag voor een grootschalige Nederlandstalige spamgolf. Het gaat om twee verschillende e-mails die gelijktijdig zijn verstuurd.

De eerste e-mail gaat over een vrouw genaamd Polina die op zoek is naar een vaste vriend. De tweede e-mail gaat over een radioactieve besmetting in Amsterdam. Beide e-mails bevatten een link naar een geocities.com-adres, waar plaatjes zouden staan. Daar wordt de gebruiker gevraagd om een plug-in te installeren om de foto's te kunnen bekijken.
Dat is echter een zogenaamde spyware, een programma dat uit is op de persoonsgegevens van de ontvanger van de mail.

zondag 25 november 2007

Meer Vista-virussen en VoIP-aanvallen in 2008


Beveiliger McAfee orakelt over de bedreigingen die de argeloze computergebruiker in 2008 te wachten staan. Als alle voorspellingen uitkomen, verdrinkt hij bijna in videospam, VoIP-malware, Vista-virussen en chatwormen.

Volgens McAfees Avert Labs zullen cybercriminelen zich massaal storten op nieuwe communicatiemethoden die aanslaan bij de internetgemeenschap. Het bedrijf ziet het aantal aanvallen op Voice-over-IP-diensten met de helft toenemen. Criminelen zullen hierbij landlijnen na-apen (phishing ) om creditcardinformatie te kapen. Sociale netwerksites zijn goudmijnen vol informatie voor phishers die persoonlijk gerichte aanvallen willen uitvoeren op welvarende slachtoffers.
Het marktaandeel van Windows Vista is nu nog lager dan tien procent, maar zodra het eerste servicepack voor dit besturingssysteem beschikbaar komt, zullen veel nieuwe gebruikers de overstap wagen. De kudde schapen, zo verwacht McAfee, zal ook een aantal wolven bevatten die nieuwe manieren verzinnen om de verdediging van Vista te slechten. De beveiliger kijkt voor deze bewering naar XP, dat in zijn tweede levensjaar dubbel zo veel kwetsbaarheden moest repareren. Omdat Vista in de eerste negen maanden ongeveer net zo veel lekken telde als zijn voorganger, denkt McAfee dat de geschiedenis zich zal herhalen.

2008 moet ook het jaar worden waarin een monsterworm voor chatcliënten de kop opsteekt. Deze zal zich net zo snel verspreiden als een uitbraak van het Ebola-virus. McAfee telde dit jaar tien kritieke lekken in programma's als Live Messenger en Yahoo Messenger, terwijl dit aantal in 2006 nog nihil was. Omdat ook wormen net zo snel volwassen worden als deze tak van communicatie, verwacht de malwarebestrijder bezoek van gevaarlijke nieuwe exemplaren.

Dit jaar registreerde McAfee honderdduizend nieuwe virussen en nieuwe wormen, met uitschieters als het watervlugge Storm Worm-virus. Een nog grotere toename betekent meer werk voor de antivirusonderneming en meer trammelant voor de gebruiker.

Test: SP1 maakt Windows Vista amper beter


Kijkt u reikhalzend uit naar de komst van het eerste grote updatepakket (SP1) voor Windows Vista, hopend op een sneller besturingssysteem? Laat die hoop dan maar varen, stellen onderzoekers van het Exo Performance Netwerk ( xpnet ). Volgens hen is Vista mét SP1 niet noemenswaardig beter dan Vista zonder.

SP1 is nog in aanbouw; het updatepakket wordt begin volgend jaar verwacht. Er zijn al wel testvarianten uitgebracht, zoals onlangs de releasekandidaat RC0 v.658. Voer voor xpnet, een gemeenschap rondom het testen van Windows-systemen. Het netwerk is opgezet door softwarebedrijf Devil Mountain Software (DMS) in Florida.
Het onderzoeksteam van deze club heeft het effect van RC0 v.658 gemeten. Als vergelijkingsmateriaal is de release to manufacturing (RTM)-versie van Windows Vista genomen: dus zoals het besturingssysteem ruim een jaar geleden naar de hardwarefabrikanten is gestuurd.

Het team draaide verschillende testscenario's op Vista-configuraties van vóór en na de SP1-update. Dat gebeurde op een dualcore Dell-notebook met 1 GB werkgeheugen. De onderzoekers gebruikten benchmarksoftware van Devil Mountain Software: DMS Clarity Studio. Om te beginnen hebben zij Microsofts kantoorpakket Office 2007 een reeks productiviteitstaken laten uitvoeren. Daarnaast hebben ze met stressmodules beproefd hoe goed Vista mét en zonder update kan multitasken .

De resultaten zijn teleurstellend. Bij de tests met Office 2007 behaalde het besturingssysteem mét SP1 een statistisch gezien onbeduidend snelheidsvoordeel van twee procent. De systeem- en procesmetingen voor CPU, geheugendruk en I/O contention waren zowat gelijk aan die van Vista RTM. Ook bij de multitask-test bespeurden de analisten qua prestaties amper verschil tussen de beide configuraties.

De onderzoekers concluderen dat de prestatieverbeteringen waarop Microsoft heeft gehint nooit zijn bereikt: "Vista met SP1 is niet sneller dan Vista RTM". Volgens hen is het probleem geen kwestie van afstelling of ongerepareerde fouten, maar wringt de schoen bij de architectuur van Vista. "SP1 is eenvoudigweg niet het wondermiddel dat velen hebben voorspeld."

dinsdag 20 november 2007

Internetcursus helpt tegen depressie


Een internetcursus helpt vijftigplussers met depressieve klachten beter dan een groepstherapie. Dat is de uitkomst van een onderzoek waar psychologe Viola Spek van de Universiteit van Tilburg eind november op promoveert.
Voor het eerst is het nut van een digitale zelfhulpcursus voor depressieve klachten wetenschappelijk onderzocht. De resultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende Europese psychologietijdschrift Psychological Medicine.
Aan de internetcursus die werd ontwikkeld door het Trimbos-instituut komt geen therapeut te pas. Zo kunnen eenvoudig veel mensen worden bereikt, zegt de onderzoekster.
Jaarlijks krijgen een miljoen Nederlanders te maken met depressieklachten. Bij een derde is het de voorbode van een echte depressie.
'Internet biedt de mogelijkheid om anoniem iets aan je klachten te doen. Bovendien op een tijdstip dat het iemand het beste uitkomt', aldus Spek maandag. Het positieve effect van de internetcursus bleef tot een jaar na de afronding merkbaar.

Spotgoedkope films op nieuwe Russische site


De filmmaatschappijen in Hollywood kunnen hun messen slijpen. Of moeten ze sidderen van angst?
Er is een nieuwe kaper op de kust: ZML.com. Hier kunnen filmliefhebbers complete rolprenten downloaden voor slechts een paar dollar.
ZML is een creatie van - het zal eens niet - Russische komaf. De site past dezelfde formule toe als de beruchte muziekdownloadsite Allofmp3.
Na een stille start zijn er inmiddels ruim 1.500 films te vinden, waaronder Spiderman 3, Transformers, Simpsons The Movie en 300. De titels zijn meestal beschikbaar in verschillende formaten en hebben uiteraard geen kopieerslot.
Het downloaden duurt vooralsnog lang, zo blijkt uit een test door Ars technica. Daar staan mooie prijsjes van twee tot vijf dollar tegenover. De verklaring voor die bedragen is duidelijk: ZML betaalt geen royalty's aan filmstudio's. De site zegt te handelen in overeenstemming met de licentie van de Russische Organisatie voor Multimedia en Digitale Systemen (ROMS).
De bal wordt slim bij de gebruiker neergelegd. "De klant heeft geen recht om bestanden van de site te downloaden, als dit de wetten van zijn land schendt", luidt het in de algemene voorwaarden. Maar de sitebeheerders doen verder niets om de gebruiker hiervan te weerhouden.

zaterdag 17 november 2007

Vista's ontwaakprobleem aangepakt met update


Microsoft verspreidt een aantal updates die bekende problemen met Windows Vista moeten oplossen. Ze worden vandaag automatisch verdeeld via Windows Update, kondigt productmanager Nick White aan op de Windows Vista Team-blog.
De eerste update verkort de opstarttijd, evenals de hersteltijd nadat Windows Vista een tijdje inactief is geweest. Dit laatste zal veel gebruikers plezieren. De lange 'ontwaaktijd' die Vista nodig heeft na bijvoorbeeld de slaapstand, is immers een veelgehoorde irritatie. De update zorgt er verder voor dat batterijen in notebooks langer meegaan en dat draadloze netwerkdiensten stabieler werken.
Daarnaast is er een update voor USB-kerncomponenten. Niet minder dan 21 problemen hiermee, zoals apparaten die niet langer werken na terugkeer uit de sluimerstand, zorgen volgens White voor één tot twee procent van alle gerapporteerde crashes. Ten slotte is er de reparatie voor het Windows Media Center. Deze lost interactieproblemen op wanneer de Xbox 360 wordt gebruikt als Media Center Extender.
De updates konden eerder afzonderlijk worden gedownload . Ze zullen ook in het komende eerste servicepakket (SP1) voor Vista zitten. Dat wordt begin volgend jaar verwacht.

woensdag 24 oktober 2007

Ernstig PDF-lek gerepareerd


Adobe heeft een update uitgebracht voor het ernstige lek in Acrobat Reader, waarover ZDNet vorige maand berichtte.

Het lek, een ontdekking van beveiligingsexpert Petko D. Petkov, kan een hacker de gelegenheid geven om de computer van buitenaf over te nemen. De gebruiker moet dan wel een gecompromitteerd PDF-bestand openen.
De fout is alleen van toepassing op machines met Windows XP en Internet Explorer 7 erop.
Adobe raadt aan dat alle gebruikers van Acrobat 3D versie 8, Adobe Reader 8 en Acrobat 8 Professional of Standard de update installeren.

donderdag 11 oktober 2007

Asus Eee: Laptop voor nog geen 300 euro


Computerfabrikant Asus komt in samenwerking met Intel met een notebook die tussen de 250 en 300 euro gaat kosten.

Daarmee is de Asus Eee PC 701 wel iets duurder dan aanvankelijk gepland. Bij de introductie in juni sprak men over een notebook van nog geen 200 dollar. In november 2007 moeten de eerste Eee's in de winkel staan.

Asus richt zich met de Eee vooral op markten waarvoor de normale laptop's te duur zijn, maar ook in Nederland zal de budget-notebook te koop zijn. Asus wil deze aanbieden via ketens als Mediamarkt, BCC, Dixons, Dynabyte, Mycom en Paradigit.

De Asus Eee PC 701 is een kleine notebook, met een 7 inch beeldscherm. Het gewicht zal nog geen kilo bedragen. Waarschijnlijk krijgt hij 512 MB geheugen en geen harde schijf. Voor de opslag van de gegevens worden enkele GB's aan flashgeheugen gebruikt. Via WiFi kan er draadloos worden geinternet, en er is ook een webcam ingebouwd.

De geringe opslagruimte geeft aan dat Asus de Eee vooral ziet als een internet-computer. Voor de werkzaamheden kan gebruik worden gemaakt van het groeiend aantal webapplicaties dat via internet beschikbaar is.

De computer krijgt een eigen besturingssysteem, dat zowel compatibel zal zijn met Linux als met Windows XP.

De drie E'sin de naam staan voor 'Eenvoudig te leren, mee te spelen en mee te werken', 'Excellente internetbeleving' en 'Excellente mobiele computerervaring'.

woensdag 3 oktober 2007

Laptops minder vaak stuk dan desktops


Welke computers zijn écht goed? Een Belgische consumentenorganisatie peilde de kwaliteit van en tevredenheid over verschillende merken en kwam tot enkele opvallende conclusies. Zo blijken grote merken niet noodzakelijk de beste.

35 % van de desktops heeft pech Twijfelt u eindeloos tussen een desktop en een notebook? Of overweegt u om van uw vertrouwde merk af te stappen? Het Belgische Test-Aankoop deed onderzoek naar de kwaliteit van desktops en notebooks. De enquête werd alleen bij de zuiderburen uitgevoerd, maar de conclusies zijn vrij algemeen omdat er weinig verschil bestaat tussen computersystemen in België en Nederland. De resultaten bevestigen en ontkrachten enkele populaire mythes.

Test-Aankoop vroeg aan de respondenten of ze regelmatig last hebben van technische problemen of pannes. Uit de antwoorden blijkt dat gemiddeld 35 procent van de desktopeigenaren het afgelopen jaar met problemen te kampen had. Voor laptops ligt dat cijfer op net geen twintig procent. Ondanks dat een laptop overal wordt meegesleurd, blijft het toestel duidelijk beter functioneren.

Merkloze desktop blijkt kwetsbaar Als we inzoomen op de merken, komen we op een aantal opvallende vaststellingen. Bij de desktops blijken merkloze computers het vaakst stuk te gaan: veertig procent heeft binnen een jaar problemen. Acer, Packard Bell en Asus zitten ondanks een iets betere score eveneens in de laagste regionen. Boven aan het lijstje staat Apple. Met slechts zestien procent defecte toestellen binnen het jaar laat het de concurrentie ver achter zich. Fujitsu-Siemens en HP volgen; een kwart van de gebruikers moest het afgelopen jaar terug naar de winkel.

Notebooks hebben zoals gezegd veel minder problemen. Van Sony-notebooks moet amper zes procent op korte termijn in de reparatie. Apple neemt met één procentje meer de tweede plaats in. Acer, Fujitsu-Siemens, IBM en Toshiba hangen allemaal net boven het gemiddelde van negentien procent. Onder aan het lijstje vinden we Asus, Packard Bell, Dell en HP. Toch valt het op dat het probleempercentage bij de slechtste laptopmerken nog steeds een top 3-notering zou opleveren bij de desktops.

Onderdelen beter afgestemd Een verklaring voor de betere kwaliteit van laptops kan bij de ontwikkeling ervan liggen. Bij een desktop kunnen de onderdelen veel sneller variëren en zijn deze veel minder op elkaar afgesteld. Bij een laptop zijn de hardwaremogelijkheden iets kleiner, maar juist daarom zijn de meeste componenten beter op elkaar afgestemd. Dat verklaart ook waarom merkcomputers het beter doen dan systemen die zijn geassembleerd door de lokale verkoper. Bij grote merken wordt de apparatuur meer getest om de onderdelen op elkaar af te stemmen. Lokale verkopers nemen meestal de recentste hardware en stellen zo een nieuw systeem samen.

Mac-gebruiker meest tevreden Problemen inventariseren is één manier om de kwaliteit te meten, maar uiteindelijk beoordeelt de consument hoe goed zijn systeem aan de wensen beantwoordt. Pc-fanaten zullen het niet graag horen, maar Mac-gebruikers zijn duidelijk veel tevredener met hun systeem. Zowel voor notebooks als desktops scoort Apple het hoogst. Enkel voor games ligt de score van dit bedrijf onder het gemiddelde.
Daarna haalt Fujitsu-Siemens over de hele lijn de beste resultaten, althans voor zijn desktopmodellen. De laptops van deze fabrikant eindigen op een voorlaatste plaats, net boven IBM.

Nummer drie is Medion. De gebruikers van dit merk zijn tevreden over vrijwel elk aspect; enkel over het gebruiksgemak is men iets minder content. De ondervraagden met een computer van HP, Packard Bell en vooral IBM zijn doorgaans het minst tevreden.
De tevredenheid over draagbare computers is gemiddeld hoger, maar hier liggen de resultaten dichter bij elkaar. Zoals vermeld springt Apple er bovenuit, gevolg door Sony en Asus. Hekkensluiters zijn HP, Fujitsu-Siemens en IBM.

Conclusie Het onderzoek van Test-Aankoop maakt enkele dingen duidelijk. Ondanks een gebrek aan games wordt het cliché dat Apple kwaliteit levert duidelijk bevestigd. HP en Dell, de twee grootste computerfabrikanten ter wereld, zijn dan weer veel minder betrouwbaar als het om laptops gaat. Maar op enkele uitzonderingen na valt het vooral op dat de kwaliteit van desktop- en mobiele systemen beter kan. Tot slot is het ook noemenswaardig dat de Aldi-pc's van Medion betrouwbaarder zijn dan wat u van een budget-merk zou verwachten.

zondag 30 september 2007

Excel 2007 maakt rekenfouten


Wie Excel allang heeft ingeruild voor het rekenmachientje, moet toch even natellen. In Excel 2007 zit een bug waardoor een aantal vermenigvuldigingen steeds uitkomt op 100.000. De fout is ondertussen doorgegeven aan Microsoft.

De bug kwam aan het licht op een Google-discussiegroep over Excel. Aanvankelijk meldde een gebruiker dat het programma de uitkomst van 850 maal 77,1 flink afrondde tot honderdduizend. Al snel kwamen meer rekenaars met soortgelijke fouten. De echte uitkomst van de berekeningen is steeds 65.535.

Dat getal heeft niet toevallig een binaire waarde van zestien keer 1. Het is de grootste waarde die binnen zestien bits kan worden berekend, voor hogere getallen moet het programma 32 bits gebruiken. Programmeerfouten komen wel vaker voor bij waardes die op het einde van een reeks uitkomen. Voor berekeningen met uitkomsten groter dan 65.535 zijn er dan ook nog geen fouten bekend. Deze specifieke bug lijkt nieuw, want op de versie van 2003 lukte het ons niet om de slordig afgeronde waarde van honderdduizend te krijgen.

Kleurenprint even goedkoop als zwart-wit


Dankzij twee nieuwe kantoorprinters van Xerox wordt afdrukken in kleur even duur als printen in zwart-wit, belooft de fabrikant. De apparaten maken gebruik van de nieuwe generatie van Xerox' solid ink -technologie; een alternatief voor laser en inkjet.

De maandag aangekondigde Xerox Phaser 8860 en Xerox Phaser 8860MFP gebruiken vernieuwde, krijtachtige inktblokjes. Deze zijn groter en compacter; ontwikkeld om zo lang mogelijk mee te gaan. De inktblokjes hebben geen patronen nodig. Ze worden geplaatst in de inktladen voor de verschillende kleuren.
Door zo veel mogelijk pagina's uit één blokje te halen, brengt Xerox de prijs van een kleurenprint terug van 15 naar 5 dollarcent per pagina; ofwel de kosten van een zwart-witprint. Dat is een stuk goedkoper dan wat de concurrentie presteert. Analisten schatten de kosten van een kleurenpagina, geproduceerd door een printer van een andere fabrikant, op 8 tot 13 dollarcent.

De kleureninktblokjes kosten ieder een derde van de prijs van zwarte toners. De zwarte inkt, met een opbrengst van 14.000 pagina's, kost 210 euro. Elk kleurenblokje, met eveneens een opbrengst van 14.000 pagina's, kost 70 euro. Dat maakt afdrukken in kleur tegen dezelfde prijs als in zwart-wit mogelijk.

Voor Xerox moet daar natuurlijk iets tegenover staan. De nieuwe printers, met hun afdruksnelheid van dertig pagina's per minuut, zijn flink aan de prijs. De Phaser 8860 kost 2.499 euro en voor de Phaser 8860MFP moet u 4.299 euro neertellen. Het is een verschuiving van de bekende strategie om hardware tegen weinig of geen winst te verkopen, en de omzet te halen uit inkt.

De nieuwe printers zijn daarom vooral aantrekkelijk voor 'kleurgrootgebruikers'; bedrijven die tussen de duizend en tienduizend kleurenpagina's per maand afdrukken. Ondanks de hogere aanschafprijs is printen met de Phaser 8860 twee keer goedkoper dan wanneer men laserprinters van andere fabrikanten gebruikt, beweert Xerox. Een bedrijf dat gedurende vier jaar gemiddeld vierduizend pagina's per maand afdrukt, waarvan zeventig procent in kleur, kan volgens Xerox tot vijftig procent kosten besparen.
De Phaser 8860 is nu al beschikbaar in Europa, de MFP-versie volgt in november.

Microsoft weigert gratis XP voor ontevreden Vista-klanten


Het meldpunt voor klachten over Vista heeft uiteindelijk circa 5.200 klachten opgeleverd. De Consumentenbond gaat met Microsoft praten over een oplossing voor mensen die problemen hebben met het nieuwe besturingssysteem.
De Consumentenbond richtte het meldpunt in augustus op, om inzicht te krijgen in de klachten die computergebruikers hebben over Vista. Mensen konden op een speciale webpagina op de site van de belangenorganisatie een vragenformulier invullen. Uiteindelijk kwamen 5.200 klachten binnen.

"Voor die grote hoeveelheid klachten kan Microsoft zijn ogen niet sluiten. Het bedrijf moet zijn verantwoordelijkheid nemen", vindt de Consumentenbond. De organisatie wil dat mensen bij wie Vista niet goed werkt, zonder meer de kans krijgen om gratis over te stappen naar Windows XP. De Consumentenbond is "teleurgesteld" omdat Microsoft dit vooralsnog weigert, en gaat binnenkort nader overleggen met het bedrijf.

Microsoft verklaarde eerder deze maand tegenover ZDNet dat het eerst meer inzicht wil hebben in de aard van de klachten. De teller van het meldpunt stond destijds nog op 4.200 klachten. "Niet zo veel" op een totaal van bijna een miljoen Vista-gebruikers in Nederland, vond een woordvoerster. De conclusie dat Vista nog geen volwaardige vervanger zou zijn voor XP, vindt het bedrijf onterecht.

dinsdag 25 september 2007

PC en besturingssysteem verplicht scheiden


De Brusselse denktank Globalisation Institute pleit ervoor computerfabrikanten te verplichten de PC en het besturingssysteem los van elkaar te verkopen. Daarmee zou de concurrentie op de markt voor besturingssystemen gestimuleerd worden.

Het marktaandeel van Microsoft op het gebied van besturingssystemen is nog altijd te hoog. Dat vindt niet alleen de Brusselse denktank. Ook Nelie Kroes, de Europees Commissaris belast met de portefeuille mededinging, stelt zich op dat standpunt. Onlangs boekte zij nog een succes bij het bestrijden van Microsofts monopoliepositie toen een boete van bijna 500 miljoen dollar door de rechter werd bevestigd. Kroes heeft tot nu toe vooral haar pijlen gericht op de Microsoft-software voor servers en het bundelen van Windows Media Player met het besturingssysteem.

De denktank verwacht echter weinig heil van deze maatregelen. Het pleit voor een andere strategie om concurrentie op het gebied van besturingssystemen te bevorderen. Microsoft zou concurrentie uit de markt drukken waardoor andere besturingssystemen geen kans hebben. Dat leidt ertoe dat er te weinig innovatie plaatsvindt op het gebied van besturingssystemen. Overigens zegt het Globalisation Institute dat het Apple niet als een echte concurrent ziet van Microsoft, omdat het bij Apple gaat om een ‘premium’ product. Het maakt de vergelijking met Bang & Olufsen, dat ook een premiummerk is.

In de korte publicatie schrijft het instituut dat het Windows-monopolie ieder bedrijf in de Europese Unie onnodig op kosten jaagt, aangezien de prijs van een besturingssysteem hoger is dan het zou zijn als er wel competitie zou zijn. Bovendien zijn ook de kosten voor ondersteuning te hoog door het gebrek aan concurrentie.

De organisatie heeft verschillende manieren tegen het licht gehouden om de concurrentie te vergroten. Zo is overwogen om computerfabrikanten te verplichten van ieder computersysteem meerdere versies aan te bieden. Bijvoorbeeld één met Windows en één met Linux. Dat zou goed kunnen werken bij de aanschaf van een computersysteem op internet, maar in winkels kan het tot logistieke problemen leiden. Van ieder systeem zouden meerdere versies op voorraad gehouden moeten worden.

Een andere mogelijkheid is om de consument bij de eerste keer dat hij de computer aanzet de keuze te bieden Windows te gebruiken of er vanaf te zien. In het laatste geval zou hij een bedrag teruggestort krijgen. Maar dat kan, redeneert het instituut, bureaucratie in de hand werken en kan tot twist leiden over de hoogte van het bedrag.

Uiteindelijk is de organisatie uitgekomen bij de eis om het besturingssysteem verplicht los te verkopen van de computer of laptop. Dat zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op het marktaandeel van Windows, zegt de organisatie. Met name consumenten die op de prijs letten, zoals studenten, zullen al gauw kiezen voor een voordeliger besturingssysteem.
Doordat de consument slechts een dvd in het systeem moeten schuiven waarna het systeem zichzelf automatisch installeert zou het niet moeilijker worden voor consumenten. Als een dergelijk systeem wordt ingevoerd zouden computerfabrikanten computers gaan aanbieden die gecertificeerd zijn voor verschillende besturingssystemen, verwacht het Globalisation Institute.

vrijdag 21 september 2007

OpenOffice wordt versie ouder


De nieuwe versie van OpenOffice.org is nu definitief klaar. Versie 2.3 brengt de gebruikelijke lading bugfixes en betere ondersteuning voor uitbreidingen. U kunt bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit OpenOffice.org bloggen.

Het principe van de uitbreidingen is bekend van programma's als Firefox en Thunderbird. Het zijn kleine, handzame modules die nieuwe mogelijkheden brengen naar OpenOffice.org. Er is bijvoorbeeld een uitbreiding die OpenOffice.org-documenten meteen omzet naar Google Docs, of eentje waarmee u vanuit Writer teksten kunt uploaden naar een blogserver. Een aantal uitbreidingen is afkomstig van Sun, de grote sponsor van OpenOffice.org. Een exhaustieve lijst van extraatjes vindt u op deze pagina .

De lijst van nieuwe features in OpenOffice.org is op z'n minst uitgebreid te noemen . Meestal gaat het om kleine verbeteringen, maar er zitten ook belangrijke nieuwigheden bij. Zo werd er tijdens een Google Summer of Code een functie ontwikkeld die probeert de taal van teksten te raden, zodat spellingscontroles efficiënter verlopen.

De spellingscontrole van OpenOffice.org 2.3 werkt bovendien samen met de nieuwste woordenlijst van OpenTaal. Die doet niet onder voor de lijsten van Van Dale en het Spectrum; dat bewijst het Keurmerk Spelling dat OpenTaal door de Nederlandse Taalunie in juni opgespeld kreeg.

Op taalgebied is er nog iets nieuw in het open kantoorpakket. OpenOffice.org bevat nu ondersteuning voor het Fries en kan ook uitgerust worden met een interface in die taal.
Maar bij een OpenOffice.org-update gaat het niet enkel om nieuwe dingen. Even belangrijk zijn de - soms ernstige - kwetsbaarheden op veiligheidsvlak die aangepakt worden. In versie 2.3 is er een lek opgelost, een zwakke punt in de code die zorgt voor het op het scherm tonen van TIFF-beelden.

Prinsjesdag geeft macht aan consument


De gisteren gepresenteerde kabinetsplannen voor 2008 tonen een lijn die het afgelopen jaar al langzaamaan duidelijk werd. Klanten van internet- en telecomaanbieders krijgen meer macht naar zich toegeschoven.

Even niet opgelet en het is te laat: uw mobiele telefoonabonnement is weer met een jaar verlengd. Aan die praktijken van telecomaanbieders komt volgend jaar een eind. De almaar doorlopende stilzwijgende verlenging van contracten wordt aan regels gebonden. Na afloop van het eerste jaar moeten consumenten hun telecomabonnement per maand kunnen opzeggen.

Een andere tot uitsterven gedoemde situatie is die van de telemarketeer, die u 's avonds stoort met irritante telefoontjes. Er wordt een verplicht 'bel me niet'-register ingevoerd, zoals ZDNet twee maanden terug al schreef . Wie niet meer gebeld wil worden door studenten die in hun vrije tijd abonnementen proberen te verkopen, kan zich hier straks voor aanmelden.

Consumenten krijgen meer keuze in - breedbandige - mobiele communicatietoepassingen. Er wordt namelijk een aantal frequenties in de 2,6 GHz band geveild voor mobiele communicatiediensten, zoals mobiele telefonie en WiMAX. Dat moet ook meer ruimte opleveren voor innovatie.

De problemen die mensen tegenkomen als ze wisselen van internetprovider, worden aangepakt. Staatssecretaris Heemskerk maakt over een goede overstapregeling afspraken met de sector . Hij heeft gewaarschuwd dat strenge maatregelen volgen, als de moeilijkheden niet snel worden opgelost.

Ook aan de lange en dure wachttijden bij 0900-nummers van telecomaanbieders en ISP's maakt het ministerie een eind . Als de bedrijven de situatie niet genoeg verbeteren, volgen er vanaf april volgend jaar maatregelen zoals een maximumtarief. Consumenten worden bovendien verlost van de bewijslast bij geschillen over dure 0900-nummers. Momenteel brengt Heemskerk de wachttijden en tarieven van telefonische klantenservices per bedrijf in kaart.

Opta krijgt het druk. De toezichthouder krijgt meer bevoegdheden om de verspreiding van spyware en malware aan te pakken, en heeft die taak in 2008 bovenaan zijn lijstje staan. Zo kunnen voortaan ook bedrijven die spam versturen, worden beboet. Nu kan de OPTA slechts aan personen een boete opleggen.

dinsdag 18 september 2007

Buienradar geeft driedaagse regenprognose


Buienradar.nl is begonnen met een regenprognose voor drie dagen. De buienverwachting geldt voor heel Europa, zo maakte de website maandag bekend. Buienradar is voor de nieuwe dienstverlening gaan samenwerken met het Zwitserse bedrijf Meteoblue.

De huidige radarbeelden geven een verwachting voor maximaal twee uur. Edwin Rijkaart, initiatiefnemer van de populaire website: 'Vaak geeft de weersverwachting een regenprognose af in procenten. Maar dan weet je nog steeds niet of dat voor je eigen regio is. Met deze beelden kun je dat wel zien.'

Meteoblue baseert zich op het zogenoemde Numerical weather prediction model. Het model is volgens Rijkaart verbeterd door een samenwerking van Meteoblue met de universiteit van Basel.

Buienradar is momenteel de vierde website van Nederland, aldus Rijkaart op basis van cijfers van de STIR (Stichting Internetreclame). 'In de maand juli piekten we met 5,5 miljoen bezoekers. Ook in de maand augustus, die droger was dan juli, bleven de bezoekersaantallen hoog. Toen bezochten 4,6 miljoen mensen onze site.'

Google Earth krijgt scherpere beelden


Morgen gaat er een nieuwe satelliet de ruimte in die beelden maakt van de aarde met een extra hoge resolutie. Het zal de nauwkeurigheid van de beelden op Google Earth verder vergroten.

De nieuwe, geavanceerde kunstmaan heet WorldView I. De lancering vindt plaats vanaf de luchtmachtbasis Vandenberg in het Amerikaanse Californië. Deze is live te volgen op internet.
Het gaat om een initiatief van het bedrijf
DigitalGlobe dat al langere tijd beelden levert aan Google’s satellietprogramma Google Earth. Het bedrijf heeft al de Quickbird-satelliet in de ruimte hangen die dagelijks plaatjes van de aarde schiet. In combinatie met de nieuwe satelliet kan het bedrijf nu foto’s maken met een resolutie van een halve meter.
De toegenomen resolutie van de beelden maak het mogelijk tot op enkele meters nauwkeurig objecten te lokaliseren. Zonder extra referentiepunten op aarde is de nauwkeurigheid tussen de 3 en 7,5 meter. Met referentiepunten zelfs 2 meter.

Dergelijke scherpe beelden maken het herkennen van objecten op aarde een stuk eenvoudiger. Een zoektocht via Google Earth, zoals die nu plaatsvindt naar de verdwenen avonturier Steve Fossett, zou daarmee een stuk nauwkeurige worden.
DigitalGlobe kan met de twee satellieten in de ruimte dagelijks beelden verzamelen van 600.000 vierkante kilometer, zo vertelde CEO Jill Smith aan een journalist van Reuters. De huidige satelliet doet daar in zijn eentje bijna een week over. Eind 2008 zal nog een satelliet de lucht in gaan, de WorldView II. Dan zal het bedrijf een miljoen vierkante kilometer per dag in beeld kunnen brengen.

Het satellietbedrijf is van de plan de komende jaren naar de beurs te gaan. Het profiteert volop van de populariteit van Google Earth en zegt steeds meer opdrachtgevers te krijgen. Nu al heeft het de grootste collectie commercieel verkrijgbare satellietbeelden.
De bouw van de satelliet werd deels betaald door de National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) van het Amerikaanse ministerie van defensie. Het bedrijf kan beelden commercieel verkopen, mits de resolutie boven de halve meter blijft.

DigitalGlobe is niet het enige bedrijf dat actief is in deze markt. Ook GeoEye doet goede zaken en zal in het voorjaar van 2008 een nieuwe hogeresolutiesatelliet lanceren.

maandag 10 september 2007

Microsoft past Vista aan na klacht Google


Microsoft gaat zijn nieuwe besturingssysteem Windows Vista aanpassen na een klacht van Google over oneerlijke concurrentie.

In Windows Vista staat het zoekprogramma Instant Search van Microsoft automatisch als standaard ingesteld. Met dit zoekprogramma kunnen alle bestanden op de computer worden doorzocht aan de hand van sleutelwoorden. Google pleitte ervoor dat concurrerende zoekprogramma's ook als standaard ingesteld moeten kunnen worden.

In overleg met de Amerikaanse justitie heeft Microsoft besloten de nieuwere versies van Windows Vista aan te passen om alternatieve zoeksystemen meer kans te geven, zo maakten Microsoft en justitie woensdag bekend. De eerste testversie van het aangepaste systeem wordt aan het eind van het jaar verwacht.

Vista niet goed genoeg voor Olympische Spelen


Pc-fabrikant Lenovo vertrouwt niet op Windows Vista voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Het besturingssysteem is niet stabiel, meent Lenovo, dat de IT-infrastructuur voor het mega-evenement levert. Het bedrijf blijft voor de belangrijke functies liever bij Windows XP.
Lenovo-topman Yang Yuanqing maakte dit vandaag bekend tijdens een persconferentie in Peking, meldt IDG Newsservice. De Olympische Spelen vereisen volgroeide, stabiele technologieën, verklaart Yuanqing. Een dergelijk groot en belangrijk evenement is niet geschikt om nieuwe technologieën uit te proberen: "Als het niet stabiel is, kan het problemen krijgen."

Windows XP zal het besturingssysteem zijn voor alle computers die vitale taken moeten uitvoeren, zoals systemen voor gamesmanagement, resultaten, personeelsschema's en informatie voor commentators. Vista zal enkel draaien op de pc's in de internetruimtes, waarvan de atleten gedurende de Spelen gebruikmaken.

Ook WiFi wordt als te riskant gezien. Voor het dataverkeer en back-upsysteem vertrouwt Lenovo liever op bedrading. "Op de Olympische Spelen hebben we het meest betrouwbare en stabiele systeem nodig", aldus een andere topmanager van het bedrijf. Er is de afgelopen jaren al met al weinig veranderd: ook voor de Spelen in 2004 in Athene werd afgezien van WiFi. Het zou te veel beveiligingszorgen met zich meebrengen.

Lenovo voltooide deze week zijn derde grote hardwarelevering aan het organiserend comité van de Olympische Spelen, zo meldde het bedrijf dinsdag. Inmiddels zijn er twaalfduizend desktops, tweeduizend printers, achthonderd laptops en zevenhonderd servers verstrekt. Nog eens vijfduizend pc's zijn bestemd voor internetgelegenheden en marketingdoelen.

De belangrijkste pc's binnen de IT-infrastructuur zijn de ThinkPad T60 notebook PC en de ThinkCentre M55e. Verder koos Lenovo voor de SureServers R520, T350 en R630. Die servers zullen straks honderdduizenden verzoeken per seconde moeten afhandelen, van biografische informatie over atleten en de laatste scores tot de organisatie van activiteiten van het comité.

Alle aspecten van de IT-infrastructuur worden vanaf nu getest. De 42 sportevenementen die gisteren onder de titel 'Good Luck Beijing' van start gingen in Peking, vormen daar een goede gelegenheid voor. De tests gaan door tot enkele weken voor de openingsceremonie van de Spelen op 8 augustus 2008.

Verder maakt Lenovo bekend dat vanaf 8 februari tot aan het begin van de Spelen elke maand een limited edition notebook (zie foto) online wordt geveild. Het ontwerp is geïnspireerd door de Olympische vlam. Een aantal machines zal worden gesigneerd door medaillewinnaars. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Je beeldscherm kijkt terug


Sharp heeft een beeldscherm ontwikkelt dat dienst doet als scanner en aanraakscherm.
Een beeldscherm met een aanraakgevoeligheid (een zogenaamd touchscreen) is niets bijzonders. De gemiddelde PDA of smartphone (zoals de iPhone) beschikt over een aanraakgevoelig scherm.
De manier waarop een scherm kan detecteren waar je vinger of stylus zich bevindt, is echter niet altijd bevorderlijk voor de leesbaarheid. Vaak wordt een extra laagje over de display gelegd waardoor het scherm dikker en minder goed leesbaar wordt. Ook kan de gevoeligheid na verloop van tijd verminderen.

Touchscreen en scannerSharp heeft een nieuwe manier ontwikkeld om een beeldscherm met touchscreenfunctionaliteit te realiseren. Niet alleen worden de beeldschermen aanraakgevoelig, ze zouden ook scan-functionaliteit krijgen. De beeldschermen van Sharp zijn vooralsnog alleen in staat tot basale scans, zoals een visitekaartje dat tegen het beeldscherm wordt gehouden. In de toekomst zouden de scanners in staat moeten zijn ook vingerafdrukken te lezen.
Dankzij de gebruikte techniek - elke pixel in het beeldscherm bevat tevens een optische scanner - kunnen de nieuwe beeldschermen zonder problemen overweg met 'multitouch'. Het aanraken van meerdere plaatsen tegelijk op het beeldscherm is zo geen probleem. De eerste proefversies zijn deze maand al beschikbaar, terwijl massaproductie dit voorjaar moet beginnen. Sharp hoopt dan de beeldschermen van 3,5 inch diagonaal (480x320 pixels) in hardware als smartphones, mini-computers en digitale camera's in te bouwen.

Consumentenbond: 'XP beter dan Vista'


Het meldpunt van de Consumentenbond voor klachten over Vista blijkt een succes: ruim vierduizend klachten kwamen binnen.

Consumenten kunnen sinds 10 augustus bij de Consumentenbond terecht met klachten over Vista. Het nieuwste besturingssysteem van Microsoft blijkt bij veel gebruikers problemen op te leveren.
De bond meldt na ongeveer vier weken een totaal van 4200 (uitgewerkte) klachten. De grootste ergernis betreft het niet (meer) werken van programma's: 59% van de respondenten meldt hier problemen over.

Bijna de helft van de klachten betreft het niet langer (goed) functioneren van hardware, zoals videokaarten of printers. Dat Vista zware systeemeisen stelt, was bekend, maar toch is 34% van de meldingen gereserveerd voor trage en vastlopenden computers. Netwerkproblemen blijken ook voor de nodige meldingen te zorgen: 17% meldt problemen, met name met draadloze netwerken. De minste klachten kwamen binnen over trage of niet opstartende computers: die zorgen voor 12% van de meldingen.

De Consumentenbond is van mening dat Microsoft verplicht is een goedwerkend besturingssysteem te leveren: het bedrijf zou dan ook een gratis 'terugstap' naar XP mogelijk moeten maken voor consumenten bij wie Vista niet goed werkt. Daartoe stuurt de bond een brief naar Microsoft om hierover in overleg te treden. Tenslotte adviseert de Consumentenbond de aanschaf van Vista goed te overwegen. Bij XP blijven zou een goede optie zijn, maar een alternatief als Mac OS X of Linux-variant Ubuntu moet ook niet vergeten worden...
Microsoft is teleurgesteld over de relevantie van de uitkomsten. Volgens het bedrijf zijn de conclusies van de Consumentenbond niet representatief, aangezien er "Nederland bijna een miljoen Vista-gebruikers kent". De klachten beperken zich tot compatibiliteit met randapparatuur, terwijl Microsoft graag gebruikerservaringen had willen zien. Ook verzuimt de Consumentenbond te vermelden hoeveel tevreden Vista-gebruikers er zijn. Voor vragen bij installatie en gebruik kunnen Vista-gebruikers terecht op deze site.

donderdag 6 september 2007

Een F16 besturen in Google Earth


De laatste versie van Google Earth is niet alleen uitgebreid met een module om de sterrenhemel te observeren. In het programma zit ook een rudimentaire vluchtsimulator verborgen.
Wie de 'geheime' toetsencode indrukt, kan het luchtruim verkennen met een F16 of een slomere SR22 met propeller. Om te leren vliegen over de satellietfoto's van Google, moet u beschikken over Google Earth 4.2 .
Dan is het een kwestie van de toetsencombinatie Control+Alt+A (Windows en Linux) of Command+Option+A (Mac) indrukken. U hoeft de magische toetsencombinatie ook maar één keer aan te slaan; daarna verschijnt een optie 'Flight Simulator' onder de hoofding 'Tools'.

Op het scherm verschijnt een venster waarin u kunt kiezen tussen een F16 of een SR22 en aangeeft van welk punt u wenst te vertrekken. De lijst van luchthavens is vrij beperkt en bevat geen locaties in België of Nederland, maar u kunt ook opstijgen vanaf een willekeurige plek die u bezocht in Google Earth.

U bedient de vluchtsimulator met een joystick (indien aangesloten) of met de muis en het toetsenbord. Een overzicht van alle relevante toetsen vindt u hier bij Google .

Hoe mooi de vlucht uiteindelijk is, hangt af van uw instellingen. Exact dezelfde beelden worden getoond als tijdens de gewone Google Earth-modus. Als u dichter bij een locatie komt, moet er voldoende tijd zijn om een gedetailleerdere foto af te halen. Als u met de F16 een plotse duikvlucht neemt richting stadscentrum, krijgt het programma dus waarschijnlijk niet op tijd de gepaste beelden gedownload. Hetzelfde geldt voor 3D-gebouwen die op kaarten zijn geplaatst.

vrijdag 31 augustus 2007

Service Pack voor Vista aangekondigd


Microsoft heeft officiëel het eerste Service Pack voor Windows Vista aangekondigd.

Na eerdere geruchten over een Service Pack (SP) voor Windows Vista, heeft Microsoft nu officëel SP1 aangekondigd. Een kleine groep testers heeft de afgelopen tijd een vroege testversie uitgeprobeerd. In de komende weken zal die testgroep worden uitgebreid, om in het eerste kwartaal de versie voor eindgebruikers aan te kunnen bieden.

Service Pack 1 voor Windows Vista zal de eerdere updates (1 en 2) voor Vista die Microsoft uitbracht, bevatten. Daarnaast zal het bedrijf middels het SP1 proberen de veiligheid, stabiliteit en performance van het besturingssysteem te verbeteren. Een uitgebreide opsomming is na te lezen in het whitepaper.

woensdag 22 augustus 2007

Garmin rijdt TomTom van de weg


Garmin verkoopt voor het eerst in twee jaar meer navigatiesystemen dan TomTom.
Hoewel het Nederlandse navigatiebedrijf zijn omzet sinds 2006 verdubbelde, is het allang niet meer de hardste groeier op de mobiele GPS-markt.

Het Engelse onderzoeksbureau Canalis concludeert uit de jongste kwartaalcijfers van de grootste navigatiebedrijven dat de complete markt in een jaar tijd meer dan verdubbeld is. In 2006 kochten een slordige 3,5 miljoen mensen een GPS-navigator. Een jaar later is dat aantal gegroeid tot meer dan 7,4 miljoen verkochte apparaten. "Het is lastig een onderdeel van de hi-tech industrie te vinden dat zo hard groeit als de navigatiemarkt", zegt Canalis-hoofdanalist Chris Jones.

Zowel het Amerikaanse Garmin (165 procent groei) als TomTom (118 procent groei) deed goede zaken in het afgelopen jaar, maar er zijn kapers op de kust. Beide bedrijven leunen nu nog comfortabel op een kwart marktaandeel, maar ook de kleinere bedrijven zijn bezig aan een razendsnelle opmars. Nummer drie Mio Technology groeide met 135 procent en heeft bijna 700.000 GPS-apparaten verkocht. Magellan, nummer vier op de ranglijst, wist zijn verkoop te vervijfvoudigen en komt rond de vierhonderdduizend verkochte toestellen uit.

Zowel Garmin als Magellan profiteert optimaal van de Amerikaanse consument, die autonavigatie plotseling ontdekt lijkt te hebben. TomTom probeert zich er tussen te wurmen door een real-time verkeersdienst te introduceren voor zijn navigatiemodellen, zo meldt de New York Times. Voorlopig moet het Nederlandse bedrijf, dat zich vorige maand in de schulden stak om kaartenmaker Tele Atlas te kopen, concurrent Garmin nog even voor laten gaan.
Het is echter een outsider waar alle navigatieverkopers zich zorgen over moeten maken. Nokia, dat zich met de dure N95 op de navigatiemarkt stortte, maakte onlangs bekend dat het al anderhalf miljoen exemplaren van dit toestel heeft verkocht. Het Britse onderzoeksbureau weet te melden dat Nokia zich daarmee vlak achter de vijf best verkopende bedrijven heeft genesteld.

TomTom en consorten zijn zelf ook bezig met de ontwikkeling van kleinere draagbare modellen, maar Canalis schat in dat consumenten weinig trek hebben in registratie voor de nieuwe diensten die daar bij horen. Volgens het onderzoeksbureau zal dit jaar de samensmelting tussen navigatie en telefoon een feit worden. Jones: "Als je naar de ophef kijkt die Apple op de gsm-markt veroorzaakte met zijn iPhone, is het niet moeilijk om je voor te stellen dat een bedrijf hetzelfde gaat proberen op de navigatie/telefoonmarkt."

Mac hacken kinderlijk eenvoudig


Tijdens hackersconventie Black Hat in Las Vegas laat onderzoeker Charles Miller zien dat de beveiliging van het nieuwe besturingssysteem van Mac, Leopard, een gatenkaas is. "Macs zijn net zo makkelijk om te hacken als het is om ze te gebruiken."

Miller en zijn collega's van Independent Security Evaluators ontdekten dat Leopard onderdak biedt aan meer dan vijftig zogenoemde suid root programs . Met deze verborgen applicaties krijgt een gebruiker tijdelijk administratorrechten, zodat hij programma's kan draaien. Onbevoegde toegang tot deze suid- of set user id -programma's is een gegarandeerde bron van ongeluk.

Safari, zo lieten de hackers zien, is een andere bron van onveiligheid. Eenmaal geopend start de browser een groot aantal andere Mac-applicaties op, waaronder iTunes, Script Editor, QuickTime Player, Terminal en DiskImageMounter. Een foutje in elk van deze programma's kan makkelijk misbruikt worden over het web. Dat komt doordat de OS X-bouwers al hun onderdelen als geheugensoorten en dynamische bibliotheken steevast op dezelfde plek neerzetten. Een beetje hacker weet dus precies waar in het geheugen Mac zijn programma's laadt.

Leopards belangrijkste achilleshiel is echter openbronsoftware. Miller doceert hoe eenvoudig een hacker toegang kan krijgen tot het systeem via een van de openbaar ontwikkelde programma's. "Vind een openbronpakket waarvan je weet dat het verouderd is. Daarvan zijn er genoeg te vinden." De onderzoeker raadt vervolgens aan om het change log door te kijken om te zien wat er in de laatste update is gerepareerd. Vervolgens weet de inbreker exact hoe hij de computer van een Mac OS X-gebruiker kan aanvallen met het lek dat in de nieuwste versie is gedicht.

KPN brengt internet naar afgelegen gebieden


KPN wil vanaf volgend jaar snel draadloos internet aanbieden in afgelegen gebieden.
Het telecombedrijf test momenteel in Drenthe twee varianten van snel draadloos internet, Wimax en HSPA.
De test is succesvol en eind dit jaar zal het concern een keuze maken tussen beide varianten.

Woningen en bedrijven die te ver van een centrale zitten, kunnen nu geen gebruik maken van breedbandinternet via het telefoonnet (adsl). Volgens de marktleider gaat het om enkele honderdduizenden huishoudens en tienduizenden bedrijven.

maandag 23 juli 2007

Ergens in 2010 Windows 7?


Microsoft werkt achter de schermen aan de opvolger van Vista, maar we mogen er zeker nog drie jaar op wachten. Op de Microsoft Global Exchange conferentie in Orlando liet een vertegenwoordiger weten dat de nieuwe systeemsoftware veel voorbereiding kost.

Windows 7 (niet de formele titel) zal net als Vista in 32- en 64-bit versies verschijnen, en vermoedelijk zal de software worden geïntegreerd met allerlei diensten. Details ontbreken echter nog, maar Microsoft had voor Vista nog tal van voorzieningen gepland die ditmaal wel zullen worden meegenomen.

De huidige versie Vista begint eindelijk een beetje te lopen na een wat stroeve start. De divisie die Vista ontwikkelt boekte in het vierde kwartaal van 2006/2007 een omzetgroei van bijna 14 procent tot 3,81 miljard dollar. Daarover behaalde Microsoft een riante winst van 2,82 miljard dollar.

AMD heeft het erg zwaar


De Amerikaanse chipfabrikant AMD lijkt aan het kortste eind te trekken in zijn strijd tegen rivaal Intel. Over het tweede kwartaal werden voor de derde keer op rij rode cijfers geschreven.

Het nettoverlies over het tweede kwartaal bedroeg 600 miljoen dollar, zo maakte het bedrijf vorige week bekend. Vorig jaar deed AMD het nog redelijk.
AMD is gedwongen haar prijzen te verlagen om marktaandeel terug te winnen. En dat valt niet mee, want Intel heeft de prijzen van oudere chips fors verlaagd. De consument is overigens wel de lachende derde, want processors vormen nu eenmaal een belangrijke factor bij de (winkel)prijs van pc's en notebooks. Die is de laatste jaren sowieso al erg omlaag gegaan.

Aan klanten is geen gebrek: met name Toshiba zorgde voor flinke wat nieuwe orders, net als Dell. Ook Acer, HP, Fujitsu-Siemens en Sun zijn kind aan huis bij AMD.

In het derde kwartaal introduceert AMD trouwens zijn nieuwe quad-coreprocessor, codenaam Barcelona. Intel introduceerde eind vorig jaar al zijn eerste processors met vier kernen.

donderdag 19 juli 2007

Mozilla repareert Firefox/IE-lek


De Mozilla Foundation heeft acht lekken in Firefox gedicht. Eén daarvan maakte het mogelijk om van afstand kwaadaardige code uit te voeren op computers waarop ook Internet Explorer is geïnstalleerd.

De kwetsbaarheid ontstaat wanneer een gebruiker in Internet Explorer naar een malafide webpagina gaat en daar op een speciaal vervaardigde link klikt, legt Mozilla uit . Internet Explorer start dan een ander programma via de command line, en vervolgens stuurt dat programma de URL van de bewuste webpagina door, zonder de input te valideren.

Firefox en Thunderbird behoren tot de programma's die op deze manier kunnen worden misbruikt om code binnen te smokkelen. Met de release van Firefox 2.0.0.5 en Thunderbird 2.0.0.5 heeft Mozilla daar een stokje voor gestoken. Firefox 2-gebruikers ontvangen de patch via het ingebouwde software-updatesysteem van de applicatie.
De stichting waarschuwt echter: "Deze pleister voorkomt alleen dat Firefox en Thunderbird kwaadaardige data accepteren. Deze patch repareert niet de kwetsbaarheid in Internet Explorer." Andere programma's zouden dus ook op deze manier kunnen worden opgeroepen door Microsofts browser, en op die manier door een hacker worden misbruikt.

De afgelopen week is er een discussie geweest wie verantwoordelijk is voor het beveiligingsprobleem. Mozilla houdt klaarblijkelijk vol dat dit een probleem is in Internet Explorer. De ontdekker van het lek, beveiligingsexpert Thor Larholm, is die mening ook toegedaan. Anderen brengen hier tegenin dat het de taak van Firefox is om inkomende data grondig te onderzoeken. Versie 2.0.0.5 doet dat.

woensdag 11 juli 2007

Bliksem te veel voor kabelmodems


Honderden modems sneuvelden al door het hevige onweer van de afgelopen weken.

De felle onweersbuien die de zomer van 2007 tot nu toe kenmerken zijn niet alleen lastig voor vakantievierders. Ook thuisblijvers blijven niet gespaard.

Abonnees van Casema ondervinden er de meeste hinder van. De woordvoerder heeft het over 'gemiddeld vijftig meldingen per dag' van kapotte modems als gevolg van blikseminslag. "Het vergt alle capaciteit van onze technische dienst om de modems te vervangen."

CaiW in Naaldwijk zegt dat op de 70.000 aansluitingen er twintig meldingen kwamen van kapotte modems en nog eens twintig meldingen van digitale tv-ontvangers met blikseminslag als oorzaak.

UPC zegt dat ze enkele tientallen meldingen per dag kreeg van kapotte modems op dagen met zwaar weer. @Home, het bedrijf waarmee Casema fuseert tot de grootste kabelaar in Nederland, heeft veel minder last van kapotte modems: "Het onweer treedt vooral op in het westen van het land."

Casema werkt met modems van Motorola, maar het merk maakt weinig uit. Volgens de woordvoerder van @Home kan de bliksem op twee manieren toeslaan: "Het kan via hoogspanningskabels in de buurt, maar ook via de tv-kabels in de grond. Bij een inslag tot 4.000 volt gaan elektrische apparaten als modems, televisies en videorecorders eraan."

Microsoft Patchdag: 6 patches, 10 lekken


Microsoft heeft op de maandelijkse patchdag zes patches uitgebracht waarmee 10 lekken, worden gedicht. Drie patches worden als 'kritiek' aangemerkt.

Op de maandelijkse Patch Tuesday bracht Microsoft in totaal zes patches uit. De patches, vier kritiek, één 'belangrijk' en de laatste van 'gemiddeld' belang dichten in totaal 15 lekken.
Wanneer je Automatische Update ingeschakeld hebt, krijg je de patches automatisch binnen. Je kunt ook de Microsoft Update site bezoeken of de updates handmatig via onderstaande links downloaden.

De eerste kritieke patch dicht drie lekken in Excel. Wanneer speciaal gemaakte Excel-bestanden worden geopend, kan willekeurige code uitgevoerd worden als deze lekken niet gedicht worden.
De tweede kritieke patch dicht lekken in de Active Directory van Windows 2000 Server en Windows Server 2003. Succesvol misbruik van de lekken kan leiden tot een DoS (Denial of Service) of - erger - het uitvoeren van willekeurige code, waardoor het systeem overgenomen kan worden.
De derde en laatste kritieke patch dicht lekken in het .NET framework. Twee van de lekken kunnen op consumenten-pc's tot uitvoering van code leiden, de derde kan informatie via webservers met ASP.NET lekken. Vooral accounts met Administrator-rechten zijn kwetsbaar.

De eerste 'belangrijke' patch dicht een kwetsbaarheid in Publischer (onderdeel van Office). Via speciaal gemaakte Publisher-bestanden (.pub) kan code op een pc uitgevoerd worden. De gebruiker moet de kwaadaardige bestanden wel zelf openen om een aanvaller controle over de computer te geven.
De tweede belangrijke patch dicht een lek in Internet Information Services (IIS) op Windows XP met Service Pack 2. Door middel van speciale URL-requests kan een aanvaller volledige controle over een pc krijgen. Het lek wordt als 'belangrijk' (ipv 'kritiek') aangemerkt omdat ISS niet standaard geïnstalleerd is.

De laatste patch, als 'gemiddeld' aangemerkt, dicht een lek in de firewall van Windows Vista. Ondanks een actieve firewall zou een aanvaller toch informatie over de pc kunnen verkrijgen: een poort blijft open dankzij een fout in de firewall. Symantec heeft een uitgebreide beschrijving van de kwetsbaarheid.

Prijzenoorlog in processorland woedt verder


De zomer is doorgaans een stille periode in de IT-wereld. Maar AMD en Intel gaat de komende weken hun stevige prijzenoorlog niet staken. Het nieuwste salvo komt van AMD, het antwoord van Intel wordt binnenkort verwacht. Dat is goed nieuws voor eindgebruikers: aanvankelijk voor de doe-het-zelver die zelf z'n pc bouwt, later voor mensen die kant-en-klare computers in de winkel kopen.

Doorgaans worden in de zomermaanden minder pc's en pc-onderdelen verkocht. Maar de moordende concurrentie tussen AMD en Intel laat geen rustpauze toe. Dat verklaart meteen de prijsdaling die AMD vandaag doorvoert en die sommige Athlons tot dertig procent minder duur maakt.

Een kwart goedkoper wordt bijvoorbeeld de Athlon 64 FX-74 (3 GHz); een high-end processor voor veeleisende gamers. De prestatiechip kost nu in de groothandel 599 in plaats van 799 dollar per stuk. Een ander high-end model, de FX-72, behoudt zijn prijspunt en kost nu even veel als de FX-74.

Veel goedkoper wordt de Athlon X2-lijn. De Athlons met twee kernen dalen naargelang het model met vijftien tot dertig procent in prijs. De processors met een enkele kern (Athlons en Semprons) worden 12 tot 23 procent goedkoper.

De prijsdalingen van AMD worden gezien als een pro-actief antwoord op kortingen van Intel. Algemeen wordt aangenomen dat de chipgigant op 22 juli stevig snoeit in de prijzen van een aantal processors. Tegelijkertijd worden ook nieuwe chips verwacht.
Zo zou de Q6600 - een processor met vier kernen - heel wat goedkoper worden. Er wordt zelfs gesteld dat de chip een prijskaartje in de regio van 260 tot 270 dollar (groothandel) meekrijgt. Dat is bijzonder goed nieuws voor mensen die een quadcore-oplossing willen bouwen. Aan het oude prijspunt van de Q6600 (530 dollar) komt een nieuwe chip, de Q6700.
Op 22 juli wordt een reeks nieuwe iteraties van Core 2 Duo-chips verwacht, aldus de gespecialiseerde pers. De grote nieuwigheid wordt de bredere ondersteuning van een front-side bus aan 1,3 GHz.

Bejaarde computers bekijken in Parijs


Informatietechnologie heeft al zoveel geschiedenis geschreven, dat er medio jaren negentig in Amerika al een museum aan werd gewijd. In Parijs is nu een Europese variant van dit Computer History Museum verrezen. Een definitieve huisvesting wordt nog gezocht.

Er zijn her en der in Europa wel exposities gewijd aan de geschiedenis van automatisering. Dichtbij huis vinden we bijvoorbeeld het Computer Museum van de Universiteit van Amsterdam en het 'Waalsdorp'-museum in Den Haag. Maar vaak zijn de tentoonstellingen kleinschalig, niet zozeer toegespitst op ICT, of enkel op afspraak te bezichtigen.

Het nieuwe Musée de l'Informatique Professionnelle is openbaar toegankelijk en stelt ict centraal. Het opende vorige maand de deuren op een prachtige - helaas tijdelijke - locatie, te weten het Grande Arche-monument in de Parijse kantorenwijk La Défense.
Doel van het museum is de geschiedenis en ontwikkeling van informatietechnologie in Europa te laten zien. In de eerste tentoonstelling staat vijftig jaar automatisering op basis van hard- en software centraal. Het zal er nostalgie troef zijn: een verzameling van zo'n honderd "historische objecten" en documenten wordt gepresenteerd.

De expositie is nog tot acht oktober te bezoeken in de Grande Arche, tegen betaling van negen euro per persoon. Daarna moet een permanent onderkomen worden gevonden. Initiatiefnemer AntéMémoire roept betrokkenen op om een stad in Frankrijk te selecteren waar het museum uiteindelijk gevestigd kan worden. De non-profitorganisatie werkt sinds 2003 aan dit project.

dinsdag 10 juli 2007

Blackberry heeft zijn eerste Trojan


De Blackberry, die volgens zijn maker de veiligste telefoon ter wereld is, blijkt niet zo veilig als gedacht. FlexiSpy, mobiele software die is gemaakt voor mobiel bespioneren, blijkt geschikt voor het aftappen van de populaire smartphone.

Het Thaise Vervata Co. Ltd. adverteert openlijk met de nieuwe update van FlexiSpy , dat door de meeste IT-bedrijven als veiligheidsrisico wordt gemarkeerd. De software moet met de hand worden geïnstalleerd op een mobiele telefoon en houdt onzichtbaar alle gesprekken en tekstberichten bij in een logbestand. Die informatie stuurt FlexiSpy naar een beveiligde webserver waar de eigenaar van het programma de data kan controleren.
Daarnaast kan de spion exact bijhouden waar de eigenaar van de mobiel zich bevindt. Er bestaat zelfs een mogelijkheid om zonder medeweten van de beller de microfoon in te schakelen, zodat een gesprek rechtstreeks kan worden gevolgd.

En het kan dus nu ook Blackberrys afluisteren. Het Thaise bedrijf beweert bij hoog en bij laag dat het programma geen malware is omdat de eigenaar willens en wetens de software op een mobiel apparaat installeert en het zichzelf niet verspreidt. Maar daar denkt beveiligingsbedrijf F-Secure anders over. "Dit is de eerste Trojan voor een Blackberry die we ooit hebben gezien," zegt senior veiligheidsspecialist Patrick Runald tegen onze Australische ZDNet-collega's.

De smartphones zijn bijzonder populair in het bedrijfsleven, en het vernieuwde programma kan catastrofale gevolgen hebben voor vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Vervata zegt te mikken op het betrappen van overspelige echtgenoten en de bescherming van kinderen tegen pedofielen, maar FlexiSpy is uiteraard net zo geschikt voor bedrijfsspionage.

maandag 9 juli 2007

Service Pack 1 voor Vista toch nog dit jaar

Het eerste service pack voor Windows Vista zal half juli beginnen aan zijn bètatest. Microsoft wil de eerste grote Vista-update in november uitbrengen.
Ondanks de strikte informatiepolitiek die de nieuwe baas van de Windows-divisie, Steven Sinofsky heeft ingezet, is toch uitgelekt dat Microsoft half juli de eerste bèta van SP1 voor Windows Vista gaat testen.

Het bedrijf heeft dan nog slechts vier maanden om de update te testen wil het deze gelijk met Windows Server 2008 rond november presenteren. Hoewel ook die datum nog altijd onbevestigd is, is dat volgens ingewijden toch de meest waarschijnlijke optie.

Officieel is er nog weinig bekend over Service Pack 1 voor Windows Vista. Voor de hand ligt dat de update de mogelijkheid biedt om de zoekfunctie van Vista te vervangen door een concurrerende zoekfunctie van bijvoorbeeld Google. Microsoft is onlangs akkoord gegaan met deze aanpassing waarover door Google een officiële klacht was ingediend.

Andere verwachtte nieuwe functies en aanpassingen zijn het verbeteren van de prestaties van Vista, het verkorten van de tijd die nodig is om de computer uit te schakelen en aanpassingen van het geheugenbeheer.

Mogelijk gaat men ook de ondersteuning voor het nieuwe bios-formaat EFI uitbreiden naar 64-bit machines en Bitlocker harde schijf encryptie geschikt maken voor gebruik op logische volumes van meerdere gebundelde partities of harde schijven.

XxClone gebruiken? Lees eerst dit!


In Computer Idee 14 stond in Voor Nop het programma Xxclone, een rechttoe-rechtaan programma om mee te backuppen. Het is zelfs mogelijk om met dit programma een bootable backup te maken, zodat u nog bij uw gegevens kunt als Windows niet meer wil starten. Maar voordat u het laatste doet, moet u wel eerst onderstaand lezen.

Want wanneer u de bootable backup maakt, wordt - automatisch - het doelvolume gewist - iets dat niet bij iedereen bekend is. Wilt u een dergelijke backup maken, zorg dan dat u alle bestanden die u absoluut niet kwijt wilt, eerst apart (bijvoorbeeld op een dvd) opslaat!

Overigens geldt voor deze download en voor alle andere downloads in Voor Nop en op deze site dat er naast de eventuele downloadlink ook ALTIJD een link in staat naar de site van het programma zelf - in dit geval is dat http://www.xxclone.com/.
Het is raadzaam om, voordat u aan het installeren gaat, even op de programmasite te kijken voor nadere documentatie...

zaterdag 7 juli 2007

Google wordt telefoonbedrijf?


Google neemt GrandCentral over: voortaan kunnen al je telefoontjes via Google verlopen.

Google, van 'oudsher' een zoek- en advertentiebedrijf, lijkt steeds meer richting een telefoonbedrijf - of beter telecommunicatiebedrijf - te veranderen. In de meest recente overname kocht Google het bedrijf GrandCentral Communications.
GrandCentral laat je bestaande telefoonnummers (denk mobiel privé en zakelijk, vaste aansluiting, VoIP-nummers) integreren tot één enkel nummer. Afhankelijk wie belt, wordt het telefoontje doorgerouteerd naar een door jouw ingestelde telefoon of voicemailbox.

Niet direct een zogenaamde 'core-business' die je van de zoekgigant zou verwachten. Toch zou de overname aardig passen in een scenario dat door sommige analisten geschetst wordt: Google als telecom. Het is geen geheim dat Google al tijden bezig is grote hoeveelheden ongebruikte netwerk-infrastructuur ('dark fiber') op te kopen.

Ook het 'mobiele net' geniet de aandacht van Google: het bedrijf zou een bod willen doen op bandbreedte voor mobiele communicatie, tijdens de volgende veiling in 2009. Zoeken, bandbreedte op internet, bandbreedte voor mobiele telefoons, advertentie-inkomsten en video (Youtube) lijken zo langzaam maar zeker gepositioneerd te worden voor een aanval. Of Google daadwerkelijk die stap zal maken, blijft echter vooralsnog onbekend: vanuit Mountainview wordt driftig ontkend, maar 'mobiel wordt zeker steeds belangrijker'.

Wat de uiteindelijke plannen van Google ook mogen zijn, de toevoeging van GrandCentral aan de Google-familie blijft een mysterie. In de aankondiging op Google's blog blijft het bij een neutrale 'het past binnen onze strategie gebruikers informatie te laten uitwisselen en samen te laten werken'. Overigens kunnen huidige gebruikers van GrandCentral de diensten gewoon blijven gebruiken; nieuwe gebruikers kunnen op uitnodiging meedoen aan een beta-test. Een uitgebreide review van GrandCentral's diensten is bij New York Times te lezen.

vrijdag 6 juli 2007

Trojaan maakt spottend excuus voor schade


Wees niet heel verbaasd als uw computer u ineens spottend meedeelt: "Je bent geïnfecteerd, ik herhaal, je bent geïnfecteerd en je systeembestanden zijn verwijderd. Sorry. Nog een prettige dag en tot kijk."

Een nieuw Trojaans paard transformeert uw Windows-besturingssysteem in een irritante pestkop, door gebruik te maken van de Windows-tekstlezer. Het eind vorige week ontdekte "BotVoice-A" maakt zich kenbaar door het slachtoffer luidkeels op zijn aanwezigheid te wijzen. Alsof dat niet vervelend genoeg is, wordt die mededeling eindeloos herhaald.

Bleef het daar maar bij... Zoals BotVoice-A zelf al aankondigt, wist het alle bestanden op de c-schijf die onbeschermd of niet in gebruik zijn. Het malafide programma wijzigt bovendien het register en schakelt vervolgens de Task Manager en de Windows Registry Editor uit. Zo wordt het onmogelijk om bestanden te draaien met onder andere de extensies BAT, COM, EXE, MP3, JS, PIF en HTML.

De malware verspreidt zich via onder andere floppy disks, CD-ROMs, e-mailberichten met bijlages, P2P-netwerken en internetdownloads, volgens Panda. De antivirusbestrijder heeft BotVoice-A een medium risiconiveau toebedeeld.

zondag 1 juli 2007

Ernstige lekken in IE7 en Firefox


In zowel Internet Explorer (6 en 7) als Firefox zijn een aantal ernstige kwetsbaarheden ontdekt.
Een beveiligingsonderzoeker uit Polen, Michal Zalewski, heeft een aantal beveiligingslekken ontdekt en gepubliceerd. Het gaat om zogenaamde zero-day kwetsbaarheden, waarvoor nog geen patches beschikbaar zijn. Internet Explorer heeft de twijfelachtige eer het meest ernstige lek te herbergen, maar ook Firefox opent de deur voor kwaadwillenden.

In Internet Explorer 6 en 7 vond Zalewski het ergste lek: middels Javascript kan een aanvaller een pagina acties laten uitvoeren met dezelfde rechten als de pagina waar de bezoeker vandaan komt. In het kort komt het erop neer dat cookies op deze manier gewijzigd kunnen worden, de browser kan crashen en code kan worden geïnjecteerd. Dat laatste kan zelfs leiden tot een overname van de computer.

Het tweede lek voor Internet Explorer betreft alleen versie 6. Met deze 'spoofing bug' kan een bezoeker een pagina voorgeschoteld krijgen die van een andere site afkomstig is dan de adresbalk doet vermoeden. Dergelijke aanvallen zijn geliefd bij phishing, om bijvoorbeeld logingegevens te verkrijgen.

Een ernstig lek in Firefox maakt gebruik van zogenaamde iframes. Via deze bug kan content getoond worden op pagina's van derden. In die content kan diverse kwaadaardige code verstopt zitten, waarmee bijvoorbeeld toetsaanslagen afgevangen kunnen worden. Uiteraard is ook het tonen van valse informatie op deze manier triviaal.

Het tweede lek in Firefox is iets minder ernstig, maar kan ernstige gevolgen hebben. Door dialoogvensters te manipuleren kan een aanvaller bestanden downloaden en zelfs uitvoeren, zonder medeweten van de gebruiker. In de demo is te zien hoe via een script de lokale C-schijf uitgelezen wordt.

Wanneer je beide browsers instelt Javascript alleen op vertrouwde sites toe te staan, zou je weinig last moeten hebben van de lekken. Let op: dat is geen garantie, blijf voorzichtig...

Onbekende antivirusprogramma's het best


Schaamrood op de kaken van bekende antivirusaanbieders Symantec, McAfee, Kaspersky en Microsoft. In een vergelijking vallen ze door de mand.

Dt blijkt uit een artikel over het jongste rapport van AV-comparatives.org, ofwel de organisatie die de antivirusprogramma's kritisch belicht en onderling vergelijkt.

AntiVir PE Premium van het Duitse bedrijf Avira (de lite-versie is gratis te downloaden) komt als beste uit de bus.
Ook de programma's NOD32 van Eset, VBA32 Workstation van VirusBlokAda, TrustPort AV WS van AEC, AntiVirusKit (AVK) van G DATA Security, itDefender Prof.+ van Softwin komen goed uit de bus. Wat hebben deze bedrijven gemeen? Dat ze onbekend zijn. Daar wordt nog hard gewerkt.

AV-comparatives.org testte met de meest verse virussen de programma's enkele maanden lang en keek hoe ze erop reageerden. Het percentage dat werd gevangen door de antivirusprogramma's werd netjes genoteerd.
De winnaar kwam tot 71 procent vangst, NOD32 tot 68 procent en de andere genoemde bedrijven scoorden tussen de 40 en 50 procent. Dat lijkt nog weinig, maar is relatief naar behoren.

De bekendste programma's, Norton Antivirus en McAfee, bleven steken op 24 procent, terwijl Microsoft's OneCare maar tot 18 procent kwam. Kaspersky, eScan, F-Secure en AVG deden het werkelijk beroerd met minder dan 10 procent vangst van verse virussen.

Het werk wordt gedaan door de Oostenrijker Andreas Clementi. Het hele rapport staat voor de liefhebbers online.

Nep-Windowspatch is Trojan


Een mailtje doet de ronde dat een patch voor Windows belooft maar het bevat een Trojaans paard.

Sinds woensdag worden mailtjes met als onderwerp 'Microsoft Security Bulletin MS07-0065' rondgestuurd. De berichten lijken afkomstig van Microsoft en waarschuwen voor een zogenaamde 'zero day' kwetsbaarheid in Microsoft Outlook. Ruim 100.000 computers zouden - volgens het mailtje - al geïnfecteerd zijn.

De ontvanger wordt aangespoord zo snel mogelijk een patch te downloaden om niet gehacked te worden. Wie op het meegeleverde linkje klikt, belandt echter op een (van vele) pagina waar een Trojaans paard wordt gedownload. De malware luistert naar de naam Mal/Behav-112.
Opletten dus, zeker aangezien de mailtjes vrij realistisch aandoen, inclusief naam, bedrijf en Windows-licentie van de ontvanger.

donderdag 28 juni 2007

Houd Microsoft in de gaten


Google heeft er bij het Amerikaanse ministerie van Justitie op aangedrongen om het toezicht op Microsoft te verlengen. Onder druk van de zoekmachine moest de producent eerder zijn Vista-zoekfunctie aanpassen. Google wil zekerheid dat dit ook gebeurt.

Met een antitrustklacht heeft Google al voor elkaar gekregen dat Microsoft de indexeertool van Windows Vista aanpast. Het eerste Service Pack (SP1) voor het nieuwe besturingsssysteem wijzigt de desktopzoekfunctie dusdanig, dat rivaliserende applicaties -Google Desktop in het bijzonder - meer ruimte krijgen.

Nu heeft Google het Amerikaanse ministerie van Justitie verzocht om het overheidstoezicht op de softwarereus voort te zetten tot na november. Dan verstrijkt de antitrustovereenkomst, de zogenaamde consent decree , die Microsoft en Justitie in 2002 sloten.
Google vindt dat de door Microsoft beloofde aanpassingen "slechts vaag omschreven" zijn, zo is te lezen in het verzoekschrift. Het is niet duidelijk hoe Microsoft de veranderingen precies gaat doorvoeren en of dit gebruikers en computermakers uiteindelijk genoeg keuzevrijheid biedt. "Mogelijk moet er meer gebeuren", aldus Google in het document , waarnaar Todd Bishop van de Seattle Post linkt in zijn blog.

De zoekmachinegigant is bezorgd dat Justitie Microsoft met rust laat wanneer de tijd daar is om de veranderingen in Vista door te voeren. Het toezicht op Microsoft zou tenminste moeten duren totdat het bedrijf zijn beloftes van vorige week werkelijk heeft waargemaakt. De rechtbank heeft dan meer in de pap te brokkelen, meent Google. Het bedrijf maakt geen geheim van zijn wantrouwen jegens de reus uit Redmond en wijst op "Microsofts geschiedenis".
Google wil verder dat Microsoft een duidelijke releasedatum noemt voor SP1 voor Vista. Tot dusver is enkel aangekondigd dat er vóór eind dit jaar een bèta van SP1 komt.

Microsoft heeft gisterenavond een reactie ingediend. Google probeert moeilijkheden te scheppen die er niet zijn en dat mag niet worden toegestaan,luidt het commenaar. Eerder op de dag verklaarde algemeen raadgever Brad Smith dat Microsoft veel heeft gedaan om de bezwaren van Google weg te nemen. Maar, zo zei hij: "Google weigert om een inch toe te geven".