De plannen van Franco Frattini hebben voor nogal wat commotie gezorgd. De EU-commissaris wil niet alleen de reiziger van buiten de Europese Unie strenger controleren en registreren, maar ook de EU-burger zelf raakt zijn anonimiteit kwijt. Moeten we bang zijn voor Big Brother-taferelen?
Frattini wil de persoonlijke gegevens van mensen die van en naar de EU reizen opslaan en dertien jaar lang bewaren in een gigantisch datasysteem. Ook worden mensen onderzocht op antecedenten. Satellieten en laagvliegende spionagevliegtuigen moeten de grenzen in de bergen en in de zee in de gaten houden. De commissaris van Justitie wil bovendien een mobiel ‘Eurocorps’ inzetten die snel ter plekke kan zijn wanneer iemand probeert de EU ongezien te betreden. Het doel van de plannen van Frattini is duidelijk: het voorkomen van illegale immigratie, die flink is toegenomen sinds de interne grenscontroles werden afgeschaft, en het bestrijden van terrorisme en mensenhandel. Maar ten koste van wat?
Tegenstanders vrezen voor onze privacy. "De doeleinden waarvoor de gegevens gebruikt mogen worden, zijn nauwelijks afgebakend. Bovendien is de huidige regeling voor de bescherming van persoonsgegevens volstrekt onvoldoende," aldus D66'er In ’t Veld. Naast het privacyverlies van burgers is ook de enorme hoeveelheid bureaucratie en administratie een probleem.
Nooit meer anoniem. Wat betekent dit voor de reiziger? Vanaf 2012 zouden alle reizigers die de Europese Unie binnenkomen òf verlaten biometrische gegevens, zoals een vingerafdruk of een irisscan, moeten afstaan. Naast de plannen van Frattini is Brussel bovendien voornemens om luchtvaartpassagiers die de Unie betreden te verplichten om negentien persoonlijke gegevens, zoals e-mailadres en telefoonnummer, af te staan. Vorig jaar kwamen de lidstaten al overeen dat alle EU-landen hun gegevens van vingerafdrukken, irisscans en nummerplaten onderling mogen en moeten uitwisselen, in de zoektocht naar een bepaald profiel.
Met reizen naar de Verenigde Staten gaat men nog een stap verder. In 2007 werd afgesproken dat de VS allerlei informatie van Europese reizigers mag opslaan en vijftien jaar bewaren. Het gaat hierbij niet alleen om contactgegevens, maar ook om zaken als politieke, religieuze en seksuele voorkeuren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten