vrijdag 18 mei 2007

iGoogle: Je persoonlijke Google-homepage


Vroeger was startpagina.nl voor velen dé entree op internet. Google heeft dat stokje overgenomen. Google is al lang niet meer alleen maar een zoekmachine. In deze tips en trucs: wat kun je met iGoogle?
Google is ongetwijfeld de meest populaire zoekmachine. In Nederland zoekt zo’n 9 van de 10 personen met deze zoekmachine. Geen wonder dat veel mensen Google ook als startpagina hebben ingesteld. Sinds de beursgang in 2004 die ruim anderhalf miljard dollar opleverde, introduceert of koopt Google regelmatig nieuwe diensten. Enkele bekende zijn Gmail, Google Maps en Google Earth.
Sinds deze maand is Personalized Homepage van Google omgedoopt tot iGoogle. Wie een Google-account aanmaakt, kan zelf zijn of haar eigen startpagina inrichten en bewaren. Op de standaard iGoogle- pagina staat natuurlijk de zoekfunctie centraal. Daaronder zijn in de Nederlandse versie al de koppen te vinden van verschillende sites zoals Nu.nl, de Volkskrant en Webwereld, maar ook het weerbericht.
Dankzij de gebruikte Ajax-techniek (een combinatie van onder andere Javascript en XML) kun je de indeling van de pagina grotendeels zelf bepalen. De onderdelen van een pagina worden gadgets genoemd.
Wie bijvoorbeeld meer nieuwskoppen van de gadget Nu.nl wil zien op zijn startpagina, kan het aantal wijzigingen van 3 naar maximaal 9. Ook de plaats op de pagina van de Nu.nl-gadget mag je zelf bepalen. Door simpelweg de gadget aan te klikken en te slepen naar de gewenste plaats op de pagina. En mocht Nu.nl je als gadget niet bevallen, dan is die te verwijderen van je persoonlijke startpagina.

De gadgets zijn ingedeeld in 10 rubrieken van populair, nieuws, leuk & games, lifestyle tot technologie. Alleen al op het gebied van nieuws zijn er honderden gadgets die je kunt toevoegen aan je persoonlijke startpagina. De gadgets van de rubriek nieuws bijvoorbeeld variëren van buitenlandse titels als BBC News en CNN tot aan Nederlandse titels als Trouw, AD en de Flitsservice Snelheidscontroles.
Een paar Google-gadgets verdienen speciale aandacht. Wie ook een Gmail-account heeft, kan deze integreren in de persoonlijke startpagina. Standaard krijg je de laatste 5 inbox-berichten te zien, maar dat aantal is aan te passen. Gmail is toe te voegen aan jouw Google-startpagina via deze link.

Wie geen Gmail-account heeft, kan ook Outlook onderdeel maken van de persoonlijke startpagina. Deze Outlook-gadget biedt toegang tot de inbox, de agenda, taken en contactpersonen. Met één muisklik open je vanuit je iGoogle-pagina een nieuw Outlook-bericht. Je hebt er minimaal Outook XP voor nodig. Via deze link is Outlook toe te voegen aan je persoonlijke startpagina. Firefox-gebruikers moeten eerst IE Tab installeren.

Een andere Google-gadget is sticky notes. Van deze virtuele plakbriefjes kun je zelf onder ander het formaat, lettertype en achtergrondkleur bepalen. Reuze handige gadget om nooit meer iets te vergeten. Web Stickies Mod v3.o is via toe te voegen als gadget aan je iGoogle.

Andere interessante Google-gadgets zijn: A Photo gadget om foto’s via iGoogle met anderen te delen. Daily Me gadget, waarin je zelf een foto kunt plaatsen, je quotes van de dag, en welke gedachten je hebt. Door de gadget-optie ‘naar een vriend verzenden’ is de inhoud hiervan ook te delen met anderen. En wie pacman nog steeds een leuke game vind: via de deze link toe te voegen. Andere tip: Google Docs & Spreadsheets.

Geen opmerkingen: