woensdag 30 mei 2007

Opvolger Vista moet "fundamenteel anders"


Om optimaal gebruik te maken van processors met meerdere kernen, zullen toekomstige versies van Windows fundamenteel verschillen van Vista, stelt een topman van Microsoft.

"Vista is ontwikkeld voor processors met één, twee of misschien vier kernen", verklaart Ty Carlson, hoofd technische strategie van Microsoft op de toekomstconferentie Future in Review in het Californische Cornado.
We lopen nu warm voor processors met twee of vier kernen, maar rekenmonsters met 8, 16, 64 of zelfs meer kernen komen er onvermijdelijk aan. Processors met nog meer kernen zijn de toekomst, aldus Carlson.

En dat stelt Microsoft voor nieuwe uitdagingen. Wil het besturingssyteem Windows optimaal gebruikmaken van deze 'meerkernige' rekenmonsters, dan zullen nieuwe versies van Windows onvermijdelijk "fundamenteel anders" in elkaar steken, voorspelt Carlson.
Het merendeel van de huidige software is nog geoptimaliseerd voor seriële processen: de taken of processen worden netjes één voor één verwerkt. Hoe sneller een processor is (ooit uitgedrukt in MHz, nu in GHz), hoe sneller de volgorde van taken kan worden verwerkt.
En dat was ook jarenlang de strategie van chipfabrikanten als AMD en Intel: processors met een hogere kloksnelheid op de markt brengen. Maar de GHz-wedloop was niet langer vol te houden. Om de prestaties van processors verder te verhogen, kozen chipfabrikanten voor een nieuwe strategie: meerdere processorkernen, die meerdere processen gelijktijdig kunnen verwerken.
Intel en AMD hebben nog geen concrete plannen voor processors met meer dan acht kernen. Toch heeft Intel al een processor met tachtig kernen voorgesteld, al betrof het nog maar een onderzoeksproject en draaide de processor op speciaal ontwikkelde programmeercode.
Maar Carlson is ervan overtuigd dat softwareontwikkelaars zich moeten voorbereiden op een multicorewereld. Programmeurs moeten programma's schrijven op een manier die optimaal gebruikmaakt van parallelle processen over meerdere kernen: "Over tien tot vijftien jaar beschikken we allemaal over ongelooflijke computerkracht. We moeten een ecosysteem opvoeden dat de kennis heeft om hiervoor programma's te schrijven."

Geen opmerkingen: