dinsdag 8 mei 2007

Simultaan werken op één pc binnenkort mogelijk


In zijn Indiase hoofdkwartier heeft Microsoft Research software ontwikkeld om met meerdere personen aan één pc te werken. Het scherm kan in tweeën worden gedeeld en iedere gebruiker kan vervolgens werken met zijn eigen toetsenbord en muis.

Gloednieuw is de technologie niet. Vorig jaar werd de mogelijkheid al voorgesteld in India voor grote klassen die te weinig computers hebben. Zo konden meerdere muizen die binnen één scherm werken worden aangesloten.
Het is wel de eerste keer dat er sprake is om de toepassing in kleine bedrijven of in het huishouden toe te passen. Bedrijven kunnen dus één computer kopen en er meerdere gebruikers op aansluiten.

"In eerste instantie wordt het mogelijk om met twee personen volledig individueel samen te werken op één computer, op hetzelfde scherm", zei assistent-onderzoeker en projectleider Udai Singh Pawar tegen Discovery Channel.
Naast het individueel werken op één computer met twee personen wordt het mogelijk om met de cursor naar de andere helft van het scherm te gaan. Er kan ook een derde gemeenschappelijke ruimte worden geopend. Dit moet een gedeelde werkomgeving en een betere samenwerking mogelijk maken.

Voorlopig is er nog maar weinig bekend over de nieuwe technologie. Het is dus niet duidelijk of dit een optie binnen Windows wordt of als aparte software op de markt komt. Met meerdere gebruikers die simultaan op één systeem werken, rijst ook de vraag wat het effect op de prestaties van de computer zal zijn.

Geen opmerkingen: