zondag 25 november 2007

Meer Vista-virussen en VoIP-aanvallen in 2008


Beveiliger McAfee orakelt over de bedreigingen die de argeloze computergebruiker in 2008 te wachten staan. Als alle voorspellingen uitkomen, verdrinkt hij bijna in videospam, VoIP-malware, Vista-virussen en chatwormen.

Volgens McAfees Avert Labs zullen cybercriminelen zich massaal storten op nieuwe communicatiemethoden die aanslaan bij de internetgemeenschap. Het bedrijf ziet het aantal aanvallen op Voice-over-IP-diensten met de helft toenemen. Criminelen zullen hierbij landlijnen na-apen (phishing ) om creditcardinformatie te kapen. Sociale netwerksites zijn goudmijnen vol informatie voor phishers die persoonlijk gerichte aanvallen willen uitvoeren op welvarende slachtoffers.
Het marktaandeel van Windows Vista is nu nog lager dan tien procent, maar zodra het eerste servicepack voor dit besturingssysteem beschikbaar komt, zullen veel nieuwe gebruikers de overstap wagen. De kudde schapen, zo verwacht McAfee, zal ook een aantal wolven bevatten die nieuwe manieren verzinnen om de verdediging van Vista te slechten. De beveiliger kijkt voor deze bewering naar XP, dat in zijn tweede levensjaar dubbel zo veel kwetsbaarheden moest repareren. Omdat Vista in de eerste negen maanden ongeveer net zo veel lekken telde als zijn voorganger, denkt McAfee dat de geschiedenis zich zal herhalen.

2008 moet ook het jaar worden waarin een monsterworm voor chatcliënten de kop opsteekt. Deze zal zich net zo snel verspreiden als een uitbraak van het Ebola-virus. McAfee telde dit jaar tien kritieke lekken in programma's als Live Messenger en Yahoo Messenger, terwijl dit aantal in 2006 nog nihil was. Omdat ook wormen net zo snel volwassen worden als deze tak van communicatie, verwacht de malwarebestrijder bezoek van gevaarlijke nieuwe exemplaren.

Dit jaar registreerde McAfee honderdduizend nieuwe virussen en nieuwe wormen, met uitschieters als het watervlugge Storm Worm-virus. Een nog grotere toename betekent meer werk voor de antivirusonderneming en meer trammelant voor de gebruiker.

Geen opmerkingen: