maandag 18 februari 2008

Eerste Androids duiken op in Barcelona


Op de jaarlijkse hoogmis voor gsm-fabrikanten, het Mobile World Congress in Barcelona, zijn de verwachtingen voor Android hooggespannen. ZDNet geeft u een overzicht van wat er precies wordt getoond en wat we mogen verwachten van het mobiele besturingssysteem van Google.

"Op dit moment hebben ze alleen een persbericht", zei Microsoft-topman Steve Ballmer toen Google in november alle media-aandacht naar zich toetrok. Ondertussen zijn we iets meer dan drie maanden verder en duiken de eerste beelden van Android in werking op. Zo heeft Texas Instruments (TI) een processor klaar en toont het prompt een basisvorm van het systeem (zie foto's). Het moet wel gezegd worden dat TI zich hoofdzakelijk als onderdelenleverancier wil promoten. Het is dus twijfelachtig of er een toestel in deze vorm in de rekken komt.

Fabrikant LG Electronics heeft geen prototypes, maar kondigt wel het eerste toestel aan. Begin 2009 hoopt het bedrijf een Android-model klaar te hebben. Over functies en prijzen is voorlopig niets bekend. Wind River, een bedrijf dat software optimaliseert voor hardware, kondigt dan weer een samenwerking met geleiderfabrikant STMicroelectronics aan. Allebei demonstreerden ze in Barcelona een toepassing die ze beschikbaar willen maken voor de leden van de Open Handset Alliance. Dat is de vereniging van bedrijven die het Android-platform ondersteunen.

Die Open Handset Alliance is gelijk met de lancering van Android in november opgericht en verenigt de partners van het systeem. Toch is er sinds januari 2007 al een gelijksoortig initiatief: The LiMo Foundation. Deze vereniging kan al rekenen op een dertigtal bedrijven.

De grootste overeenkomst is dat het om een op Linux gebaseerd besturingssysteem gaat. Het cruciale verschil met de club van Google is dat het niet om afgewerkte software gaat, maar eerder om een samenwerkingsverbond. Dat verklaart meteen waarom namen als LG, Motorola en Texas Instruments in beide allianties.

Intussen zit Google zelf ook niet stil. Het bedrijf stelt vandaag zijn nieuwste software developers kit voor. Deze bevat onder meer verbeterde ondersteuning voor mediabestanden, een nieuwe interface en een geocoder. Deze functie zet een adres om in coördinaten en omgekeerd. Compleet is het pakket echter nog niet. Zo merkt een ontwikkelaar op dat Android na de update nog steeds geen inkomende telefoonnummers kan identificeren.

Android gaan we in de toekomst dus onvermijdelijk ontmoeten. Gsm-fabrikanten werken aan nieuwe modellen met of zonder aanraakscherm. Ook chipfabrikanten als ARM, Marvell en Qualcomm werken aan processors die het systeem optimaal benutten. Het eerste kant-en-klare model laat nog wel een jaar op zich wachten. Het zal dus nog even duren voor we weten of Google kan scoren bij de mobiele consument.

Geen opmerkingen: