maandag 9 februari 2009

Microsoft Help herstelt uw pc automatisch


Microsoft vereenvoudigt de oplossingen op zijn online helppagina's. In plaats van in vijftien stappen uit te leggen hoe u een computerprobleem kunt oplossen, toont de pagina bij de uitleg een 'fix it'-knop die de herstelstappen automatisch doorloopt.
De functie werd begin dit jaar in alle stilte toegevoegd en zit intussen in een honderdtal pagina's ingebakken. Dat aantal groeit nog steeds. "Als we weten wat die bepaalde stappen zijn, waarom zouden we ze dan niet gewoon scripten", legt Lori Brownell van Microsofts online support uit aan CNet.

'Fix it' is bedoeld om kleine aanpassingen en herstellingen eenvoudig uit te voeren, deels met het oog op minder ervaren gebruikers. Een voorbeeld van een helppagina met Fix it, kunt u hier vinden. Wie liever zelf alles wil uitvoeren, kan dit nog steeds blijven doen.
Microsoft heeft verdere plannen met de nieuwe herstelfunctie. Zo wil het bij crashes waarna Windows een foutenrapport verstuurt, meteen een automatische oplossing aanbieden.
Op termijn is het de bedoeling dat dit soort oplossingen proactief gaan werken. Dat wil zeggen dat uw computer u bijvoorbeeld automatisch informeert (en de geautomatiseerde oplossing aanbiedt) wanneer de combinatie van twee drivers voor een conflict zorgt.

Wat betreft grotere aanpassingen zoals het automatisch oplossen van bugs en andere fouten, is Brownell realistisch: "We zullen nooit bugvrije software hebben, hoe hard we ook proberen."

Geen opmerkingen: