donderdag 27 maart 2008

Beveiliging Blu-ray schijven gekraakt


De beveiliging van Blu-ray is gekraakt. Met het programma AnyDVD HD 6.4.0.0 is het nu mogelijk om van beveiligde Blu-ray schijven een back-up kopie te maken.

Softwarebedrijf SlySoft meldt met enige trots dat ze de BD+ beveiliging hebben omzeild. "We zijn er trots op dat het ons is gelukt met de veel geprezen en voorheen onkraakbaar geachte BD+ techniek", aldus Peer van Heuen, hoofd High Definition technologie bij SlySoft. "Maar we moeten ook toegeven dat de Blu-ray schijven tot nu toe nog niet alle mogelijkheden van BD+ gebruiken voor de beveiliging van de inhoud. Van Heuen verwacht dat Blu-ray schijven in de toekomst een verbeterde versie van BD+ bevatten. "We zijn hier op voorbereid en wachten de ontwikkelingen rustig af", aldus een zelfverzekerde Van Heuen.

De techniek van BD+ is in handen van Macrovision. BD+ is de tweede anti-kopieer techniek van Blu-ray die is gekraakt. Eind 2006 moest de eerste techniek, de Advance Access Content System (AACS), er aan geloven. Van BD+ werd verwacht dat het jaren zou duren voordat het eventueel zou worden gekraakt. Toch is het kat-en-muisspel tussen de krakers en de beveiliger nog lang niet voorbij. "BD+ is een beveiligingstechniek die is ontwikkeld om te reageren op aanvallen", vertelt Eric Rodli, manager bij Macrovision. Dat betekent dat een geüpdatete BD+ beveiligingscode de kraak van AnyDVD ongedaan kan maken. Macrovision wil niet vertellen of ze hier inmiddels aan werken.

SlySoft beweert overigens dat ze het kraaknieuws sinds eind vorig jaar voor zich hebben gehouden. Heuen: "Uit strategisch oogpunt wilden we wachten op de uitkomst van de strijd tussen HD DVD en Blu-ray". Onlangs werd bekend dat Blu-ray die strijd heeft gewonnen en de 'opvolger' wordt van DVD.

Geen opmerkingen: