maandag 3 maart 2008

Iedereen webmaster met Google Sites


Google kocht vorig jaar het wikibedrijf Jotspot op. Daar zijn nu de resultaten van zichtbaar. Met Google Sites kunnen bedrijven, scholen en andere organisaties gemakkelijk collectief aan websites bouwen. De nieuwe dienst wordt ondergebracht in het Google Apps-pakket.

Online samenwerken aan websites moet met Google Sites kinderlijk eenvoudig worden. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld werknemerslijsten opmaken met profielen, die de werknemers dan zelf kunnen aanvullen met documenten, video's, gadgets of andere content.
Het principe bestaat natuurlijk al langer (zie Wikipedia). Een belangrijke troef moet zijn dat websites die worden opgebouwd met Google Sites probleemloos kunnen samenwerken met Googles online tekstverwerker, spreadsheet, Google Calendar en Gmail.
De zoekgigant bouwt daarmee verder op het bestaande Google Page Creator, waarmee individuele gebruikers gemakkelijk websites kunnen opstellen. Opmerkelijk is dat Google niet horen wil van de term 'wiki'. Het hoopt dat websites waar collectief aan gesleuteld wordt binnenkort gemeengoed zijn.

In de toekomst zal Google Sites worden uitgebreid met enkele sociale functies. Gebruikmakend van het OpenSocial-platform wil Google Sites kunnen concurreren met Ning, dat particulieren zelf sociale netwerksites laat bouwen. Wanneer het sociale gedeelte er komt, is nog niet bekend.
Wie aan de slag wil met Google Sites, heeft daarvoor wel een geregistreerde domeinnaam nodig.

Geen opmerkingen: