zaterdag 26 april 2008

Ubuntu komt met versie 8.04


De nieuwste versie van het Linux besturingssysteem Ubuntu is officieël uitgebracht. Versie 8.04 heeft als codenaam 'Hardy Heron' (ruige reiger) meegekregen, en brengt onder andere support voor Windows en zakelijke toepassingen.

Ubuntu is de meest populaire linux-distributie voor desktopgebruik. Het systeem onderscheidt zich door gebruiksvriendelijkheid. De naam is afkomstig van de Afrikaanse levenswijsheid ubuntu, dat iets als 'menselijkheid jegens anderen' betekent. Ubuntu is van oorsprong een Zuid-Afrikaanse linuxversie, maar vrijwilligers van over de hele wereld werken er aan mee.

De 8.04 release is een zogenaamde LTS-release. De versie zal daardoor drie jaar ondersteund worden door commerciële sponsor Canonical. Ubuntu brengt twee versies per jaar uit, steeds in april en in oktober. Iedere twee jaar brengt Ubuntu een LTS-release.

Ubuntu 8.04 richt zich op zakelijk gebruik en een eenvoudige integratie met Windows. Dankzij een speciale Windows-installer is het extra makkelijk geworden om een computersysteem 'dual-bootable' te maken, waarbij de computer naar keuze in Windows of Linux wordt opgestart. Eventueel kan het systeem ook vanuit Windows weer worden verwijderd.

Een van de wensen uit de zakelijke wereld was een langere ondersteuningstermijn. Daar heeft Ubuntu nu aan toegegeven. Met geavanceerde toepassingen voor toegangsbeheer en een aansluiting op ActiveDirectory moet het pakket extra aantrekkelijk zijn voor bedrijven. Voor consumenten is er veel nieuws op het gebied van audio en video.

De nieuwste Ubuntu is nu te downloaden in meerdere talen, waaronder het Nederlands. Het systeem bevat allerlei software voorgeïnstalleerd en is gratis.

Geen opmerkingen: