maandag 23 juli 2007

AMD heeft het erg zwaar


De Amerikaanse chipfabrikant AMD lijkt aan het kortste eind te trekken in zijn strijd tegen rivaal Intel. Over het tweede kwartaal werden voor de derde keer op rij rode cijfers geschreven.

Het nettoverlies over het tweede kwartaal bedroeg 600 miljoen dollar, zo maakte het bedrijf vorige week bekend. Vorig jaar deed AMD het nog redelijk.
AMD is gedwongen haar prijzen te verlagen om marktaandeel terug te winnen. En dat valt niet mee, want Intel heeft de prijzen van oudere chips fors verlaagd. De consument is overigens wel de lachende derde, want processors vormen nu eenmaal een belangrijke factor bij de (winkel)prijs van pc's en notebooks. Die is de laatste jaren sowieso al erg omlaag gegaan.

Aan klanten is geen gebrek: met name Toshiba zorgde voor flinke wat nieuwe orders, net als Dell. Ook Acer, HP, Fujitsu-Siemens en Sun zijn kind aan huis bij AMD.

In het derde kwartaal introduceert AMD trouwens zijn nieuwe quad-coreprocessor, codenaam Barcelona. Intel introduceerde eind vorig jaar al zijn eerste processors met vier kernen.

Geen opmerkingen: