zaterdag 7 juli 2007

Google wordt telefoonbedrijf?


Google neemt GrandCentral over: voortaan kunnen al je telefoontjes via Google verlopen.

Google, van 'oudsher' een zoek- en advertentiebedrijf, lijkt steeds meer richting een telefoonbedrijf - of beter telecommunicatiebedrijf - te veranderen. In de meest recente overname kocht Google het bedrijf GrandCentral Communications.
GrandCentral laat je bestaande telefoonnummers (denk mobiel privé en zakelijk, vaste aansluiting, VoIP-nummers) integreren tot één enkel nummer. Afhankelijk wie belt, wordt het telefoontje doorgerouteerd naar een door jouw ingestelde telefoon of voicemailbox.

Niet direct een zogenaamde 'core-business' die je van de zoekgigant zou verwachten. Toch zou de overname aardig passen in een scenario dat door sommige analisten geschetst wordt: Google als telecom. Het is geen geheim dat Google al tijden bezig is grote hoeveelheden ongebruikte netwerk-infrastructuur ('dark fiber') op te kopen.

Ook het 'mobiele net' geniet de aandacht van Google: het bedrijf zou een bod willen doen op bandbreedte voor mobiele communicatie, tijdens de volgende veiling in 2009. Zoeken, bandbreedte op internet, bandbreedte voor mobiele telefoons, advertentie-inkomsten en video (Youtube) lijken zo langzaam maar zeker gepositioneerd te worden voor een aanval. Of Google daadwerkelijk die stap zal maken, blijft echter vooralsnog onbekend: vanuit Mountainview wordt driftig ontkend, maar 'mobiel wordt zeker steeds belangrijker'.

Wat de uiteindelijke plannen van Google ook mogen zijn, de toevoeging van GrandCentral aan de Google-familie blijft een mysterie. In de aankondiging op Google's blog blijft het bij een neutrale 'het past binnen onze strategie gebruikers informatie te laten uitwisselen en samen te laten werken'. Overigens kunnen huidige gebruikers van GrandCentral de diensten gewoon blijven gebruiken; nieuwe gebruikers kunnen op uitnodiging meedoen aan een beta-test. Een uitgebreide review van GrandCentral's diensten is bij New York Times te lezen.

Geen opmerkingen: