dinsdag 10 juli 2007

Blackberry heeft zijn eerste Trojan


De Blackberry, die volgens zijn maker de veiligste telefoon ter wereld is, blijkt niet zo veilig als gedacht. FlexiSpy, mobiele software die is gemaakt voor mobiel bespioneren, blijkt geschikt voor het aftappen van de populaire smartphone.

Het Thaise Vervata Co. Ltd. adverteert openlijk met de nieuwe update van FlexiSpy , dat door de meeste IT-bedrijven als veiligheidsrisico wordt gemarkeerd. De software moet met de hand worden geïnstalleerd op een mobiele telefoon en houdt onzichtbaar alle gesprekken en tekstberichten bij in een logbestand. Die informatie stuurt FlexiSpy naar een beveiligde webserver waar de eigenaar van het programma de data kan controleren.
Daarnaast kan de spion exact bijhouden waar de eigenaar van de mobiel zich bevindt. Er bestaat zelfs een mogelijkheid om zonder medeweten van de beller de microfoon in te schakelen, zodat een gesprek rechtstreeks kan worden gevolgd.

En het kan dus nu ook Blackberrys afluisteren. Het Thaise bedrijf beweert bij hoog en bij laag dat het programma geen malware is omdat de eigenaar willens en wetens de software op een mobiel apparaat installeert en het zichzelf niet verspreidt. Maar daar denkt beveiligingsbedrijf F-Secure anders over. "Dit is de eerste Trojan voor een Blackberry die we ooit hebben gezien," zegt senior veiligheidsspecialist Patrick Runald tegen onze Australische ZDNet-collega's.

De smartphones zijn bijzonder populair in het bedrijfsleven, en het vernieuwde programma kan catastrofale gevolgen hebben voor vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Vervata zegt te mikken op het betrappen van overspelige echtgenoten en de bescherming van kinderen tegen pedofielen, maar FlexiSpy is uiteraard net zo geschikt voor bedrijfsspionage.

Geen opmerkingen: