woensdag 11 juli 2007

Bliksem te veel voor kabelmodems


Honderden modems sneuvelden al door het hevige onweer van de afgelopen weken.

De felle onweersbuien die de zomer van 2007 tot nu toe kenmerken zijn niet alleen lastig voor vakantievierders. Ook thuisblijvers blijven niet gespaard.

Abonnees van Casema ondervinden er de meeste hinder van. De woordvoerder heeft het over 'gemiddeld vijftig meldingen per dag' van kapotte modems als gevolg van blikseminslag. "Het vergt alle capaciteit van onze technische dienst om de modems te vervangen."

CaiW in Naaldwijk zegt dat op de 70.000 aansluitingen er twintig meldingen kwamen van kapotte modems en nog eens twintig meldingen van digitale tv-ontvangers met blikseminslag als oorzaak.

UPC zegt dat ze enkele tientallen meldingen per dag kreeg van kapotte modems op dagen met zwaar weer. @Home, het bedrijf waarmee Casema fuseert tot de grootste kabelaar in Nederland, heeft veel minder last van kapotte modems: "Het onweer treedt vooral op in het westen van het land."

Casema werkt met modems van Motorola, maar het merk maakt weinig uit. Volgens de woordvoerder van @Home kan de bliksem op twee manieren toeslaan: "Het kan via hoogspanningskabels in de buurt, maar ook via de tv-kabels in de grond. Bij een inslag tot 4.000 volt gaan elektrische apparaten als modems, televisies en videorecorders eraan."

Geen opmerkingen: