zaterdag 27 januari 2007

Gratis oude softwareVeel oude software is tegenwoordig gratis te downloaden. De lijst bevat vele grote namen, die ook nu nog goed van pas kunnen komen.
Naast freeware en shareware kom je tegenwoordig ook steeds vaker abandonware tegen. Dit is software waarvoor vroeger betaald moest worden, maar nu niet meer te koop is. Veel van deze software is nu gratis te downloaden via daarin gespecialiseerde websites.Het gaat in de meeste gevallen om echt oude software, vaak nog uit het MS-Dos tijdperk. Denk aan titels als CorelDRAW 5, Microsoft Office 4, dBase IV en MS Dos 7.10. Maar ook meer recente software als Norton Ghost 2003 en Microsoft Works 4.0 zijn er te vinden.

Wie een oude pc heeft staan kan MS Dos, OS2, Windows 3.11 of Windows 95 downloaden, en de PC vervolgens optuigen met alle mogelijke software uit die tijd. Maar je kunt ook een handige utility, een leuk spelletje of een handig softwareprogramma downloaden als het je daarbij niet uitmaakt dat deze stamt uit een tijdperk dat het grafisch allemaal wat minder mooi was. Snel zijn deze programma's in ieder geval wel op een moderne computer!

Niet alle Dos-software werkt goed op een PC waarop een moderne Windows-versie geïnstaleerd is. In dat geval kan een emulator hulp bieden. Dat is software die een oude Dos versie als programma in Windows opent. Binnen dit programma kun je dan MS Dos programma's starten en draaien. Hieronder kun je de gratis emulator DOSBox downloaden.

Over hoe legaal abandonware nou eigenlijk is zijn de meningen verdeeld. Of alle als abandonware aangeboden programma's echt met toestemming van de rechthebbenden op deze sites staan valt te betwijfelen. Maar feit is dat de softwaremakers geen copyrights meer claimen op deze verouderde software, en de sites met rust laten.

Hieronder vind je een overzicht van websites met abondonware. Vetusware heeft daarvan het grootste - en beste - aanbod. De meeste andere sites zijn gespecialiseerd in games of oude versies van freeware.

Meer informatie:
Abandonwarering.com
Abondonia (games) http://www.abandonia.com/index2.php
DOSBox (Dos emulator) http://dosbox.sourceforge.net/news.php?show_news=1
Dosgames.com
Freeoldies.com
Oldversion.com
Vetusware.com (TIP)

Geen opmerkingen: