dinsdag 30 januari 2007

Kwart van internet-pc's is deel van botnet


De toekomst van het internet wordt bedreigd door criminelen die miljoenen pc's controleren. Mogelijk behoort een kwart van alle computers met een internetverbinding tot een botnet.

Dit heeft Vint Cerf, vaak omschreven als 'de vader van het internet', gezegd op het World Economic Forum in het Zwiterse Davos, zo meldt de BBC. Cerf is mede-uitvinder van tcp/ip, het netwerkprotocol dat computers gebruiken om met elkaar te communiceren. Tegenwoordig werkt hij bij Google.

Cerf vergelijkt de verspreiding van botnets met een om zich heen grijpende ziekte. Van de zeshonderd miljoen computers op het internet, maken er volgens hem tussen de honderd en honderdvijftig miljoen deel uit van een botnet. Ze worden ingezet voor spamcampagnes, DOS-aanvallen of andere criminele activiteiten.

Cerf was uitgenodigd om in een panel te discussiëren over de toekomst van internet. Technologieauteur John Markoff zat ook in dat panel. Volgens hem nam één botnet op een gegeven moment zo'n vijftien procent van Yahoos zoekcapaciteit in beslag. De zoekmachine werd gebruikt om stukjes tekst op toevalsbasis te vinden, om de spam mee te vermommen. "Ondanks dit alles werkt het net nog steeds, wat verbazingwekkend is. Het is behoorlijk veerkrachtig", zei Cerf.

Andere panelleden waren Dell-oprichter Michael Dell en Hamadoun Touré, de nieuwe secretaris-generaal van de Internationale Telecommunication Union (ITU). De mannen zijn het erover eens dat er iets moet gebeuren om te verzekeren dat het web kan overleven. Bestuurssystemen en authenticatie zijn daarin sleutelelementen, volgens hen.

Dell denkt aan 'virtuele wegwerp-pc's', toegankelijk via het internet. Zo'n ontwikkeling zou de dreiging van een hardnekkige virusinfectie minimaliseren. Touré pleit voor samenwerking tussen alle partijen. De strijd tegen botnets is volgens hem een "oorlog" die alleen op die manier kan worden gewonnen, ongeacht de oplossing.

En over die oplossing twijfelen de panelleden nog, volgens de BBC. Hoewel het nog altijd te gemakkelijk is voor criminelen om hun sporen uit te wissen, is het misschien niet gewenst dat ieder individu identificeerbaar moet zijn. Of, zoals Jonathan Zittrain, professor internetbeheer, in een Cruijffiaanse bui opmerkte: "Anonimiteit heeft haar waarde, en zij heeft haar risico's."

Geen opmerkingen: