woensdag 31 januari 2007

Wel of geen Vista?


Nu Windows Vista eindelijk in de winkels ligt, wordt het tijd om de vraag te beantwoorden: koop je Vista of niet?


Voor
Redenen te over om te upgraden naar Vista, zeker als je Microsoft mag geloven. De top 5 argumenten om Vista op je pc te installeren:

1. Beveiliging
Vista is 'de veiligste Windows-versie ooit'. Zo is de ingebouwde firewall verbeterd en controleert voortaan zowel in- als uitgaand verkeer. Backups zijn makkelijker te maken en 'Ouderlijke beveiliging' biedt controle over pc-gebruik voor bijvoorbeeld kinderen.

2. Gemak
Het gebruikersgemak in Vista is verbeterd: zo is zoeken sneller en makkelijker gemaakt. Ook het instellen van het netwerk is - met name voor draadloze netwerken - vereenvoudigd. Ook opstarten is - zeker in combinatie met een verbeterde slaapstand - sneller.

3. Uiterlijk
Het uiterlijk van Windows Vista is vooral op 'eye candy' gericht. De nieuwe Aero desktop heeft doorzichtige menu's en Flip 3D is een alternatieve manier om geopende bestanden en actieve programma's weer te geven.
4. Entertainment
Vermaak is een belangrijk onderdeel van Vista. Games spelen, foto's bekijken en delen, video en muziek afspelen en bewerken zijn toegankelijker geworden. Ook de integratie met de huiskamer is verbeterd: zo kun je video makkelijk op je tv bekijken met het Windows Media Center.

5. Keus
Uiteindelijk zul je wel voor Vista moeten kiezen: nieuwe technieken, hard- of software zal in de toekomst steeds meer Vista-geörienteerd worden. De nieuwste games zullen waarschijnlijk Vista-only worden. Ook nieuwe versies van software, zoals Office of Internet Explorer, zullen uiteindelijk alleen voor Vista beschikbaar worden.


Tegen
Er zijn echter ook redenen om Vista niet direct te kopen en te installeren. Even de kat uit de boom kijken is misschien de beste keus?

1. De prijs
Vista is duur. Je kunt weliswaar al een upgrade (vanaf XP naar Vista Home Basic) voor 129 euro kopen, maar dan mis je wel wat, zoals de Aero desktop en Windows Media Center. De volledige versie Ultimate kost maar liefst 549 euro, als upgrade nog altijd 369 euro...

2. Beveiliging
Vista noemt zich de veiligste Windows-versie, maar gaten zijn al gevonden. Nu Vista in de winkels ligt, zullen ongetwijfeld meer lekken worden gevonden. Wie veilig wil surfen, is niet op Vista aangewezen: Internet Explorer 7 draait ook op XP, net als Firefox en Opera natuurlijk...

3. Niet 'af'
Volgens sommigen is Windows Vista - na jaren uitstel - nog steeds niet 'af'. De aankondiging van het eerste Service Pack ondersteunt dat, en het feit dat voor veel hardware nog geen drivers (anders dan beta-versies) beschikbaar zijn geeft te denken.

4. Eisen
Naast de pittige aanschafprijs van Vista, moet je ook de overige kosten in aanmerking nemen. Met minder dan 1 GB geheugen (hoewel Microsoft 512 MB als minimum hanteert) neemt Vista moeizaam genoegen. En om de Aero desktop en de nieuwste games te spelen, is een krachtige videokaart nodig. Eventueel kun je nog aan een grotere harde schijf of zelfs een compleet nieuwe computer denken.

5. Alternatieven
Naast Vista zijn er voldoende alternatieve besturingssystemen. Zo kun je rustig Windows XP blijven gebruiken, in ieder geval tot het eerste Service Pack voor Vista komt. Ook is het mogelijk eindelijk eens een overstap naar Linux (gratis, met bescheiden hardware-eisen) of Apple te overwegen.

Geen opmerkingen: