dinsdag 30 januari 2007

Windows Vista eindelijk in huiskamer


Microsoft heeft dinsdag zijn nieuwe pc-besturingssysteem Windows Vista voor consumenten op de markt gebracht. Het Amerikaanse softwareconcern staat met diverse festiviteiten stil bij de nieuwe kaskraker en opvolger van Windows XP uit oktober 2001.


Microsoft-oprichter Bill Gates gaf maandag in New York het startschot. De verwachting is dat het besturingsprogramma, beschikbaar in vijf versies, een stimulans geeft aan de computerverkoop. Een stormloop wordt niet verwacht.

Lange rijenDe introductie van Windows Vista is niet te vergelijken met de komst van een nieuwe spelcomputer, waarvoor lange rijen voor de winkels kunnen ontstaan. Sommige computerwinkels gaan wel vervroegd open, maar dit is vooral bedoeld als publiciteitsstunt. Consumenten moeten toch flinke bedragen neerleggen voor een computer die krachtig genoeg is voor de nieuwe software.

Microsoft heeft de introductie diverse keren moeten uitstellen omdat er nog gesleuteld moest worden aan de beveiliging. Computervirussen hebben in het verleden bijvoorbeeld de kwetsbaarheid van XP blootgelegd.

SoftwarepakketVista belooft beterschap, maar enkele beveilingslekken zijn al gesignaleerd. Tegelijk met Vista komt Microsoft ook met een apart softwarepakket om virussen en andere ongewenste softwareprogrammaatjes te bestrijden: Windows Live OneCare. In de Verenigde Staten heeft het concern daarmee al marktaandeel veroverd op andere virusbestrijders, zoals Symantec en McAfee. Microsoft lanceert daarnaast nieuwe kantoorsoftware.

Onomstreden is de komst van Vista niet. Bij de Europese Commissie is door een aantal IT-bedrijven al een klacht neergelegd omdat Microsoft wederom zou proberen zijn dominante positie op het gebied van besturingssystemen te gebruiken om uit te breiden naar andere terreinen. Windows draait op meer dan 90 procent van de computers. Microsoft verdient jaarlijks miljarden dollars aan de verkoop van zijn besturingsprogramma's.

Geen opmerkingen: