woensdag 3 september 2008

Google bevestigt lancering eigen browser

Google waagt zich met de lancering van Chrome op een van de weinige terreinen op internet waar het zich tot nu toe afzijdig heeft gehouden: de browsermarkt. Daarmee opent het een nieuw front in de oorlog met Microsoft.

Philipp Lenssen, auteur van Google Blogoscoped, ontving maandag een stripboek in de brievenbus waarin gedetailleerd werd uitgelegd wat de eigenschappen van de browser zijn. Zonder aarzelen scande de Google-kenner de strip, en nadat ook Kara Swisher van de Wall Street Journal het gerucht van een browser bevestigde, kwam de zoekmachine met een officiƫle verklaring naar buiten op zijn officiƫle blog.

“Wat we echt nodig hadden, was niet alleen een browser maar ook een modern platform voor webpagina’s en applicaties, en dat hebben we ons voorgenomen om te bouwen”, schrijven hoofd productontwikkeling Sundar Pichai en hoofdontwikkelaar Linus Upson. De twee zeggen dat de browser vanaf de grond is opgebouwd en tot openbronproject is bestempeld. “We zijn verschuldigd aan openbronprojecten en we zijn van plan om door te gaan op hun pad”, valt te lezen op de blog.

Google Chrome draait op Webkit, een openbron browsermotor die ook is terug te vinden in Safari en Nokia-telefoons, en bevat ook elementen uit Firefox. De zoekmachine heeft ook een aantal vindingen van zichzelf, waaronder een virtuele machine voor de snelle verwerking van Javascript en sandbox-beveiliging voor aparte tabbladen.

Het bevat ook een functie die vergelijkbaar is met Microsofts privacymodus InPrivate Browsing. Incognito is daarmee het directe antwoord op uitspraken van privacystrateeg Peter Cullen van Microsoft. Hij zei gisteren nog dat Google tien jaar achterloopt wanneer het op privacy aankomt.
Reactie MozillaMozilla-baas John Lilly, die kortgeleden bekendmaakte dat Google de financiering van zijn stichting voor nog eens drie jaar voortzet, reageert laconiek op de aankondiging van een nieuwe concurrerende browser. “Het zal niet als een echte verrassing komen dat Google iets heeft gedaan op dit terrein – hun werkveld is het web, en ze hebben duidelijk meningen over hoe zaken er voor moeten staan en slimme mensen die nadenken over hoe ze beter kunnen worden.”

De gratis browser is volgens Google vanaf woensdag in meer dan honderd landen beschikbaar als gratis download.

1 opmerking:

Anoniem zei

waarom niet:)