maandag 10 september 2007

Consumentenbond: 'XP beter dan Vista'


Het meldpunt van de Consumentenbond voor klachten over Vista blijkt een succes: ruim vierduizend klachten kwamen binnen.

Consumenten kunnen sinds 10 augustus bij de Consumentenbond terecht met klachten over Vista. Het nieuwste besturingssysteem van Microsoft blijkt bij veel gebruikers problemen op te leveren.
De bond meldt na ongeveer vier weken een totaal van 4200 (uitgewerkte) klachten. De grootste ergernis betreft het niet (meer) werken van programma's: 59% van de respondenten meldt hier problemen over.

Bijna de helft van de klachten betreft het niet langer (goed) functioneren van hardware, zoals videokaarten of printers. Dat Vista zware systeemeisen stelt, was bekend, maar toch is 34% van de meldingen gereserveerd voor trage en vastlopenden computers. Netwerkproblemen blijken ook voor de nodige meldingen te zorgen: 17% meldt problemen, met name met draadloze netwerken. De minste klachten kwamen binnen over trage of niet opstartende computers: die zorgen voor 12% van de meldingen.

De Consumentenbond is van mening dat Microsoft verplicht is een goedwerkend besturingssysteem te leveren: het bedrijf zou dan ook een gratis 'terugstap' naar XP mogelijk moeten maken voor consumenten bij wie Vista niet goed werkt. Daartoe stuurt de bond een brief naar Microsoft om hierover in overleg te treden. Tenslotte adviseert de Consumentenbond de aanschaf van Vista goed te overwegen. Bij XP blijven zou een goede optie zijn, maar een alternatief als Mac OS X of Linux-variant Ubuntu moet ook niet vergeten worden...
Microsoft is teleurgesteld over de relevantie van de uitkomsten. Volgens het bedrijf zijn de conclusies van de Consumentenbond niet representatief, aangezien er "Nederland bijna een miljoen Vista-gebruikers kent". De klachten beperken zich tot compatibiliteit met randapparatuur, terwijl Microsoft graag gebruikerservaringen had willen zien. Ook verzuimt de Consumentenbond te vermelden hoeveel tevreden Vista-gebruikers er zijn. Voor vragen bij installatie en gebruik kunnen Vista-gebruikers terecht op deze site.

Geen opmerkingen: