dinsdag 25 september 2007

PC en besturingssysteem verplicht scheiden


De Brusselse denktank Globalisation Institute pleit ervoor computerfabrikanten te verplichten de PC en het besturingssysteem los van elkaar te verkopen. Daarmee zou de concurrentie op de markt voor besturingssystemen gestimuleerd worden.

Het marktaandeel van Microsoft op het gebied van besturingssystemen is nog altijd te hoog. Dat vindt niet alleen de Brusselse denktank. Ook Nelie Kroes, de Europees Commissaris belast met de portefeuille mededinging, stelt zich op dat standpunt. Onlangs boekte zij nog een succes bij het bestrijden van Microsofts monopoliepositie toen een boete van bijna 500 miljoen dollar door de rechter werd bevestigd. Kroes heeft tot nu toe vooral haar pijlen gericht op de Microsoft-software voor servers en het bundelen van Windows Media Player met het besturingssysteem.

De denktank verwacht echter weinig heil van deze maatregelen. Het pleit voor een andere strategie om concurrentie op het gebied van besturingssystemen te bevorderen. Microsoft zou concurrentie uit de markt drukken waardoor andere besturingssystemen geen kans hebben. Dat leidt ertoe dat er te weinig innovatie plaatsvindt op het gebied van besturingssystemen. Overigens zegt het Globalisation Institute dat het Apple niet als een echte concurrent ziet van Microsoft, omdat het bij Apple gaat om een ‘premium’ product. Het maakt de vergelijking met Bang & Olufsen, dat ook een premiummerk is.

In de korte publicatie schrijft het instituut dat het Windows-monopolie ieder bedrijf in de Europese Unie onnodig op kosten jaagt, aangezien de prijs van een besturingssysteem hoger is dan het zou zijn als er wel competitie zou zijn. Bovendien zijn ook de kosten voor ondersteuning te hoog door het gebrek aan concurrentie.

De organisatie heeft verschillende manieren tegen het licht gehouden om de concurrentie te vergroten. Zo is overwogen om computerfabrikanten te verplichten van ieder computersysteem meerdere versies aan te bieden. Bijvoorbeeld één met Windows en één met Linux. Dat zou goed kunnen werken bij de aanschaf van een computersysteem op internet, maar in winkels kan het tot logistieke problemen leiden. Van ieder systeem zouden meerdere versies op voorraad gehouden moeten worden.

Een andere mogelijkheid is om de consument bij de eerste keer dat hij de computer aanzet de keuze te bieden Windows te gebruiken of er vanaf te zien. In het laatste geval zou hij een bedrag teruggestort krijgen. Maar dat kan, redeneert het instituut, bureaucratie in de hand werken en kan tot twist leiden over de hoogte van het bedrag.

Uiteindelijk is de organisatie uitgekomen bij de eis om het besturingssysteem verplicht los te verkopen van de computer of laptop. Dat zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op het marktaandeel van Windows, zegt de organisatie. Met name consumenten die op de prijs letten, zoals studenten, zullen al gauw kiezen voor een voordeliger besturingssysteem.
Doordat de consument slechts een dvd in het systeem moeten schuiven waarna het systeem zichzelf automatisch installeert zou het niet moeilijker worden voor consumenten. Als een dergelijk systeem wordt ingevoerd zouden computerfabrikanten computers gaan aanbieden die gecertificeerd zijn voor verschillende besturingssystemen, verwacht het Globalisation Institute.

Geen opmerkingen: